Frågor om olycksfallförsäkring

Om personförsäkring

De privata personförsäkringarna ska ses som ett komplement till social- och avtalsförsäkringarna. Det är ditt behov och din ekonomi som avgör om du väljer att skaffa en privat försäkring.  Du kan ofta välja mellan att teckna en individuell försäkring och en gruppförsäkring. En individuell försäkring tecknar du själv och premien betalas individuellt. En gruppförsäkring kan du ofta teckna genom medlemskap i ett fackförbund eller som anställd samt som bank/försäkringskund.

Olycksfallsförsäkring ersätter vårdkostnader och ger en engångsersättning om du får bestående invaliditet genom en olyckshändelse, t ex bryter benet. Denna försäkring gäller inte vid sjukdom.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring ersätter vårdkostnader och ger en engångsersättning om du får en bestående invaliditet. Hur stor ersättningen blir beror på vilket försäkringsbelopp du valt och hur svårt invalidiserad du blivit.

 

När gäller en olycksfallsförsäkring?
Den gäller främst när olycksfallet leder till en bestående invaliditet. Olycksfallsförsäkringen omfattar ersättning för medicinsk invaliditet och ibland även för ekonomisk invaliditet. Vidare ersätts s k läkekostnader. Ett olycksfall brukar i försäkringsvillkoren beskrivas som en ofrivillig, plötslig och yttre händelse.

Många olycksfallsförsäkringar har begränsningar för vissa riskfyllda aktiviteter - läs därför villkoren innan du tecknar en försäkring.

 

När gäller en sjuk- och olycksfallsförsäkring?
Sjuk- och olycksfallsförsäkringen kan ge ersättning om en sjukdom eller ett olycksfall leder till en bestående invaliditet. Ersättning kan lämnas för medicinsk och/eller ekonomisk invaliditet. Vid olycksfall ersätts även s k läkekostnader. If ersätter inte medicinsk invaliditet som orsakats av sjukdom och endast vissa uppräknade sjukdomar kan ge ekonomisk invaliditet. Även de flesta andra bolag har ett begränsat antal sjukdomar som de ersätter. Hos Trygg Hansa krävs att man tecknar ett tillägg till sin försäkring, för att ekonomisk invaliditetsersättning ska ingå.

Jag har två olika olycksfallsförsäkringar. Kan jag få ut något från båda två om jag råkar ut för en olyckshändelse?
Om man får en bestående invaliditet kan man ofta få ut invaliditetsersättning från flera försäkringar. Kostnadsersättningar kan däremot endast ersättas från en försäkring.

 

Vad innebär ett försäkringsbelopp, vilka nivåer finns att välja bland och vilken ersättning styrs av försäkringsbeloppet?
Försäkringsbeloppet ligger till grund för hur ersättningen beräknas. Främst är det ersättningen för invaliditet som påverkas av försäkringsbeloppets storlek.

Individuella försäkringar går oftast att teckna på flera olika nivåer. I många försäkringar följer försäkringsbeloppet prisbasbeloppet. Exempelvis kan en olycksfallsförsäkring eller en sjuk- och olycksfallsförsäkring tecknas på nivåerna 10, 20, 30, 40 eller 50 prisbasbelopp. Ett prisbasbelopp är 41 000 kronor (2008).

 

Vad är medicinsk och ekonomisk invaliditet?

Medicinsk invaliditet
Får du bestående men efter en skada som omfattas av försäkringen kan du få ersättning för medicinsk invaliditet. Invaliditeten graderas i procent. Ju svårare funktionshinder desto högre medicinsk invaliditetsgrad. Som exempel kan nämnas att total hörselförlust ger 60 % medicinsk invaliditet medan total förlust av smaksinnet ger 4 % medicinsk invaliditet.

Ekonomisk invaliditet
Om en skada som omfattas av försäkringen leder till en bestående nedsatt arbetsförmåga kan du få ersättning för ekonomisk eller förvärvsmässig invaliditet. Ofta förutsätts ett beslut om ej tidsbegränsad sjukersättning från Försäkringskassan för att ersättning för ekonomisk invaliditet ska bli aktuell.

 

Får vem som helst teckna en individuell försäkring?
Alla kan ansöka om att få teckna en individuell försäkring. Försäkringsbolaget gör sedan en prövning om försäkringen kan beviljas. Enligt 11 kap 1 § Försäkringsavtalslagen får försäkringsbolaget vägra att teckna försäkring endast om det finns särskilda skäl.

I samband med ansökan krävs ofta en hälsodeklaration. En hälsodeklaration är en blankett med frågor om din hälsa. T ex efterfrågas längd, vikt, eventuella sjukdomar, sjukskrivningar, läkarbesök m m. Den ligger sedan till grund för försäkringsbolagets riskbedömning. Denna riskbedömning ska ske efter en individuell bedömning och inte schablonmässigt. Om bolaget avböjer att teckna försäkring ska de ange skälen i sitt avslagsbeslut. Du har möjlighet att pröva försäkringsbolagets avslagsbeslut i domstol.

Det är mycket viktigt att alla uppgifter som lämnas är riktiga. Om du lämnat oriktiga uppgifter kan försäkringen vara ogiltig. Detta följer av 12 kap 1-4 §§ Försäkringsavtalslagen.

 

Kan jag få mitt ärende prövat kostnadsfritt utanför försäkringsbolaget?
Personförsäkringsnämnden kan pröva ärenden om det föreligger olycksfallsskada i försäkringsvillkorens mening och om det föreligger samband mellan olycksfall och aktuella skador. Dessutom kan de pröva nivån på invaliditetsgraden.

Nämnden kan också pröva ärenden som avser försäkringsavtalets allmänna giltighet t ex oriktiga eller ofullständiga uppgifter i samband med försäkringens tecknande.

För att nämnden ska kunna ta upp ditt ärende måste bolaget ha tagit slutlig ställning i ärendet. Vill du åberopa något som är nytt för bolaget, exempelvis ett nytt läkarintyg, måste du först vända dig till bolaget med detta så att bolaget får ta slutlig ställning till det.
Personförsäkringsnämnden
Box 24067
104 50 Stockholm

Ärenden där det inte krävs någon medicinsk bedömning kan prövas av Allmänna reklamationsnämnden www.arn.se
Allmänna reklamationsnämnden
Box 174
101 23 Stockholm

 

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå

 

Hitta bästa olycksfallsförsäkringen idag!

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volkswagen, vw passat
  • Lägst årskostnad 3 720 kr
  • Högst årskostnad 9 293 kr
  • Att spara 5 573 kr

Jämför bilförsäkring

Senaste från Expertpanelen
2024-03-26

Fråga: Hur funkar det med olika fondavgifter hos olika aktörer?

Läs mer här

Nyheter för din plånbok
Riksbanken: Räntan kvar på 4 % och en första räntesänkning i sikte
Riksbanken: Räntan kvar på 4 % och en första räntesänkning i sikte
Priset på bredband + 17 % under 2023
Priset på bredband + 17 % under 2023
Hur snabbt ändrar banken räntorna?
Hur snabbt ändrar banken räntorna?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.