En drulleförsäkring, eller allriskförsäkring som det också heter, gäller när du råkat ut för något oförutsett som din hem- eller bilförsäkring normalt inte täcker.
Vad är en drulleförsäkring?
En drulleförsäkring har många olika namn såsom drulle, otursskydd, allrisk eller allriskförsäkring. Oavsett vilket namn du stött på så handlar det om samma sak: En försäkring som kan ge dig ersättning om oturen är framme och något plötsligt och oförutsett inträffat. Det kan handla om att tappa telefonen i toaletten, smälla till TV:n så den går sönder när du möblerar om hemma eller att spilla ut kaffe på läsplattan.
Har du en bil kan drulleförsäkringen exempelvis täcka upp om du skulle råka repa inredningen när du lastar bilen eller om du tankar fel bränsle.
Oturen kommer ofta när vi som minst vill ha den. I ett stressat läge där vi kanske är trötta och inte riktigt så uppmärksamma som vi normalt annars är. För sådana situationer kan en drulleförsäkring vara bra att ha.
Drulleförsäkringar är en av Sveriges mest populära försäkringar och motsvarar omkring hälften av alla skador som anmäls till försäkringsbolagen.
Försäkringsbelopp, självrisk och åldersavdrag
En drulleförsäkring kan tecknas upp till olika försäkringsbelopp. Det bästa är att fundera på hur mycket saker du har av värde som skulle kunna omfattas av en allriskförsäkring och välja belopp efter det. Det kan till exempel gälla smycken, mobiltelefoner, dyra datorer eller glasögon med mera. Vanligt är att en drulleförsäkring ersätter upp till max 35 000 - 100 000 kronor men variationer kan förekomma bland försäkringsbolagen. För de flesta försäkringstagare är det betydligt mindre värden, 2 500 - 10 000 kronor, som man normalt begär ersättning för.
I en del hem- och bilförsäkringar kan en allriskkomponent redan ingå i priset. Det är till exempel vanligt hos försäkringsbolag som paketerar sina försäkringar i olika omfattande nivåer (liten, mellan, stor eller liknande).
Skulle något inträffa som försäkringen ersätter är det bra att känna till att du måste betala en självrisk. Det är en summa som du själv får betala om du begär ersättning från försäkringen. Det innebär att det kanske inte alltid är värt att utnyttja försäkringen om skadan du råkat ut för kostar mindre än vad självrisken ligger på.
Om du begär ersättning från försäkringen är det normalt att försäkringsbolaget gör ett åldersavdrag. Det innebär att värdet på ersättningen varierar beroende på åldern på det som skadats.
Aktsamhetskrav trots drulle
Alla försäkringar har något som kallas för aktsamhetskrav. Det innebär att det ställs vissa krav på dig som du måste uppfylla för att kunna få ersättning av försäkringsbolaget. Mycket av det faller in under "sunt förnuft" men det kan alltså vara bra att känna till att man inte kan vara hur klantig som helst och ändå få ut på försäkringen.
Exempel
“Sara sitter på ett café och får plötsligt bråttom därifrån. I all hast glömmer hon sin mobiltelefon. När hon kommer tillbaka ett par minuter senare har någon tagit telefonen. Hon anmäler detta till sitt försäkringsbolag som säger att hon varit för oaktsam eftersom stöld vid obevakad telefon inte räknas som otur.”
Kontakta ditt försäkringsbolag om du vill veta vilka aktsamhetskrav som gäller för den försäkring du har eller funderar på att skaffa.
Vad kostar en drulleförsäkring?
Till en vanlig hemförsäkring kan du skaffa drulle som tillägg för ca 500 kronor och uppåt per år.
Drulle är bättre än produktförsäkringar
Du har säkert varit med om att få erbjudanden i butiken om att teckna en försäkring när du exempelvis köper en ny TV eller mobiltelefon. Dessa kallas för produktförsäkringar och ofta lockar försäljaren med att försäkringen hjälper dig om du skulle ha otur och något händer med produkten. Ibland kan man även locka med att självrisken är lägre än i hemförsäkringen.
Det är bättre att teckna en drulleförsäkring som tillägg till din hemförsäkring än att teckna dessa produktförsäkringar. Dels gäller skyddet för alla dina saker och totaltkostnaden brukar bli lägre. Trots lägre självrisk kostar normalt produktförsäkringen mer och den gäller dessutom bara för den specifika produkten och inte dina övriga saker.
Alternativ till drulleförsäkringar
Även om drulleförsäkringar kostar relativt lite så är de likväl en kostnad. Ett alternativ till att teckna en försäkring är att bygga upp en egen buffert för plötsliga och oförutsedda händelser. Det kan fungera när eventuella skador är av ringa värde men skulle du ha riktig otur och något dyrt går sönder så kan det vara svårt för många att ha en egen buffert som räcker till.
Jämför försäkringar
Vi på Compricer hjälper dig som vill ha en bra och prisvärd drulleförsäkring. Antingen jämför du försäkringar själv direkt i vår tjänst eller så kan du ringa oss och få hjälp av våra erfarna försäkringsrådgivare.
Oavsett vilket sätt du föredrar är det helt kostnadsfritt för dig.
Börja med att gå in och välja vilken försäkring du vill jämföra
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!