8 tips för att maxa pensionen utifrån de nya pensionsreglerna

2 minuters läsning
8 tips för att maxa pensionen utifrån de nya pensionsreglerna

Du som läser har säkert redan koll på att en höjning av pensionsåldern väntar på andra sidan nyår, men vet du hur de nya lagarna påverkar just din pension? Om inte så är det bara att luta dig tillbaka och läsa vidare, så reder vi ut det tillsammans.

De nya pensionsreglerna innebär att den lägsta åldern för när man kan ta ut sin allmänna pension höjs från 61 till 62 år från och med år 2020. Tidigast uttag av allmän pension kommer sannolikt att höjas från 61 år till 64 år, stegvis, fram till år 2026. 

Samtidigt höjs den högsta åldern för att omfattas av lagen om anställningsskydd, vilket i praktiken innebär att du från och med år 2020 har rätt att jobba fram till 68 år och från 2023 kan jobba fram till 69 år. För dig som har möjlighet att arbeta längre kan detta vara en guldgruva för pensionen - en rapport från pensionsmyndigheten visar nämligen att ett förlängt arbetsliv med ett år efter 65 kan ge så mycket som upp till 11 procent extra i pension före skatt.

Tips på hur du kan påverka din pension
Oavsett hur mycket det svenska pensionssystemet renoveras kan du själv påverka hur pensionen blir i slutändan.
 
# Jobba och betala skatt
Tänk på att inkomster du inte skattar för ger heller inte rätt till pension. Kom ut i arbetslivet tidigt och tjäna in till tjänstepensionen. Jobbar du deltid en längre period påverkar det också din framtida pension.
 
# Premiepensionen
Du kan själv välja om du vill placera pengarna genom fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalet AP7 Såfa. Väljer du premiepensionsfonder själv, tänk då på att inte betala för hög avgift.

# Eget pensionssparande
Ett sätt att dryga ut pensionen är ett eget pensionssparande. Det finns flera bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK). Läs mer >
 
# Löneväxling
Ett populärt sätt att lägga in en extra växel till pensionen är att löneväxla, vilket innebär att du byter en del av din lön idag mot pensionssparande. Läs mer >
 
# Få koll på avgifterna
Jämför avgifter för att se till att du får rätt sparande till rätt pris och “valuta” för den avgift du
betalar. Om du undviker onödigt höga avgifter så går helt enkelt mer pengar till ditt sparande. Genom att samla din pension på ett och samma ställe kan du ofta sänka dina avgifter, och på så sätt få mer till pensionen.

# Föräldraledighet
En jämställd föräldraekonomi är en förutsättning för en jämställd pension. Ta ut föräldraledighet jämställt, eller se till att kompensera den partner som är hemma mer.
 
# Jobba längre
Att jobba längre ger förhoppningsvis lite extra klirr i kassan den dagen du går i pension. Från det år du fyller 66 år betalar du även mindre i skatt, vilket betyder att du får behålla mer i plånboken. Läs mer >
 
# minPension
minpension.se kan du se hela din pension och göra en pensionsprognos genom att logga in på Mina sidor. Gör en prognos då och då för att se hur din framtida pension blir vid olika pensionsåldrar.


Skrivet av Maja Englund, Pensionsekonom SPP, och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

16,25 procent i ränta på kvarskatten from 13 november. Kan du inte betala kan det vara värt att låna!

2 minuters läsning

Du som fick ditt slutskattebesked i augusti har fram till 12 november på dig att betala in kvarskatten. Fick du beskedet i september så har du ytterligare en månad på dig till den 12 december och du som kommer få slutskattebeskedet i december behöver ringa in 12...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)