Billigare att använda mobilen i EU i sommar – men håll koll på detta!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Telekom /
1 minuts läsning
Billigare att använda mobilen i EU i sommar – men håll koll på detta!

Från och med i morgon (15 juni) gäller nya regler i EU som innebär att du inte längre behöver betala tilläggsavgifter när du använder mobiltelefonen i EU. Du betalar istället din vanliga svenska taxa, men med begränsningar.


Några saker att hålla koll på:

 • Operatörerna får sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma. Om du tex har fri surf i ditt abonnemang hemma i Sverige – har du troligtvis inte det i ett annat EU-land.
   
 • En operatör kan också få tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster om operatören gör en förlust på grund av roaming.
   
 • Om merparten av din mobilanvändning under en fyramånadersperiod används i ett annat EU-land och om du vistas där under större delen av denna period samt använder ditt nationella abonnemang har operatören möjlighet att ta ut en tilläggsavgift.
   
 • En operatör har ingen skyldighet att erbjuda roaming utomlands.
   
 • Utanför EU där roamingreglerna inte gäller kan helt andra avgifter gälla.


(Källa: Konsumentverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna)


Tips inför resan:

 • Kontrollera priser och villkor hos din operatör innan du åker.
   
 • Reser du utanför EU är det extra viktigt att du tar reda på vilka kostnader operatören i landet tar ut.
   
 • Stäng av tjänster och applikationer. Tänk på att tex e-post kan använda datatrafik utan att du märker det.
   
 • Använd lokala kostnadsfria nätverk (wifi) på restauranger och hotell. Tänk på att vara försiktig med att överföra känslig information när du är uppkopplad på dessa publika nätverk. 
   
 • Om olyckan skulle vara framme är det bra att ta med PIN- och PUK-koden till din mobil. Spärra ditt SIM-kort om du tappar din telefon och polisanmäl direkt om du blir bestulen. Då minskar du risken att drabbas av höga kostnader på grund av att någon annan ringer eller surfar på din mobil.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ekonomiskt oberoende genom långsiktighet

2 minuters läsning

Under ett av vårens alla kalas fick jag ta del av en riktig solskenshistoria. En sann historia om hur ett långsiktigt fondsparande kan förända livet. För Anders har det till och med lett till ekonomiskt oberoende. På ett kalas i Uppsala hamnade jag bredvid en...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)