För de allra flesta spararna är billigt det bästa. Idag finns över 60 lågprisfonder att välja bland. Vi pratar om fonder som har 75 procent rabatt jämfört med snittfonden. Det innebär att du bara betalar ca 0,3 procent i förvaltningsavgift. I dessa fonder har vi den billiga och breda grunden för vårt fondsparande. Globalfonder, USA-fonder, Sverigefonder. Och forskningen på området visar att dyrare fonder, över längre tidsperioder, har svårt att slå det börsindex som fonderna försöker vara bättre än.

För snittspararen innebär dyra avgifter att avkastningen kan minska med 1/10. Bara efter tio år. Och eftersom vi ska spara ännu längre blir det snabbt tiotusentals kronor mindre i plånboken.

Det finns dock fondförvaltare som lyckas. Förvaltare som över längre tidsperioder lyckas slå sina index är väl värda en extra slant i avgift. Trixet här är att veta vilken förvaltare som kan lyckas. Och främst; att göra det inte bara 1 år, utan i flera år.

Då kräver det att du som sparare är intresserad och ställer förvaltaren mot väggen varje år. Lyckas hen inte bättre än index är det dags att byta.

Att betala dyrare kan bli bättre. Men vill du inte se över och analysera dina fondval varje år, är lågprisfonderna det bästa valet som ger mest över till dig.