Bättre hjälp för skuldsatta kommer under våren

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Bättre hjälp för skuldsatta kommer under våren

Över 100 000 personer har funnits i Kronofogdens register i 20 år eller mer. ”Det är så klart ett jättebekymmer för dem som hamnar i den här situationen, men också för samhället i stort”, säger konsumentminister Per Bolund (MP) till TT. Men nu är hjälp på väg.


Under våren kommer regeringen med förslag på åtgärder för att underlätta de skuldsattas situation

Åtgärderna kommer att handla om förebyggande åtgärder såsom information till ungdomar och om åtgärder för de som redan har hamnat i skuldsättning.

Kostar samhället 30-50 miljarder kronor per år på grund av de skuldsattas ohälsa

Ofta är det en livshändelse såsom skilsmässa, arbetslöshet och sjukdom som gör att de skuldsatta hamnar i en negativ spiral. ”Det kan börja med ett litet lån för att klara sig här och nu, och sedan byggs det på”, säger Anders Rabenius, teamchef på skuldsaneringen på Kronofogden. Ofta stiger skulden även om man betalar av, på grund av räntan, och många saknar kunskap och förmåga att förändra sin situation. Och behöver hjälp.

Ta tag i din situation!

Det är Anders Rabenius tydliga råd. Skuldsanering är en process som omfattar fem år och som många tusen troligtvis skulle bli beviljade – om de bara ansökte hos Kronofogden. ”Fortsätt inte att hoppas på att det ska lösa sig”, säger han.

Hur gör man?

Ta kontakt med din budget- och skuldrådgivare i din hemkommun, eller kontakta kronofogden direkt så lotsar de dig vidare.

Läs mer om skuldsanering hos Kronofogden här >>


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Håll ut under årets fattigaste månad!

1 minuts läsning

Avtal - Se över dina avtal El: Trots låga elpriser just nu skiljer det mycket mellan elbolagen. Just nu skiljer det cirka 2 000 kronor per år mellan billigast och dyrast elavtal för en förbrukning på 20 000 kWh. Försäkringar: Ta reda på n...

Föregående artikel