Samhällets skydd räcker inte om olyckan är framme

Samhällets skydd räcker inte om olyckan är framme

Många tror att det räcker med samhällets och arbetsgivarens skydd om de råkar ut för olycka eller sjukdom. Det är fel. De flesta behöver komplettera privat för att klara ekonomin om de skulle råka ut för sjukdom, invaliditet eller dödsfall.

 

Men ett visst skydd har du ändå från samhället och från din arbetsgivare - om arbetsgivaren är ansluten till ett kollektivavtal. För att veta vad du själv behöver komplettera med är det en bra strategi att räkna efter vilket skydd du har i dag, bedöma vad du skulle behöva i händelse av att du själv eller din maka/make blev sjuk eller dog, och köpa till kompletterande försäkringar. Det låter självklart, men få gör det. Sitt hem och sina prylar sköter de flesta däremot exemplariskt.

 

En tumregel säger att den som blir sjuk och omfattas av en kollektivförsäkring genom arbetsgivaren kan räkna med att få ut omkring 70 procent av sin lön - det vill säga du tappar 30 procent om man skulle bli långvarigt sjuk. Klarar du och din familj det? Det är den frågan du måste ställa dig. Om svaret blir nej måste du komplettera.

 

Om det värsta skulle hända behöver du:

 

  • Ett månadsbelopp som kompenserar lönebortfall.
  • Plus ett engångsbelopp för att lösa eventuella bolån eller andra stora och akuta utgifter.

 

Många företag - minst 50 procent - står utanför kollektivavtalen och erbjuder därmed inte sina anställda något skydd för sjukdom eller någon pensionsplan. Arbetar du i ett sådant företag är det ännu viktigare att se till att du har ett bra försäkringsskydd.

 

Du behöver en försäkring som täcker både sjukdom och olycksfall. Tvärtemot vad många tror är det nämligen mycket troligare att du förlorar arbetsförmågan på grund av sjukdom än på grund av olycksfall.

 

Exempel: 30 000 svenskar drabbas av stroke varje år. Alla som drabbas dör inte, och alla är inte unga. Men det är ändå den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Trafikdöden, som är betydligt mer omskriven, drabbar omkring 500 personer varje år. 

 

Prisskillnaden mellan olycksfallsförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring är stor: 30-50 kr i månaden för den förra och 250-300 för den senare, beroende på din ålder och din inkomst. Har du alltså en väldigt billig försäkring genom jobbet - kolla vad den omfattar.

 

Många företag erbjuder sin anställda sjuk- och olycksfallsförsäkringar i grupp. Premien är då ofta lika stor för alla anställda. Ofta rekommenderas dessa gruppförsäkringar slentrianmässigt, eftersom de anses billiga. Men det är inte hela sanningen: Om du är ung kan det bli billigare att köpa försäkringen individuellt - då är premien nämligen låg. Är du äldre kan däremot gruppförsäkringen löna sig, eftersom premien på den individuella försäkringen stiger med din ålder.

 

Jämför olycksfall- och sjuk- och olycksfallsförsäkring

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 20000 kWh/år
  • Högst årskostnad 27 680 kr
  • Lägst årskostnad 21 490 kr
  • Att spara 6 190 kr

Jämför el

Senaste från Expertpanelen
2024-03-26

Fråga: Hur funkar det med olika fondavgifter hos olika aktörer?

Läs mer här

Nyheter för din plånbok
Riksbanken: Räntan kvar på 4 % och en första räntesänkning i sikte
Riksbanken: Räntan kvar på 4 % och en första räntesänkning i sikte
Priset på bredband + 17 % under 2023
Priset på bredband + 17 % under 2023
Hur snabbt ändrar banken räntorna?
Hur snabbt ändrar banken räntorna?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.