Visst var det skönt när vintern och snön äntligen förlorade sitt grepp över tillvaron! Men varför har vintern farit så illa med vår trädgård där hemma? Perenner uppätna av gnagare som levt under snön, tulpaner som sorken festat upp, rosengrenar som blivit avbarkade osv. Det blir mycket att förnya i vår. Och det kostar!

När man räknar på kostnader för underhåll av en fastighet tänker säkert de flesta på att man måste måla om fasaden, tapetsera om, byta vitvaror, kitta om fönster, fixa stuprännorna och sådant som hör själva huset till. Trädgården kanske inte är det första man reflekterar över, men den kräver också sitt underhåll. Bara att köpa jord, gödsel, ogräsmedel, frön och plantor kan dra iväg. Till det kommer verktyg, gräsklippare (de håller ju inte i evighet) och ytterkrukor. För att inte tala om garageuppfarten och uteplatsen och deras underhåll och behovet av nya möbler och dynor som dyker upp ibland.

Äger man sin bostad, det kan vara en villa, radhus eller kedjehus, finns stort behov av att ha en buffert. De flesta småhusfamiljer äger samtidigt minst en bil. För oförutsedda utgifter och för underhåll och utbyte av reservdelar och kapitalvaror är det ett belopp i storleksordningen på mellan 50 och 100 tusen kronor som behövs. Anne Wibble talade ju om att alla borde ha en årslön på banken. Den tidens årslön före skatt motsvarar, efter inflation, numera en årslön efter skatt. Räknat på medianlönen då skulle beloppet vara idag cirka 165 000 kronor. Men vad har en vanlig löntagare numera i årslön efter skatt? Medianlönen är på cirka 26 000 kronor. Då blir nettoårslönen 235 000 kronor. En sådan målsättning känns lite väl hög, speciellt om man är två vuxna och ska få ihop till det dubbla. En målsättning på en halv årslön för familjen känns däremot mycket rimligt som buffert.

För bufferten handlar det också om att man måste spara regelbundet till den. Den kommer ju att variera i storlek allteftersom behov av att använda pengarna under årens lopp varierar. Jag vill mena att ett sparbelopp på minst 3 000 kronor i månaden är det som behövs för de flesta familjer som har ett småhus och en bil. Men är du mån om din trädgård kanske du konkret och realistiskt ska räkna på de utgifterna och upptäcker då förmodligen att du måste sätta undan än mer. Själv är jag redan uppe i nästan 2 000 kronor i utgifter i vår. Jag befarar att jag kommer upp i det dubbla mycket snart. Och till vintern behöver vi se över behovet av större snöslunga!

Uppfräschningen av den nu aningens trista trädgården känns lite tungt, men med förberedd ekonomi behöver det inte dessutom bli så betungande för plånboken.

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank