Bolånemarginalerna sjunker – liksom snitträntorna på bolån

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Bolånemarginalerna sjunker – liksom snitträntorna på bolån

För första gången på länge redovisar Finansinspektionen sjunkande bolånemarginaler. Och det troliga är att de nya uppstickarna på bolånemarknaden är en anledning. Förhandlingsläge delux!


Under våren har nya aktörer på bolånemarknaden dykt upp. Hypoteket som erbjuder en rörlig ränta på 1,28 procent till alla kunder som idag har ett lån hos en annan bank, Enkla som erbjuder en 3-årsränta på 0,95 procent om du har en belåningsgrad på under 50 procent med en maxbelåning på 2 500 000 kronor per person och Stabelo som erbjuder en ränta på 1,28 procent för kunder med en belåningsgrad under 60 procent.

Bankernas bruttomarginal minskade från 1,64 till 1,57 procent under andra kvartalet 2018

Enligt Finansinspektionen är bruttomarginalen, trots nedgången under kvartalet, fortsatt på en hög nivå. Bankernas finansieringskostnad för bolån var i princip oförändrad under kvartal två och listräntorna hos bankerna har legat stilla. Men genomsnittsräntorna, de faktiska räntor som bankerna erbjöd nya bolånetagare under kvartalet, sjönk med 6 punkter enligt FI:s beräkningar. Rabatterna vi får av bankerna har alltså ökat. Förhandlingsläge!

"Det är därför viktigt att konsumenter kontaktar olika banker och förhandlar för att sänka sina räntekostnader. Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk", resonerar FI.

Har du inte förhandlat med banken senaste året betalar du troligtvis över 3 000 kronor i ränta per miljon du lånar i onödan

De flesta banker ger dig en ränterabatt som endast gäller i ett år. Om du inte kontaktar banken efter detta så får du en högre ränta. Idag ligger listräntorna på runt 2 procent samtidigt som snitträntan sjönk till 1,40 procent i juli.

 • Ring (logga in) din bank och kolla upp vilken ränta du har.
   
 • Kontakta Compricer Bolån (vår bolåneförmedlingstjänst) som kostnadsfritt kan hjälpa dig får ner räntan. Du slipper göra jobbet själv.
   
 • Kolla bankernas snitträntor här: Compricer Bolåneräntor
   
 • Be din bank om en bra ränterabatt. Blir den inte bra – byt bank!
   
 • Skriv upp när rabatten går ut så du inte missar nästa höjning.

 

Ps. Det är inte jobbigt att byta bank. De flesta aktörer kräver inte att du ska flytta hela ditt engagemang – det räcker ofta med bolånet – och det fixar bankerna åt dig. Ds.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varför jämför vi produkter men inte tjänster? Vad är meningen med livet?

1 minuts läsning

Så beskrivs avsnittet i AP7 Förvalts sommarpodd med vår Sparekonom Christina. In och lyssna här >>

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)