1 biljon till värdelös ränta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
1 biljon till värdelös ränta

1,6 biljoner av svenskarnas sparande sitter på sparkonton. 65 procent hos storbankerna. Ofta till 0 procents ränta. Och vi öser in pengar där när börsen skakar. Är det rätt sätt att spara?


Börsen skakar igen bland annat efter det att Hillary Clinton fick lunginflammation, vilket pressade den redan nervösa aktiemarknaden i USA. Det senaste stora ”skaket” på Stockholmsbörsen var runt midsommar då Storbritannien röstade för en Brexit och Stockholmsbörsen rasade över 8 procent.

Och som alltid när börsen är lite skakig så blir vi nervösa. Vi säljer våra aktier och fonder och sätter in pengarna på våra säkra sparkonton istället. Enligt statistik från SCB har svenskarna nu 1,6 biljoner kronor sparade på sparkonton. Bara under andra kvartalet i år satte vi in 71 miljarder på våra sparkonton. ”Det är oerhörda summor till oerhört lite ränta. En reserv ska vi ha för oförutsedda utgifter men snittsvensken hamstrar pengar i onödan. Det kostar tusentals kronor varje år i utebliven tillväxt”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank till Svenska Dagbladet.

Är det fel att vi sparar på våra sparkonton?

Båda ja och nej.

  1. Sparar du pengar som du kan komma att behöva inom några år är sparkontot helt klart bäst. Men om du även sparar pengar på lång sikt är det inte bra att ha allt sparande på sparkontot. Du får mindre än en procents ränta samtidigt som börsen över tid har gett i genomsnitt runt sju procent i avkastning. Så sparar du långsiktigt är det dumt att ha allt på sparkontot. Se till att du också har ett fondsparande. Gärna några breda fonder med låga avgifter som du månadssparar i. Men var beredd på att du kommer att se dessa pengar gå både upp och ner. Det är på lång sikt du får bra avkastning på börsen.
     
  2. Sparar du på storbankernas sparkonto utan ränta? Det är mindre bra. Då kommer dina pengar troligtvis att vara värda mindre när du tar ut dem på grund av inflationen. Även om du inte får någon hög ränta på sparpengarna idag hos nischbankerna är ju 0,85 % klart bättre än 0 %. Se bara till att du har insättningsgaranti.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Jämställda bolag slår stockholmsbörsen med hästlängder

1 minuts läsning

Men något som många ändå verkar vara överens om är att det är bra med både kvinnor och män i styrelser och ledningsgrupper. Diskussionerna handlar alltså om på vilket sätt kvinnor kommer till ledande positioner, inte om att det &...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)