Detta granskar Skatteverket extra noga 2021

2 minuters läsning
Detta granskar Skatteverket extra noga 2021

Hyresinkomster, intäkter via e-handel, installation av grön teknik och vissa rut-tjänster. Det är områdena som Skatteverket kommer granska extra noga under 2021.

Varje år tar Skatteverket ut prioriterade områden som myndigheten anser är extra viktiga att granska närmare. Här hittar du vilka områden som valts ut i år.

Uthyrning av privatbostad
Förändrade resvanor till följd av pandemin har fått efterfrågan på att hyra semesterbostäder att skjuta i höjden. Många som ägde ett fritidsboende i fjol passade på att hyra ut den och hyrorna verkar ha varit högre än tidigare år.

Enligt reglerna ska den som hyr ut en privatbostad betala skatt på inkomster över 50 000 kronor och myndigheten anser att det finns stora risker för oredovisade hyresinkomster.

Läs mer här om hur du redovisar hyresinkomster och hur du utnyttjar avdragen till fullo: Så hyr du ut ditt fritidshus utan att betala skatt

Kontroll av vissa rut-tjänster
Sedan årsskiftet har taket inom rutavdraget höjts från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person och år. Dessutom omfattas nu fler tjänster av avdraget:

  • Tvätt på tvättinrättning inklusive transport.
  • Möblering av bostad inklusive montering.
  • Transport av bohag till andrahandsbutiker och liknande + från och till magasinering.
  • Enklare tillsyn av bostäder, exempelvis fritidshus.

Här pekar Skatteverket särskilt ut tvättning som ett område där det finns risk för fel. Detta beror på att avdraget inte omfattar kemtvätt.

– Vi ser till exempel en risk att det kan bli fel vid tvätt eftersom det bara är vattentvätt som ger avdrag, inte kemtvätt. Om tvätterier bokför kemtvätt som vattentvätt leder det till snedvriden konkurrens, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

E-handel
E-handeln exploderade under 2020 till följd av pandemin. Enligt branschstatistik handlade vi svenskar för cirka 100 miljarder kronor mer i fjol än under 2019. En ökning med 33 procent.

Skatteverket avser att granska mindre och medelstora företag med webbshoppar extra noga. Särskilt de som säljer till kunder utomlands. Framför allt kommer myndigheten leta efter oredovisade inkomster vad gäller intäkter och moms.

Installation av grön teknik
Sedan årsskiftet har ett skatteavdrag införts för så kallade gröna investeringar. Avdraget gäller maximalt 50 000 kronor per år för arbets- och materialkostnader vid installation av solceller, lagring av egenproducerad el och laddningsprodukter till elfordon.

Skattereduktionen är på 15 procent för solceller samt 50 procent för lagring av egenproducerad el och laddningsprodukter till elfordon.

Skatteverket ansvarar för att hantera avdragen och kommer genomföra kontroller på området.

Så vet du om din deklaration blivit uttagen för granskning
Skulle din deklaration tas ut för granskning kommer du bli kontaktad av Skatteverket via telefon eller brev. I samband med detta får du reda på varför myndigheten valt att granska din deklaration och vad de ämnar titta närmare på. Du kommer även få veta vilka uppgifter de vill att du kompletterar med samt vilken tid du har till ditt förfogande.

Tips på bra artiklar för dig som är intresserad av deklaration och skatt 2021.Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hur hög är en låg fondavgift? Bör vi bry oss?

1 minuts läsning

Inom premiepensionen och de kollektivavtalade tjänstepensionerna finns rabatter som brukar hålla nere avgiftsspannet till mellan 0,10 - 0,90%. Med stöd i forskningen tjatar vi ofta om vikten av låga avgifter. Vad som är en låg avgift beror i våra ögo...

Föregående artikel
Bonus-malus – Så fungerar den nya bilskatten
3 minuters läsning