Dyrt att lösa bostadslånet i förtid

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Dyrt att lösa bostadslånet i förtid

Att binda sitt bolån kan kännas tryggt och är något många av oss funderar på nu när den fasta boräntan är historiskt låg. Men vi bör också fundera över hur mycket det kostar om vi blir tvungna att lösa lånet i förtid.


Löser du lånet i förtid får du betala en så kallad ränteskillnadsersättning

Ränteskillnadsersättningen är en kompensation för bankens uteblivna intäkter på lånet som du löser i förtid. Ersättningen räknas ut som skillnaden mellan bolåneräntan och den senaste statslåneräntan. Låntagarna måste betala ränteskillnaden oavsett skäl till att bostadslånet löses.

Enligt en undersökning som Villaägarna beställt så anser mer än hälften av låntagarna att de inte har fått någon information av banken om ränteskillnadsersättningen.

Ett lån på 1,5 miljoner kan kosta nästan 100 000 kronor i ränteskillnad

På villaägarnas hemsida kan du skriva in när du vill lösa ditt lån, dagen lånet förfaller, kvarvarande skuld och räntan på lånet – och få en uträkning på vad det skulle kosta att lösa just ditt lån i förtid.

Två exempel från Villaägarnas beräkning:

  1. Ett lån på 1,5 miljoner med 5-års bindningstid, 4 procents ränta och förfallodag 2015-12-21 skulle strax före jul 2012 kosta 93 362 kronor att lösa.
  1. Ett lån på 2 miljoner med 3-års bindningstid, 3 procents ränta och förfallodag 2014-12-21 skulle strax före jul 2012 kosta 47 819 kronor att lösa.

 

Fler vill att det ska bli billigare

Finansmarknadsminister Peter Norman vill ändra reglerna för att det ska bli billigare att lösa bundna lån nästa år. Även Villaägarna och Svenska Bankföreningen vill se en ändring. En utredning pågår.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Riksbanken sänkte reporäntan med 0,25 procentenheter

1 minuts läsning

Riksbanken motiverar sänkningen med sämre konjunkturläge och låg inflation Riksbanken skriver i ett pressmeddelande: ”Utvecklingen i euroområdet är svag och fortsätter att präglas av skuldkrisen. Den svaga utvecklingen i euroområdet på...

Föregående artikel