Skicka pengar utomlands - Så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Skicka pengar utomlands - Så fungerar det

Skicka pengar utomlands tryggt och säkert. Här hittar du information om hur det fungerar att göra en utlandsbetalning och tips och råd om bra saker att tänka på.

Så skickar du pengar utomlands


Det enklaste och säkraste sättet att skicka pengar utomlands är genom att använda dig av antingen en bank eller ett företag som specialiserat sig på utlandsbetalningar såsom Western Union eller Wise.

Så här kan processen se ut:

  1. Ange vilket land du ska skicka pengar till, belopp och betalningsmetod
  2. Ange information om mottagaren såsom namn, syfte med överföringen och källan för pengarna
  3. Godkänn betalningen

Godkänn din utlandsbetalning


Det finns flera olika sätt som du kan godkänna din betalning på när du ska skicka pengar utomlands. Tänk på att alla företag inte erbjuder alla alternativ.

Kontanter
Vill du betala med kontanter behöver du besöka ett ombud som tar emot pengarna och sedan gör en överföring till utlandet.

Bank- eller kreditkort
Vill du betala med bank-eller kreditkort när du ska skicka pengar utomlands kan du göra detta antingen direkt via nätet eller besöka ett ombud.

Banköverföring
Vill du betala med en banköverföring är det smidigast att göra detta direkt online.

Trustly
Vissa aktörer erbjuder även att du kan använda dig av Trustly för att godkänna din utlandsbetalning.
 

Hur mycket pengar kan du skicka utomlands?


När du ska skicka pengar utomlands finns det ett maxbelopp att förhålla sig till. Maxbeloppet skiljer sig mellan olika företag så det är enklast att kontakta den aktör du tänker använda dig av och höra vad deras maxbelopp är.
 

Till vilka länder kan du skicka pengar?


Det är möjligt att skicka pengar till de flesta länder i världen men många undantag finns. Vi rekommenderar att du kontrollerar så den aktör du tänker använda godkänner utlandsbetalningar till det land du vill skicka pengarna. Detta så du slipper få en betalning nekad precis då det kanske är bråttom att pengarna kommer fram fort.
 

Ha koll på villkoren


När du ska skicka pengar utomlands finns det några saker du behöver vara extra uppmärksam på:

Avgifter
Många företag som erbjuder överföringar utomlands marknadsför sig med att de har låga avgifter eller till och med kostnadsfria överföringar. Men faktum är att avgifterna kan vara dolda i form av dåliga växlingskurser. Läs noggrant igenom vilka avgifter du behöver betala innan du skickar pengar utomlands.

Valutakurser
På nätet kan du hitta vad den aktuella växelkursen till det land du ska skicka pengar till är. Du kan sedan jämföra banker och andra företag som jobbar med pengaöverföring för att hitta de med bäst växlingskurs.

Överföringstid
Behöver pengarna komma fram snabbt kan det vara värdefullt att jämföra överföringstiden mellan olika aktörer. Detta kan nämligen skilja sig på allt från någon arbetsdag till flera arbetsdagar.

Säkerhet
Säkerhet är mycket viktigt när du ska skicka pengar. Välj en pålitlig aktör som står under tillsyn av en statlig oberoende finansinstitution.
 

Jämför innan du skickar pengar utomlands


Innan du gör en utlandsbetalning är det smart att se över olika alternativ på marknaden. Jämför avgifter, kurser och överföringstider med mera och välj den aktör som är billigast och bäst för just dig!
 

Fler lästtips


Valutaväxling – Så växlar du pengar

Sätta in kontanter – Så gör du på bästa sätt

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så fungerar det nya elprisstödet

3 minuters läsning

Den 27 oktober presenterade statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör vid Svenska kraftnät hur det nya högkostnadsskyddet kommer att se ut. Och den 30 november fick vi besked om när och hur st...

Föregående artikel
Så har privatlånen påverkats av styrräntan
2 minuters läsning