På grund av semestrar har det gått några veckor sedan du ställde din fråga och om du har avvaktat med båtaffären är du bara att gratulera eftersom kronan har stärkts rejält nu under sommaren. För 2 miljoner SEK skulle du i början av juli ha fått ungefär 228 000 EUR. Med dagens växelkurs (2012-08-08) blir summan 240 546 EUR. Växelkursen kan alltså förändras mycket på kort tid så att förutse snabba förändringar och pricka det allra bästa växlingstillfället är knepigt. Det du kan göra är att följa nyhetsrapporteringen i affärstidningarna och ta del av ränte- och valutaprognoser, till exempel Konjunkturinstitutets.

När det gäller själva båtköpet tycker jag att du ska gå in på Konsument Europas hemsida där det finns många bra tips. Tänk på att du har starkare rättigheter och bättre möjligheter att klaga på fel om du köper båten av en handlare än av en privatperson.

Gå också in på Transportstyrelsens hemsida. Där finns detaljerad information om den obligatoriska CE-märkning och annat som du behöver känna till när du importerar en båt.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank