Hej!

Det är lite olika regler för olika typer av pensioner och avtal. Du kan inte själv skriva ett testamente men ska se till att du har ett så kallat efterlevande skydd och/eller återbetalningsskydd på de försäkringar där det går. Efterlevandeskydd och/eller återbetalningsskydd säkerställer att dina pengar betalas ut till dina så kallade förmånstagare.

Privat pension

För ditt privata sparande gäller att ditt försäkringskapital betalas ut till dina förmånstagare förutsatt att du har ett återbetalningsskydd (till exempel maka/make, sambo, registrerad partner eller barn). Försäkringskapitalet betalas ut som pension varje månad under minst fem år. Har du inget återbetalningsskydd, upphör försäkringen utan utbetalning när du avlider.

Har du inte angivit någon särskild förmånstagare för din pension gäller det generella förordnandet: i första hand make/maka/sambo/registrerarad partner, i andra hand barn.
Vill du ändra förordnande kan följande vara förmånstagare:


  1. make eller tidigare make

  2. sambo eller tidigare sambo

  3. registrerad partner eller tidigare registrerad partner

  4. barn, styvbarn eller fosterbarn till den försäkrade eller till en person enligt 1, 2, eller 3.Tjänstepension

För din tjänstepension gäller olika avtal gäller. På länken nedan kan du läsa vad som gäller för de sju största tjänstepensionsavtalen. Omfattas du inte av något av dessa avtal, fråga din arbetsgivare vad som gäller för just dig.

Läs mer om vad de olika avtalen innebär när du avlider

Allmän pension

Vad gäller den allmänna pensionen kan du ha rätt till efterlevandepension från Pensionsmyndigheten. På Pensionsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om de stöd som finns om en make eller maka avlider eller om en förälder avlider.

Hoppas att detta hjälper dig!


Hälsningar

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP