Deklarera aktivt

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Deklarera aktivt

Du ska deklarera varje år i hela ditt liv, så varför inte ge årets deklaration lite tid och lära dig lite om deklarationen en gång för alla. Motstå frestelsen att godkänna din deklaration utan att gå igenom den ordentligt. Se den som en sammanfattning av ditt ekonomiska år och lägg lite tid på att förstå den och kontrollera att den stämmer.


Även om det mesta redan är ifyllt i deklarationen kan det finnas saker du kan göra för att minska din skatt.

I Compricers ekonomiskola del 2: Dina inkomster går vi igenom din skatt, både kommunalskatt och statlig inkomstskatt, och brytpunkterna för dessa. Vi berättar också om hur kyrkoavgiften fungerar och dess storlek liksom hur du går tillväga för att jämka så du slipper kvarskatt eller slipper låna ut pengar till staten utan ränta (du får tillbaka på skatten).

Vi går också igenom några vanliga avdrag: Ränteavdrag, Rot- och rutavdrag, Grön teknik, bostadsförsäljning (Läs även artikeln: Så deklarerar du uppskov på en bostadsförsäljning i veckans nyhetsbrev), pensionssparande, resor till och från arbetet (Läs även artikeln: Så här enkelt gör du rätt reseavdrag i deklarationen i veckans nyhetsbrev) och kapitalförluster.

Mer information om ekonomiskolan hittar du här: Compricers ekonomiskola. 

Del 1: Gör en budget. Din budget är grunden för allt annat. Du behöver se din ekonomi svart på vitt för att kunna göra förändringar. 

Del 2: Se över dina inkomster. Kan du göra något för att få upp dem? Löneförhandla? Skaffa extra inkomster? Deklarera mer aktivt? 

Del 3: Se över dina utgifter. Vill du fortsätta att spendera dina pengar som du gör? Börja med att se över alla dina avtal och abonnemang. 

Del 4: Tankevurpor. Gå igenom den här delen som förklarar varför vi beter oss som vi gör när vi fattar ekonomiska beslut. Känner du igen dig? 

Del 5: Skaffa ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti. Sätt upp en autogiroöverföring från ditt lönekonto varje månad så har du början till en buffert.

Del 6: Öppna ett investeringssparkonto (ISK) och välj två globala indexfonder. Sätt upp en autogiroöverföring från ditt lönekonto varje månad så har du ett långsiktigt sparande.

Del 7: Nu är det dags att se över dina försäkringar. Har du de försäkringar du behöver? Och till rätt pris? 

Del 8: Ditt bolån. Är det dags att ta tillbaka den där ränterabatten som har gått ut eller ska du ta ett nytt lån? 

Del 9: Har du privatlån ska du nu fundera på om du kan få ner räntekostnaden för dem genom att byta bank. 

Steg 10: Nu är det dags att en gång för alla se över din pension. Gå in på minpension.se och sätt dig in i hur just din pension ser ut. Börja med premiepensionen. Kanske ska du byta till AP7 Såfa? Ta sedan tag i tjänstepensionen. Och till sist din privata pension. 

Del 11: Gå igenom den sista delen av ekonomiskolan och fundera över om du borde starta ett sparande inför studier, skriva ett samboavtal, sätta upp ett sparande till ditt barn eller skriva ett testamente. Gör en lista och bocka av en sak i taget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så deklarerar du uppskov på en bostadsförsäljning

3 minuters läsning

När du säljer en bostad med vinst ska du betala 22 procent av vinsten i vinstskatt. Om du vill kan du, i vissa fall, skjuta på vinstskatten dvs. göra uppskov. Och nu utan att behöva betala ränta på uppskovet. Du har fortfarande kvar skatteskulden men den kosta...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)