Deklarationsdags - nyhet och datum

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Deklarationsdags - nyhet och datum

Det börjar dra ihop sig. Redan under nästa vecka kan du som har en digital brevlåda få din deklaration. Godkänner du din deklaration utan ändringar eller tillägg digitalt senast den 2 april får du eventuell skatteåterbäring i april.

Nyheter i 2019 års deklaration
I år kan du få din skatteåterbäring redan i april även om du inte har en digital brevlåda. Du kan, när deklarationen öppnar den 19 mars, logga in på nätet och godkänna din deklaration. Har du en digital brevlåda får du dock din deklaration fortare - kanske redan under nästa vecka. Men fall inte för frestelsen att godkänna din deklaration tidigt innan du hunnit se över eventuella avdrag.

Avdrag
För genomsnittssvensken finns det inte jättemånga avdrag att göra och de flesta görs automatiskt såsom tex rut- och rotavdrag och ränteavdrag du kan göra på dina lån. Vanliga avdrag:

 • Resor till och från arbetet, tjänsteresor med övernattning, dubbel bosättning.
   
 • Pensionssparande om du driver eget företag.
   
 • Försäljning av bostad och/eller aktier och fonder.
   
 • Räntekompensation vid förtidslösen av bundet lån.
   
 • Uthyrning av privatbostad, avdrag för arbetsrum och mobilsamtal med egen privat telefon.

Här kan du läsa mer om vilka avdrag du kan göra och vad som gäller: Skatteverkets avdragslexikon

Viktiga datum

 • Den 12 februari började du som har kvarskatt på över 30 000 kronor att betala ränta. Vill du slippa detta bör du göra en fyllnadsinbetalning. 
   
 • Den digitala deklarationen öppnar den 19 mars. Då kan du deklarera via appen, e-tjänsten, telefon eller sms.
   
 • Sista dagen att godkänna din digitala deklaration (utan ändringar och tillägg) för att få skattepengar tillbaka i april är 2 april. 
   
 • I mitten på april skickar pappersdeklarationerna ut och de som deklarerat digitalt utan ändringar före 2 april får sina eventuella skattepengar. 
   
 • Sista dagen att deklarera är 2 maj. Senast vid midnatt ska deklarationen vara godkänd eller inskickad/inlämnad. 
   
 • Senast den 3 maj ska du ha betalat in kvarskatt under 30 000 kronor för att slippa betala ränta.
   
 • I början på juni får de som deklarerat digitalt men med ändringar eventuell skatteåterbäring. 
   
 • I början på augusti får de som deklarerat på papper eventuell skatteåterbäring. 
   
 • I december får resterande sin eventuella skatteåterbäring tex en del av de som deklarerat på papper och gjort ändringar.


Ränta på kvarskatten
Om du har ett underskott på skattekontot så betalar du en så kallad basränta på 1,25 procent på din kvarskatt, från och med 12 februari, om summan överstiger 30 000 kronor. För kvarskatt upp till 30 000 kronor börjar ränta att räknas från och med 3 maj. Om du inte betalar din kvarskatt på förfallodagen får du betala 16,25 procent i ränta.

Om du lämnar in deklarationen för sent
Senast klockan 24.00 den 2 maj ska din deklaration vara inlämnat. Om du inte har ansökt och fått ett anstånd att lämna in din deklaration senare så får du 1 250 kronor i förseningsavgift. Din förseningsavgift kan max uppgå till 3 750 kronor.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ska dom höja skatten på Investeringssparkontot (ISK) igen?

2 minuters läsning

Investeringssparkontot lanserades 2012 och har på senare år blivit svenskarnas favorit när det kommer till aktie- och fondsparande. 63 procent av de som fond- och aktiesparar har skaffat ett ISK 2018 enligt en undersökning av Aftonbladet/Inizio. Hösten 2017 höjdes ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)