Compricer - Jämförelsetjänsten för privatekonomi

Ring oss på: 08 - 5000 2000

Öppettider: 9-18 (vardagar)

Vår kundsupport är öppen just nu!

Krönika: KISS – helt rätt för dina sparpengar

Som avdankad akademiker med fäbless för långa omständliga meningar har jag lovat mig själv tänka på KISS när jag skriver krönikor och blogginlägg. KISS-principen alltså Keep it simple stupid, sägs ha myntats 1960 av Kelly Johnson, ingenjör i amerikanska armen. Johnsons poäng var att man inte ska bygga produkter (i detta fall flygplan) onödigt komplicerade. Enkelhet är kärnan i all design och omotiverad komplexitet ska undvikas.
Principen håller inom flera områden. Ett kort och kärnfullt tal är bättre än långa monologer, en måltid med få men rena ingredienser smakar bättre än ett hopkok av allt, ett par genomtänkta accessoarer är stiligare än om du hänger på dig hela smyckeskrinet.

När vi sparar är KISS-principen mer rätt än någonsin. För vinnare i sparracet blir oftast den som gör det enkelt. Så spara inte i allt, framför allt inte i produkter/sparformer som du inte förstår.

Här fem enkla tips som förenklar och förbättrar ditt sparande:

1) Hitta balansen mellan börs och ränta – Bland det enskilt viktigaste du kan göra för din ekonomi är att hitta rätt balans mellan börs och ränta. Pengar som du ska använda inom 1-2 år hör inte hemma på börsen. Här är sparkontot det naturliga valet. Ditt långsiktiga sparande däremot, pensionssparandet, barnsparandet m.m., det växer bäst på börsen. Här har du tiden på din sida och behöver inte bry dig om börsens kortsiktiga svängningar.

2) Välj breda fonder – Fonder ger dig automatisk en riskspridning, men det är ändå bra att grunda sparportföljen med en globalfond. Det ger dig del i hela världens ekonomi och är den bredaste formen av börssparande. Till detta väljer jag också en Sverigefond som gör dig till delägare i välskötta svenska bolag som historiskt att bättre än världssnittet. Sedan kan du komplettera portföljen med smalare spetsfonder men det är överkurs.

3) Välj mellan aktivt och passivt förvaltade fonder – Billiga indexfonder följer ett börssnitt och du kommer därför få en avkastning i nivå med snittet. I aktivt förvaltade fonder väljer en förvaltare ut bolag som hen tror extra mycket på. Dessa fonder har en något högre avgift och kan ge en avkastning både över och under snittet. Detta val kräver därför lite mer uppsikt då, du vill ju se att du verkligen får betalt för den högre prislappen.

4) Balansera om vart annat år – Se över ditt sparande minst vartannat, gärna varje år. Har du flera fonder varav en vuxit kraftigt kan du behöva fördela om för att behålla din ursprungliga balans mellan fonderna.

5)Spara sekunden du får lön – till sist, låt inte sparandet bli de kronor som blir över varje månad utan spara sekunden du får lön. På så sätt anpassar du din konsumtion efter ditt sparande istället för tvärtom.

Dessa fem tips är enkla att följa och kräver inga förkunskaper. Att spara rätt är inte svårt!
Lycka till! //Johanna
Fler frågor och krönikor om aktier & fonder

Fråga: Vad betyder det att balansera om sin portfölj?

INGEN KATEGORIHej! Att balansera om innebär att återgå till sin ursprungliga fördelning. Säg att du bestämt dig för en portfölj där värdet till 80 procent är placerat i aktiefonder och 20 procent i räntefonder. Går sedan börsen upp utgör förmodligen aktiefonderna en större andel än 80 procent av totala por...
Till fråga: vad betyder det att balansera om sin portfölj? >>
Publicerad: 2018-01-10

Av: Johanna Kull
Sparekonom Fondbolagens förening

Fråga: De sparade pengarna i ISK är väl redan skattade när man sätter in dom på kontot?

INGEN KATEGORIJa det stämmer att det är skattade pengar som du sparar på ISK. Tidigare kunde alla pensionsspara avdragsgillt men det är borttaget för de flesta idag. Så sparande på exempelvis ISK, bankkonto, fonder och aktier är med beskattade pengar. Skillnaden med att spara på ISK är att det tas ut en årlig ...
Till fråga: de sparade pengarna i isk är väl redan skattade när man sätter in dom på kontot? >>
Publicerad: 2017-12-25

Av: Elisabeth Hedmark
Privatekonom Länsförsäkringar

Fråga: Summa på ISK-kontot?

INGEN KATEGORIHej Eva, Sparsumman spelar ingen roll, det som avgör huruvida ISK är förmånligt eller ej är den framtida avkastningen på ditt sparande och nivån på schablonbeskattningen, vilken bestäms utav statslåneräntan. I dagens låga ränteläge krävs det bara kring 1,5 procent i avkastning för att ISK ska v...
Till fråga: summa på isk-kontot? >>
Publicerad: 2017-12-13

Av: Johanna Kull
Sparekonom Fondbolagens förening

Fråga: Har sparat IPS pensionsspar. vad ska jag bäst spara i fram till pensionen?

INGEN KATEGORIHej, Nu när avdragsrätten för privat pensionssparande är borta är privatpersoner istället hänvisade till investeringsparkonto eller kapitalförsäkring. Detta sparande är inte avdragsgillt men till skillnad från traditionellt fondkonto så schablonbeskattas innehavet. När du tar ut pengarna är de ...
Till fråga: har sparat ips pensionsspar. vad ska jag bäst spara i fram till pensionen? >>
Publicerad: 2017-12-08

Av: Johanna Kull
Sparekonom Fondbolagens förening

Fråga: Ska man sälja fondandelar styckvis ur en aktiefond?

INGEN KATEGORIHej Bosse! Det tillkommer inget courtage (köp/säljkostnad) vid handel av fonder så det går absolut bra att göra försäljningar flera gånger per månad. Det blir ingen extra kostnad. Det du ska tänka på är att om du har fonden utanför ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) ...
Till fråga: ska man sälja fondandelar styckvis ur en aktiefond? >>
Publicerad: 2017-11-27

Av: Johanna Kull
Sparekonom Fondbolagens förening

Jämförs just nu!

Bilförsäkring

Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför bilförsäkring här

Facebook


Senaste nyheten

Bonusbarn och husdjur – vilka ingår i försäkringen?

2018-01-16

FÖRSÄKRINGDet är viktigt med en hemförsäkring. Det handlar inte bara om att försäkra dina saker; rättskydd, överfallsskydd och reseskydd ingår också. Men vad gäller för bonusfamiljen, med barn och kanske djur, som bor växelvis hos sina föräldrar?

Få tips och råd och aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Fyll i din e-postadress nedan:

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal. Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar. I gengäld stödjer vi [link=/minstoradag/|MinStoraDag]!


 
OM COMPRICER | KONTAKT | PRESS | JOBB | PERSONUPPGIFTSPOLICY | VILLKOR | COOKIES | FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLING

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter
att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån.
Tjänsten är helt kostnadsfri för dig som konsument och vi hjälper även till via telefon.
Spara pengar med Compricer!
Compricer © 2018

Samlade tjänster för en bättre privatekonomi - vi jämför och förmedlar bästa priset för dig

CompricerLendoMittBolånKundkraft