Får du tillbaka på skatten? Datum att ha koll på!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Får du tillbaka på skatten? Datum att ha koll på!

Från och med denna vecka kan du som har en digital brevlåda se din deklaration. Från och med nästa vecka kan du deklarera. Börja i tid så slipper du sistaminutenstressen. Den 2 maj är sista dagen att deklarera.

Datum att hålla koll på

  • 14 februari: Från och med idag betalar du kostnadsränta (3,75 procent) på kvarskatt över 30 000 kronor.
     
  • 6 - 10 mars: Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil. Här kan du också se din skatteuträkning som visar om du får pengar tillbaka eller om du får kvarskatt.
     
  • 10 mars: Från och med den 10 mars kan du som har e-legitimation logga in på skatteverket och se din deklaration.
     
  • 14 mars: Deklarationen öppnar och du kan nu logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera digitalt med e-legitimation.
     
  • 15 mars - 15 april: Pappersdeklarationen skickas ut till de som inte har en digital brevlåda.
     
  • 30 mars: Idag är det sista dagen att deklarera, utan ändringar eller tillägg, för att få tillbaka eventuella skattepengar redan i april.
     
  • 2–3 april. Om du har pengar att få tillbaka och godkänt din deklaration digitalt utan ändringar och tillägg senast den 30 mars får du nu ditt slutskattebesked i din digitala brevlåda.
     
  • 5 - 6 april: Från och med nu kan du som har pengar att få tillbaka, få utbetalning. Du behöver ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars för att du ska få tillbaka pengarna redan nu. Du behöver också ha ett registrerat konto hos skatteverket.
     
  • 2 maj. Idag är det den sista dagen att deklarera, om du inte fått anstånd med att lämna deklarationen.
     
  • 3 maj: Från och med idag betalar du kostnadsränta (3,75 procent) på kvarskatt under 30 000 kronor.
     
  • 4–5 juni: Nufår du ditt slutskattebesked i din digitala brevlåda om du deklarerade senast den 2 maj och din deklaration är godkänd. För dig som saknar en digital brevlåda kommer slutskattebeskedet om 1-3 veckor i din brevlåda.
     
  • 8–9 juni: Om du anmält ett bankkonto till skatteverket, deklarerat i tid och din deklaration är godkänd får du dina eventuella skattepengar nu.
     
  • 10–11 augusti: Om du inte har fått ditt slutskattebesked i april eller juni så är det nu du får dina eventuella skattepengar utbetalda.
     
  • 12 september: Om du har kvarskatt att betala så ska pengarna vara på ditt skattekonto redan idag för att du ska slippa ränta. Reglerna säger att skatten ska betalas senast 90 dagar från att du fått slutskattebeskedet. Datumet står i slutskattebeskedet. Tidigare var det november som gällde. Räntan är 18,75 procent och går inte att dra av. Det motsvarar en låneränta på cirka 26,8 procent före avdrag. 


Ps. Vill du undvika att få kvarskatt eller pengar tillbaka nästa år bör du ansöka om jämkning.

Lästips:
3,75 procent i ränta på din skatteskuld (>30 000 kronor)

Att jämka eller inte jämka – är det frågan?

Ekonomiskolan del 2: Dina inkomster

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Kyrkoskatt – Allt du behöver veta om kyrkoavgiften

3 minuters läsning

Vad är kyrkoskatt? Kyrkoskatt, som numera heter kyrkoavgift, är en avgift som du betalar varje år om du är medlem i Svenska kyrkan. Avgiften används bland annat till att driva kyrkans församlingsverksamhet, underhålla kyrkobyggnader och täcka kostnad...

Föregående artikel
Handpenning - Vid köp av hus eller bostadsrätt
4 minuters läsning