Deadline idag för att få tidig skatteåterbäring

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Deadline idag för att få tidig skatteåterbäring

Du som godkänner din deklaration digitalt utan tillägg eller ändringar idag kan få din eventuella skatteåterbäring mellan 5 och 8 april.

Om du deklarerar senare får din eventuella skatteåterbäring mellan den 8 juni och den 10 juni. Har du till exempel sålt en bostad, sålt aktier i en depå, har resor till och från arbetet som du kan dra av, så räknas det som ändringar vilket gör att du inte kan få skatteåterbäring tidigt. Men misströsta inte, att ge deklarationen lite tid och kärlek ger dig bättre koll och kanske mer pengar tillbaka i slutändan.
 

GÖR SÅ HÄR:

1. Logga in på skatteverket.se och titta på din deklaration. Om du föredrar att deklarera på papper så öppna brevet med din pappersdeklaration som skickas från Skatteverket någon gång mellan mitten av mars och mitten av april.

2. Ge din deklaration lite tid och försök att förstå den. Om det är något som du inte förstår eller har frågor om, läs på skatteverket.se eller ring dem och fråga. Se över alla siffror och dubbelkolla att allt stämmer.

3. Har du sålt en bostad under föregående år? Då behöver du deklarera det i bilaga K5 (för hus) eller K6 (för bostadsrätt). Leta reda på alla nödvändiga kvitton, fakturor och andra underlag från renoveringar och försäljningsomkostnader i god tid. Fundera även över om du vill göra uppskov med reavinstskatten eller inte.

4. Har du sålt aktier eller fonder i en depå? Då behöver du deklarera det i bilaga K4. Se över möjligheten att kvitta vinster mot förluster, inkomst av kapital eller inkomst av tjänst. Har du köpt och sålt aktier i ett Investeringssparkonto behöver du inte deklarera detta.

5. Fundera över om du kan göra några avdrag som inte redan finns förifyllda. Läs i skatteverkets avdragslexikon.

6. Om ni är två som äger en bostad tillsammans:

  • Vill ni förändra uppdelningen av ränteavdraget mellan er? Ändra de förifyllda beloppen under punkt 8.1 i era respektive deklarationer.
     
  • Se över rot- och rutavdraget och avdraget för grön energi och omfördela eventuellt avdragen mellan er genom att fylla i fältet Övriga upplysningar.


Tips! Sätt igång med deklarationen i god tid. På nätet kan du öppna den, göra ändringar och spara dem utan att behöva skicka in deklarationen. Håll dock koll på 2 maj då deklarationen ska vara inlämnad. Vet du med dig att du inte kommer att hinna deklarera i tid, ansök om anstånd med deklarationen redan nu.


Lästips:

De 7 vanligaste avdragen i deklarationen

Årets deklaration: Datum att ha koll på

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Öppna sparkonto till barn – Så gör du (GUIDE)

4 minuters läsning

Att starta ett sparkonto till ditt barn ger en trygg start i livet. Men ska du spara i barnets namn eller i ditt? Och hur mycket ska du spara? Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på innan du öppnar ett sparkonto till ditt barn.   Sparkonto är e...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)