Black Friday - bli inte lurad under rean!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Black Friday - bli inte lurad under rean!

Handla eller inte under Black Friday, det är frågan för många. Så även för mig. Att konsumera hållbart blir viktigare och viktigare och köphetsen ifrågasätts mer och mer. Men om du nu väljer att handla något - missa inte dessa viktiga tips!

Jag erkänner - jag har redan handlat. 

Det blev en skidhjälm. Men jag följde varningarna om att inte bli lurad under rean och agerade enligt plan: Jag köpte bara det som jag hade planerat att köpa och som jag behövde (hjälmen), jag höll koll på prishistoriken innan så att jag visste att priset jag fick var lägre än normalpriset och jag köpte från den butik som erbjöd lägst pris.

Förra året handlade vi (i Sverige) för 6,6 miljarder kronor under Black Friday. 

Det är en ökning med runt 20 procent från året innan. I år väntas vi spendera 6,7 miljarder kronor, en betydligt mindre ökning i år alltså.

Black Friday fakta från Prisjakt

 • 46 procent av produkterna på Prisjakt gick ner i pris under Black Friday förra året.
   
 • 13,9 procent gick upp i pris.
   
 • 12 procent var snittsänkningen.
   
 • Vaser (19%) och mikrovågsugnar (11%) var enligt Prisjakt de mest prissänkta produkterna under fjolårets Black Friday.
   
 • Sämst prissänkning var det i kategorierna stationära datorer (0,34 %) och armbandsur (1,4 %).
   
 • De fem mest populära produkterna under fjolårets Black Friday var:
  1. Apple Airpods
  2. Nintendo Switch
  3. Sony PlayStation 4 Pro 1 TB (inkl. Red Dead Redemption 2)
  4. Sony PlayStation 4 Slim 500GB
  5. Bose QuiteComfort 35 ll
   
 • De fem mest populära kategorierna under fjolårets Black Friday var:
  1. Hörlurar
  2. TV
  3. Mobiltelefoner
  4. Spelkonsoler
  5. Mobilhögtalare

Läs gärna Prisjakts köpguide inför Black Friday: Köp inte vad som helst - det lönar sig att jämföra

6 tips inför Black Friday:

 1. Kolla alltid upp prishistoriken så du vet om det är en bra deal. Höjdes produktens pris strax före att den reades ut? Du hittar prishistorik hos prisjakt och pricerunner.
   
 2. Jämför varans pris på prisjakt eller pricerunner. Även om en butik ger en rabatt på 50 procent så kan produkten vara billigare hos en annan.
   
 3. Butiker kommer att försöka få dig att ta snabba beslut genom att säga att erbjudandet gäller endast nu. Ett köp under stress blir sällan ett bra köp.

 4. Missa inte att du kan åka på moms, tull och andra avgifter om du handlar från utlandet. 
   
 5. Bestäm dig innan rean börjar vad du vill köpa och vilken budget du har. Håll dig till din plan när erbjudanden börjar strömma in.
   
 6. Hittar du ingen bra deal så tänk på att det snart är mellandagsrea. Och sen sommarrea och sen någon annan rea. Du måste inte handla nu.


Var tredje svensk köpte något under Black Friday 2017

Och då till ett värde av 2 290 kronor per person, visar en undersökning från Postnord. I år planerar svenskarna att spendera runt 2 600 kronor under Black Friday. Om vi istället sparar denna summa varje år, i 25 år till en avkastning på 8 procent, så skulle vi spara 65 100 kronor och få 140 500 kronor i ränta (inklusive ränta på ränta). Vi kan alltså ha 205 600 kronor om 25 år istället om vi låter bli att reashoppa.

På fredag smäller det! Ska du handla?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nyhet: 30 årigt bundet bolån med en ränta på 2,89 procent

2 minuters läsning

Bostadslån 30 års bundet till 2,89 procents ränta Det var Dagens Industri som först rapporterade om Danske Banks nya erbjudande tidigare i veckan och skriver att enligt deras beräkningar så blir det nu möjligt att låna mellan 10 - 20 procent mer i m&...

Föregående artikel