”Det är en illusion att räntan på sparkontot är dålig idag”

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
”Det är en illusion att räntan på sparkontot är dålig idag”

Det är en illusion att sparräntorna är dåliga idag sa jag till Svenska Dagbladet i tisdags när de intervjuade mig om huruvida man ska sälja sina aktier och stoppa in pengarna på sparkontot nu när det stormar runt Grekland.


1,5 procents ränta på sparkontot 2012 var ”egentligen” minus 0,40 procent

När man tittar på hur mycket man faktiskt får i ränta på sitt sparkonto måste man ta hänsyn till inflationen. Realräntan, dvs. räntan justerad för inflation, är så mycket som man får i avkastning på sitt sparande.

Vi betalade ”minusränta” på sparkontot 2012

Sparkontoräntan hos storbankerna ligger på noll procent idag. Det har till och med hotats om negativ ränta på sparkontot vilket har fått oss konsumenter att gå i taket. Men om vi tittar tillbaka till år 2012 då inflationen låg på 1,9 procent så kan vi se att vi redan då faktiskt betalade för att spara pengar hos banken.

Sparkontoräntorna låg då på 1,45 procent hos Nordea, på 1,65 procent hos SEB, 1,50 procent hos Swedbank och på 1,25 procent hos Handelsbanken. Inflationen var alltså högre än räntan man fick vilket gav oss en realränta på mellan minus 0,25 och minus 0,65 procent hos storbankerna.

Med en inflation på 0,1 procent idag och noll procent i erbjuden ränta hos storbankerna blir realräntan minus 0,1 procent – dvs. avkastningen är bättre eller ”mindre dålig” idag än för tre år sedan.

Lika ”hög” ränta idag som 2012 hos nischbankerna

I början av 2012 då inflationen låg på 1,9 procent låg realräntan på sparkontot på ungefär på samma nivå som idag hos nischbankerna. Nischbankerna erbjöd runt 3 procent i ränta på sina sparkonton vilket gav en realränta på cirka en procent. Idag finns det många aktörer som erbjuder ränta på över 1 procent och med en inflation på 0,1 procent blir realräntan på runt en procent även idag.

Så ska man sälja alla sina aktier nu och stoppa in dem på ett sparkonto?

Mitt svar är att man måste se till sin egen riskvillighet. Man måste ställa sig frågan: Hur mycket är jag okej med att förlora om det blir ett börsfall? Behöver du pengarna inom några år tycker jag inte du ska ha dem på börsen. Sparar du istället långsiktigt så tycker jag att du kan låta dem sitta kvar på börsen – så länge du kan sitta still i båten när det blåser upp till storm.

Något som är helt utan tvivel är dock att du bör skaffa ett sparkonto hos en nischbank. Då ser du till att dina pengar växer något istället för att minska som de gör hos storbankerna idag.

Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntor



Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Minusränta, obligationsköp, bostadsbubbla och börsbubbla?

2 minuters läsning

När Karl XII:s regering ville förbättra den svenska ekonomin (pengar behövdes till armén för kriget mot Norge) under 1700-talet gav Georg Heinrich von Görtz, kungens rikshushållare, ut nödmynt. Nödmyntet var en slags metallisk statsobligation...

Föregående artikel