Hej Catrin!

I första hand tycker jag att du ska utgå ifrån vad du själv är beredd att lägga på boendet. En del vill bo litet och billigt för att kunna resa mycket, andra prioriterar boendet framför allt annat. Utgå ifrån hur mycket du lägger på boendet i dag. Vill du lägga mer eller mindre? Om du vill lägga mer: vilka utgifter kan och vill du prioritera bort så att du får råd med dyrare boende? Eller vill du hellre satsa på att jobba mer eller försöka tjäna mer? På kort sikt brukar det vara lättare att kapa utgifter än att öka inkomster.

Precis som du själv är inne på behöver du ta höjd för högre räntor, eventuella krav på ökad amortering samt oförutsedda utgifter (byte av tvättmaskin, att värmesystemet lägger av mitt i vintern, att huset behöver målas om tidigare än du tänkt…) Räkna med att klara räntor som ligger minst 3 procentenheter högre än dagens räntor, helst mer. Se också till att ha en sparbuffert för oförutsedda utgifter, kolla hur mycket månadsinkomsten minskar om du skulle bli arbetslös och täck upp med en inkomstförsäkring om du har dåligt skydd.

Rent generellt kan man säga att ju dyrare hus man köper, ju större bolån och ju högre driftskostnader man har desto mindre utrymme finns över till annat.

I genomsnitt lägger ett svenskt hushåll runt 26 procent av inkomsten efter skatt på boendet. En gammal tumregel är att man med normal inkomst kan sträva efter att lägga ungefär 30 procent av inkomsten efter skatt på boendet. Då finns det luft i ekonomin och utrymme att göra mycket annat än att bo. Är du ung, köper din första bostad och dessutom bor i en större stad får du förmodligen vara beredd att lägga betydligt mer än så på boendet men det kan vara något att sträva efter på sikt.

Kontakta ett par banker, diskutera dina husköparplaner med dem och ansök om ett lånelöfte.

Lycka till med bostadsköpet!

Hälsningar
Bodil Hallin