Billån - jämför och hitta en bra ränta

Hitta ett bra erbjudande och låna till bil med låg ränta.

kr

Här anger du hur mycket du vill låna. Kom ihåg att de flesta aktörer kräver minst 20 % kontantinsats.

Välj...

Välj...

Tänk på att om du ska köpa bil från privatperson kan det vara värt att jämföra privatlån. Flera aktörer har inga speciella billån vid köp från privatperson.

Exempelsökningar

Compricer är en del av Schibsted
Compricer är en del av
Via mejl bjuder Compricer slumpmässigt in en del av sina kunder att lämna recensioner. Genomsnittligt betyg beräknas baserat på alla lämnande omdömen hos Trustpilot, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, med beaktande av faktorer som aktualitet, mängd och stjärnbetyg.

Billån på Compricer

Hitta ett bra billån på Compricer
Har du hittat din drömbil och är på jakt efter ett bra lån? Eller har du redan ett billån men misstänker att det är lite väl dyrt? Då har du kommit helt rätt!

Compricer Billån är tjänsten för dig som vill ha ett lån med bra villkor och låg ränta. Vi listar olika banker och långivares erbjudanden så att du enkelt och smidigt kan hitta ett bra billån.

Så hjälper vi dig hitta ett bra billån

  1. Fyll i lånebelopp, årsmodell, återbetalningstid och om du köper bilen av en återförsäljare eller privatperson

  2. Vår sökfunktion matchar dina villkor med olika banker och långivare och presenterar dessa för dig i en tydlig lista

  3. Tryck på de alternativ du vill läsa mer om och välj det billån du tycker är bäst

Christina tipsar

Hur du jämför och byter billån

Så fungerar det när du vill jämföra billån

Jämför billån


Det kan finnas mycket pengar att spara på att jämföra billån. Lånemarknaden för bilar är en djungel och det kan vara svårt att få en bra överblick kring vilka alternativ som finns. Vi hjälper dig jämföra räntor och avgifter hos en mängd olika banker och långivare.

En del långivare har krav på att bilen måste köpas via en bilhandlare. Vi jämför lån vid köp hos både återförsäljare och privatpersoner.

Byta billån


Har du redan ett billån? Då kan det vara smart att jämföra och se om du kan få en lägre ränta någon annanstans. Till synes små ränteskillnader kan få stora positiva effekter på din ekonomi.

Normalt är det inga problem att lösa ett billån och byta till ett annat. I praktiken går det till så att din nya långivare betalar tillbaka lånet till din gamla långivare och lägger upp ett nytt billån med dig istället.

Så fungerar det


Ett billån kan vara:
• Ett lån där bilen står som säkerhet för lånet
• Ett privatlån där bilen inte står som säkerhet för lånet

När du lånar med bilen som säkerhet finns det lagkrav som säger att minst 20 procent av priset ska läggas av köparen i form av en kontantinsats. För en bil som kostar 100 000 kronor betyder det att du kan låna 80 000 kronor och resterande 20 000 kronor får du lägga till själv.

Om du tar ett privatlån för att finansiera köpet behövs ingen kontantinsats. Ett sådant lån sker utan säkerhet. I detta fall skulle det innebära att du kan låna hela beloppet, 100 000 kronor.

Ett lån där bilen står som säkerhet har ofta en lägre ränta än ett lån utan säkerhet men det behöver inte alltid vara så. Det är därför det är så viktigt att jämföra först innan du bestämmer dig för ett billån.

Innan du får ett billån går banken igenom din ekonomi. Bland annat gör de en kreditupplysning (UC) och en bedömning över din återbetalningsförmåga. Ser allt bra ut beviljas ditt lån och du kan köpa din bil!

Restvärde


Har du stött på ordet restvärde tidigare? Många som letar billån undrar vad det är.

Restvärde, eller restskuld som det också kallas, anger vilket värde en bil har efter låneperiodens slut. Om en bil kostar 200 000 kronor kan man exempelvis sätta bilens restvärde till 100 000 kronor.

Det betyder att du bara behöver betala räntor och amorteringar för 100 000 kronor istället för 200 000 kronor. När låneperioden är slut kan du lämna tillbaka bilen och lånet är återbetalt.

Så här fungerar det i den ideala världen men i praktiken kan det vara svårt att på förhand veta vilket värde en bil har efter några år. Saker som slitage, hur bilen skötts och oförutsedda händelser kan påverka vilket värde bilen faktiskt har den dag den då lånet löpt ut och bilen ska lämnas tillbaka, lösas ut av köparen eller förlängas genom ett nytt lån.

Förfarandet med restvärde är vanligast bland de som ofta byter bil.

Räkna på billån

Räkna på ditt billån - så mycket kan det kosta

Så mycket kan du spara


Hur mycket kan man spara på att jämföra billån då? Ja det beror naturligtvis på lånets storlek och vilken ränta du kan få men om vi utgår från att du har två erbjudanden att välja mellan så kan vi räkna på det.

Låt oss anta att du vill låna 200 000 kronor för att köpa en ny bil. Hos den ena långivaren får du låna till en ränta på 4 procent och hos en annan till 8 procent.

I det första fallet kommer räntekostnaden hamna på 8 000 kronor per år medan det i det senare fallet kostar dig 16 000 kronor per år i ränta. En skillnad på 8 000 kronor, om året.

