Varför behöver jag ange denna information?


Compricer - Jämförelsetjänsten för privatekonomi

Ring oss på: 08 - 5000 2000

Öppettider: 9-18 (vardagar)

Vår kundsupport är öppen just nu!

Bredbandsguiden

För bara ett par år sedan var det få i Sverige som verkligen visste vad bredband var för något. Idag är det många fler, både som vet och som tror sig veta. Vi på Compricer har listat några vanliga frågor och svar för att försöka ge dig en helhetsbild av vad det egentligen handlar om.

Vad är bredband?
Bredband är ett samlingsord för en rad tekniker som används till att flytta stora mängder digital information från t.ex punkt A till B, exempelvis TV-sändningar. Egentligen går det inte att fastställa exakt vad bredband är. Det finns ingen särskild överföringshastighet som definerar bredband och inte heller någon speciell teknik. Med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen går framåt så blir det i slutändan omöjligt att fastställa en officiell definition av begreppet bredband.
Trots detta har IT-kommissionen fastställt att bredband, inom några år, ska innebära en garanterad hastighet på minst 5 Mbit/s både till och från användaren.

Är bredband verkligen så viktigt?

Ja, vi vill påstå att det viktigt. Framförallt är det billigare att kommunicera med bredband.
# I princip är det samma teknik som används för att sprida text, ljud och bild vilket förenklar kommunikationen en hel del.
# Avstånd minskar i betydelse, fler kan plugga på distans eller ta med sig arbetet hem utan några större skillnader.
# Du kan komma åt viktig information från t.ex. myndigheter dygnet runt.
# Genom att bygga ut infrastrukturen kan vi minska antalet transporter och därmed bespara miljön från utsläpp och dylikt.

Detta är bara ett fåtal exempel som visar tydliga fördelar. Det är även viktigt att se till att det finns konkurrens på marknaden för att förhindra att en ensam aktör innehar både kontrollen över nätet och dess innehåll.

Vad finns det för fördelar med bredband?
# Ständigt uppkopplad. Allt du behöver göra är att sätta på datorn, du behöver inte vänta på att modemet ska ringa upp och ansluta sig till en dator. Dessutom kan du prata i telefon medans du är ute på nätet!
# En fast kostnad. Idag har de flesta abonnemang en fast kostnad. Du får surfa hur mycket du vill och det är enklare att hålla koll på utgifterna.
# Öppnar upp för nya möjligheter och tjänster. Nu kan du köpa film och musik via nätet, ladda ner program och även prata i videotelefon över Internet. Varje dag sprängs gränsen för vad som går att göra på nätet!


Hur vet jag vilken hastighet jag har? Går det att testa hastigheten?

Post & Telestyrelsen (PTS) och Konsumentverket har i ett samarbete tagit fram ett program där du som konsument kan testa ditt bredband. Programmet är gratis och heter TP-test. Du hittar programmet på www.tptest.se.

Vilka olika tekniker finns idag på marknaden?
I huvudsak finns det just nu tre dominerande tekniker. Dessa tre är:

# Kabel-TV nät: Är ditt hus anslutet till kabel-TV nätet kan du med största sannolikhet få bredband via kabel-TV nätet. Det enda du behöver är klartecken från leverantören, ett kabelmodem och en dator. Enda nackdelen här är att du oftast bara har en leverantör att välja på.
# ADSL: Denna teknik bygger på det vanliga telenätet och tillgång begränsas beroende på hur platstillgången för nya kopplingar ser ut i telestationen. Bor du långt ifrån telestation finns risken att du inte kan få ADSL alternativt endast en låg hastighet. Desto närmare du bor desto högre hastighet kan du få. Bredband via ADSL kräver ett ADSL-modem.
# Optiskt Fibernät: "Fiber", som det kallas i folkmun, är idag det bästa och mest framtidsäkra bredbandet på marknaden. Flera kommuner bygger i dagsläget ut så kallade Stadsnät och många flerfamiljshus installerar utrustning på egen bekostnad. Fiber är det överlägset snabbast bredbandet och kräver endast en sladd, från uttaget i väggen, till datorn.

Det finns även något som kallas mobilt bredband. Det är tredje generationens mobiltelefonsystem som möjligör uppkoppling via din mobiltelefon. Denna teknik är fortfarande relativt ny men hastigheten har ökat avsevärt den senaste tiden samtidigt som allt fler operatörer sänkt sina priser rejält.

Vad gör jag om jag hamnar i en tvist med min bredbandsleverantör?
I första hand vänder du dig till leverantören för att försöka lösa era problem. Kommer ni inte fram till en lösning så kan du kontakta konsumentvägledaren för hjälp. Om denne saknas i din kommun eller inte kan hjälpa till kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Som sista utväg kan du vända dig till en allmän domstol.

Var hittar jag ytterligare information om bredband?

Mer information finns här:
Post- och telestyrelsen:www.pts.se
IT-kommisionen:www.itkommisionen.se/bredband
Du kan själv söka information genom att använda en sökmotor t.ex. Google


Vill du hålla dig ajour i den privatekonomiska djungeln?

Vi förser dig med spännade privatekonomiska nyheter varje vecka

Här är den senaste nyheten som smakprov!

LÅN 2019-02-13

Räntan lämnas oförändrad och nya bolånekunder premieras

Efter Riksbankens meddelande att reporäntan höjs från -0,...


Prenumerera på nyhetsbrevet här:p.s. Du kan så klart avregistrera dig närsomhelst! d.s.


Tillbaka

Senaste artiklarna inom PRIVATEKONOMI

Följ oss i sociala medier

Elisabeth HedmarkClaes HembergMaria LandebornJohanna KullMagnus HjelmérMaja EnglundHenrik SenestadEmma PerssonSharon Lavie

Expertpanelen

2019-02-17 Fråga: Ärver alltid föräldrar sina barn eller kan även sys...
2018-12-05 Fråga: Vad händer med Enkla som erbjöd en låg ränta? Komme...

Ställ en fråga


Jämförs just nu!

Senaste nyheten

Räntan lämnas oförändrad och nya bolånekunder premieras

2019-02-13

LÅNRiksbanken meddelade tidigare idag att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent. Nästa höjning väntas i höst. Samtidigt visar januarisiffrorna att det inte verkar lönar sig att vara trogen sin bank.

Få tips och råd och aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Fyll i din e-postadress nedan:

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Senaste från Expertpanelen

2019-02-17

Fråga: Ärver alltid föräldrar sina barn eller kan även syskon ärva?

Läs Magnus Hjelmérs svar här

 
OM COMPRICER | KONTAKT | PRESS | JOBB | SEKRETESS | VILLKOR | FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLING

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter
att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån.
Tjänsten är helt kostnadsfri för dig som konsument och vi hjälper även till via telefon.
Spara pengar med Compricer!
Compricer © 2019

Samlade tjänster för en bättre privatekonomi - vi jämför och förmedlar bästa priset för dig

CompricerLendoMittBolånKundkraft