Hej Åke!

Kolla först om ni har bundit räntan på bolånet. Har ni bundit räntan och vill lösa lånet i förtid kan ni få betala en ersättning till bolåneinstitutet. Det kallas för ränteskillnadsersättning. På Konsumentverkets Bankbyrå kan ni läsa mer om detta och räkna på hur mycket det kostar att lösa ert bolån.

Har ni bundit räntan och får betala ränteskillnadsersättning kan det vara en god idé att ha lånet kvar tills bindningstiden går ut och placera pengarna där ni får bättre avkastning. Kan ni öka avkastningen med 3 procentenheter gör det 10 500 kronor per år eller 875 kronor per månad efter skatt. För att öka avkastningen krävs oftast att ni antingen binder pengarna på lite längre sikt eller tar en större risk. Fundera på när ni behöver använda pengarna och vilken risk ni är beredda att ta innan ni placerar pengarna.

Har ni rörlig ränta eller placerar pengarna där avkastningen är lägre än 5,1 procent kan det vara en bättre idé att lösa lånet. Då påverkas ni inte så mycket om bolåneräntorna stiger. Och ni behöver inte riskera att er placering faller i värde.

Tänk bara på att det alltid är viktigt att ha en lättåtkomlig buffert för oförutsedda utgifter. Så om ni inte redan gjort det; sätt av en summa till er buffert innan ni löser lån eller binder pengar i en långsiktig placering.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank