1 biljon till värdelös ränta

Spara pengar / Sparkonto /
1 biljon till värdelös ränta

1,6 biljoner av svenskarnas sparande sitter på sparkonton. 65 procent hos storbankerna. Ofta till 0 procents ränta. Och vi öser in pengar där när börsen skakar. Är det rätt sätt att spara?


Börsen skakar igen bland annat efter det att Hillary Clinton fick lunginflammation, vilket pressade den redan nervösa aktiemarknaden i USA. Det senaste stora ”skaket” på Stockholmsbörsen var runt midsommar då Storbritannien röstade för en Brexit och Stockholmsbörsen rasade över 8 procent.

Och som alltid när börsen är lite skakig så blir vi nervösa. Vi säljer våra aktier och fonder och sätter in pengarna på våra säkra sparkonton istället. Enligt statistik från SCB har svenskarna nu 1,6 biljoner kronor sparade på sparkonton. Bara under andra kvartalet i år satte vi in 71 miljarder på våra sparkonton. ”Det är oerhörda summor till oerhört lite ränta. En reserv ska vi ha för oförutsedda utgifter men snittsvensken hamstrar pengar i onödan. Det kostar tusentals kronor varje år i utebliven tillväxt”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank till Svenska Dagbladet.

Är det fel att vi sparar på våra sparkonton?

Båda ja och nej.

  1. Sparar du pengar som du kan komma att behöva inom några år är sparkontot helt klart bäst. Men om du även sparar pengar på lång sikt är det inte bra att ha allt sparande på sparkontot. Du får mindre än en procents ränta samtidigt som börsen över tid har gett i genomsnitt runt sju procent i avkastning. Så sparar du långsiktigt är det dumt att ha allt på sparkontot. Se till att du också har ett fondsparande. Gärna några breda fonder med låga avgifter som du månadssparar i. Men var beredd på att du kommer att se dessa pengar gå både upp och ner. Det är på lång sikt du får bra avkastning på börsen.
     
  2. Sparar du på storbankernas sparkonto utan ränta? Det är mindre bra. Då kommer dina pengar troligtvis att vara värda mindre när du tar ut dem på grund av inflationen. Även om du inte får någon hög ränta på sparpengarna idag hos nischbankerna är ju 0,85 % klart bättre än 0 %. Se bara till att du har insättningsgaranti.

Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volkswagen, vw golf
  • Lägst årskostnad 9 536 kr
  • Högst årskostnad 18 655 kr
  • Att spara 9 119 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin