Studiebidrag - Allt om bidraget från CSN

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Studiebidrag - Allt om bidraget från CSN

Studiebidrag är ett ekonomiskt stöd för dig som studerar vid högskola, komvux eller gymnasiet med mera. Läs mer om hur mycket man får och när det betalas ut.

Allt du behöver veta om studiebidraget från CSN


Ska du börja studera på högskola, komvux eller gymnasiet kan du få ett ekonomiskt stöd i form av studiebidrag för att studietiden ska bli lite enklare. Men hur mycket bidrag får du? Och vad krävs för att du ska få bidraget? Det och mycket mer får du svar på här.
 

Vad är studiebidrag?


Studiebidrag är ett ekonomiskt bidrag som du kan få när du studerar vid någon av följande skolor/utbildningar:

  • Högskola, universitet eller yrkeshögskola
  • Komvux eller folkhögskola
  • Gymnasiet
  • Utlandsstudier
  • Högskolans basår eller konst- och kulturutbildning
  • Teckenspråksutbildning

Bidraget betalas ut av Centrala Studienämnden (CSN), som är Sveriges myndighet för studiestöd. Hos CSN kan du även ansöka om studielån.
 

Studiebidrag + studielån = studiemedel


I denna artikel hittar du information om studiebidrag. I många fall kan du även, om du vill, ansöka om studielån. Båda dessa kallas gemensamt för studiemedel.
 

Krav för att få studiebidrag


För att ha rätt till studiebidrag finns det vissa krav som du måste uppfylla:

  • Utbildningen du ska studera måste ge rätt till bidraget
  • Du måste vara registrerad på dina kurser
  • Du måste studera minst 50 procent i minst tre veckor
  • Du måste vara under 61 år
  • Ska du studera på gymnasienivå kan du tidigast få studiemedel från det år du fyller 20
     

Hur mycket får man i studiebidrag?


Hur mycket du får i studiebidrag beror på din studietakt, hur många veckor du studerar och hur stor inkomst du har. För 2024 ser studiebidraget ut som följer vid heltidsstudier:
 

Gymnasiet


Studiehjälp till och med första halvåret du fyller 20 år: 1 250 kr i månaden.

För gymnasiestudier utanför Sverige är bidraget 1 250 kronor i månaden. Du kan även ha rätt till andra bidrag. Kontrollera med CSN vad som gäller i ditt fall.
 

Högskola, universitet, yrkeshögskola, komvux och folkhögskola


997 kronor per vecka.
 

Högskolans basår eller konst- och kulturutbildning


997 kronor per vecka.
 

Utlandsstudier


3 988 kronor per fyra veckor.
 

Teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF)


120 kronor per timme om du förlorar arbetsinkomst för att du deltar i utbildningen. Även reseersättning för vissa resor i samband med utbildningen.
 

När får man studiebidrag?


Studiebidraget betalas normalt sett ut den 25:e varje månad. Den första utbetalningen av studiebidrag får du tidigast när du har börjat terminen. Bidraget betalas ut i förskott och du får vanligen utbetalt för fyra veckor åt gången, men du kan få för fler eller färre veckor i början eller slutet av terminen.
 

Du kan ha rätt till fler bidrag och stöd


Utöver det vanliga studiebidraget finns det tilläggsbidrag du kan få om du exempelvis har vårdnaden om barn. Ansöker du om studiebidrag för gymnasiet kan du även vara berättigad till högre bidrag om du uppfyller vissa särskilda villkor. Du kan läsa mer om tilläggsbidrag och högre bidrag på CSN:s hemsida. Där kan du även räkna ut hur mycket bidrag du har rätt till. 
 

Inkomst under studietiden


När du studerar och får studiebidrag finns det en gräns på hur stor inkomst du får ha. Denna gräns kallas för fribelopp.

Fribeloppet räknas per kalenderhalvår och har du högre inkomst än ditt fribelopp kommer ditt bidrag att påverkas. Hur mycket fribeloppet ligger på beror på hur många veckor du får studiebidrag och om du studerar heltid eller deltid. Du kan läsa mer om fribeloppet och hur det påverkar studiebidraget på CSN:s hemsida.
 

Så ansöker du om studiebidrag


Du ansöker om studiebidrag på CSN:s hemsida. Tänk på att ansöka i god tid då CSN har en viss handläggningstid. Du kan faktiskt ansöka om bidraget redan innan du vet om du har blivit antagen till utbildningen eller inte. Det går även bra att ansöka efter att du har börjat utbildningen men du kan som mest få bidrag för fyra veckor retroaktivt.
 

Lämna studieförsäkran


För att CSN ska betala ut ditt studiebidrag måste du lämna in en studieförsäkran. Det är ett intyg om att du faktiskt studerar så som ditt beslut säger. Studieförsäkran lämnar du in via Mina Sidor på CSN.
 

Viktigt att meddela om något ändras


Om något förändras för dig under tiden du studerar, exempelvis att du går ner i studietakt eller läser färre poäng, behöver du meddela detta till CSN då det påverkar din rätt till studiebidrag. Detsamma gäller om du avbryter dina studier. Då har du inte längre rätt till bidraget men du får behålla de pengar du har fått fram till avbrottet.
 

Återkrav


Om du fått pengar av CSN som du inte har rätt till kan du få ett så kallat återkrav. Då måste du betala tillbaka pengarna.


Lästips:

Flytta hemifrån - Lista på bra saker att tänka på

Hemförsäkring student - Tips för dig som studerar

Räkna ut årsinkomst – Så här gör du

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Fastighetsavgift och fastighetsskatt (guide)

3 minuters läsning

Vad är fastighetsavgift och fastighetsskatt? Fastighetsavgift och fastighetsskatt är två olika typer av avgifter som du kan behöva betala om du är fastighetsägare i Sverige.   Kommunal fastighetsavgift Fastighetsavgiften är en kommunal avgift...

Föregående artikel
Bidrag - se bidragen du kan ha rätt till 2024
4 minuters läsning