Det här är naturligtvis bara ett räkneexempel. I en del fall blir skillnaden mindre medan de i andra fall blir större, men det visar att det kan finnas mycket pengar att spara på att jämföra billån.

Ränta på billån


När du jämför billån finns det lite olika begrepp som dyker upp titt som tätt. Nämligen nominell ränta och effektiv ränta. Det kan låta krångligt men är egentligen inga konstigheter.

Den nominella räntan är den årsränta du måste betala på lånebeloppet. Eftersom det ibland tillkommer avgifter när du tecknar dig för ett billån, som exempelvis uppläggningsavgifter och aviavgifter, kan den verkliga kostnaden bli lite högre än den nominella räntan. Denna totala räntekostnad kallas för den effektiva räntan.

När du jämför olika billån med varandra är det de effektiva räntorna du ska jämföra.

Månadskostnad – Så mycket kostar ett billån


Hur mycket ett billån kostar beror på räntekostnaden och hur mycket du amorterar.

Amorteringar är egentligen inte en kostnad, du minskar ju lånets storlek med samma belopp du betalar tillbaka, men är ändå en utgift som ska betalas varje månad.

När du gör en jämförelse ovan kan du se vad månadskostnaden ligger på för just det lån och återbetalningstid du är intresserad av.

En del långivare kan inte visa månadskostnaden då den först kan anges efter en kreditprövning.

Billiga och bra billån just nu


Vilket billån som är billigast och bäst varierar för stunden beroende på hur bankerna väljer att anpassa sina räntor.

Bara det faktum att du gör en jämförelse möjliggör för dig att hitta ett bättre billån än du annars hade gjort om du bara valt första bästa alternativ.

Vår jämförelse uppdateras kontinuerligt så fort en bank ändrar sina villkor.

Mer om billån

Mer information för dig som vill låna till att köpa bil

Billån med betalningsanmärkning


Har du en eller flera betalningsanmärkningar kan det innebära att det blir svårt att få ett billån men det behöver inte vara omöjligt.

Vi känner till flera olika banker och långivare som kan erbjuda billån med betalningsanmärkning. Ring oss på 08 – 5000 2000 så berättar vi mer.

Så väljer du ett bra lån


Börja med att fundera över hur mycket du tycker det är värt att betala i räntor och amorteringar varje månad. Bestäm dig sedan för hur mycket du vill låna.

När du vet det så tar du hjälp av vår jämförelse för att hitta ett bra billån.

Ansök och låna pengar till din bil idag


Nu ska vi hitta ett bra billån åt dig! Ta hjälp av vår jämförelse eller ansök om ett privatlån för att finansiera din drömbil. Vill du hellre prata med någon av oss finns våra kvalificerade rådgivare här redo att hjälpa dig med ditt lån. Du når oss på 08-5000 2000.

Läs mer om billån


Notera att de flesta aktörer kräver 20% kontantinsats, tänk på det när du anger lånebelopp. Vissa aktörer erbjuder enbart lån vid köp från auktoriserad handlare.

* Den effektiva räntan i översikten baseras på 100 000 kr och en återbetalningstid på 5 år beräknad på annuitetslån.

Compricers mål är att alla långivare ska finnas med i jämförelsen. Vi tar tacksamt emot tips och förslag på nya aktörer till vår jämförelse. Kontakta oss på info@compricer.se

Respektive bilmärkes egna finansbolag är inte med i jämförelsen eftersom Compricer i dagsläget bara inkluderar aktörer som erbjuder lån till alla konsumenter.

Vanliga frågor och svar om billån

Vad är billån?

Ett billån är ett lån som används för att finansiera köp av en bil. Lånet kan ha bilen i fråga som säkerhet eller bestå av ett lån utan säkerhet. Normalt löper lånet på omkring 3-8 år.

Hur mycket får man låna till köp av bil?

Hur mycket du får låna för att köpa en bil beror på bilen i fråga och din ekonomi. När du tecknar ett billån gör banken en kreditprövning där de bedömer din kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Hur fungerar billån?

När du vill köpa en bil kan du välja att finansiera köpet med hjälp av ett billån. Antingen väljer du att låta bilen stå som säkerhet för lånet, vilket innebär att du själv måste lägga 20 procent i kontantinsats, eller så använder du ett privatlån där bilen inte står som säkerhet. Normalt är räntan lägre för ett billån med säkerhet men det är inte nödvändigtvis alltid så.

Vad krävs för att få billån?

Banken gör en kreditupplysning för att bedöma din betalningsförmåga. Om kalkylen ser bra ut beviljas du lånet och kan köpa bilen med hjälp av lånet.

Vad kostar ett billån i månaden?

Kostnaden för ett billån beror på vilken ränta du har på lånet samt storleken på amorteringarna. För en bil som kostar 100 000 kronor, med en ränta på 5 procent och en återbetalningstid på 5 år hamnar månadskostnaden på omkring 2 000 kronor.

Hur tar man billån?

Jämför olika billån på Compricer och hitta ett lån med låg ränta. Kontakta sedan långivaren så hjälper de dig med lånet.

Vad kostar det att använda Compricer Billån?

Det är helt kostnadsfritt för dig.

Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.