Ekonomiskt oberoende genom långsiktighet

2 minuters läsning
Ekonomiskt oberoende genom långsiktighet

Visst går det att bli ekonomiskt oberoende utan att vare sig födas rik, vinna på lotto eller spekulera på börsen. Det som tog Anders till målet var tålamod och ett stabilt fondval.


Under ett av vårens alla kalas fick jag ta del av en riktig solskenshistoria. En sann historia om hur ett långsiktigt fondsparande kan förända livet. För Anders har det till och med lett till ekonomiskt oberoende.

På ett kalas i Uppsala hamnade jag bredvid en Anders. Som på alla middagsbjudningar då man hamnar bredvid en okänd person, finns det ett antal oskrivna regler kring vilka samtalsämnen som passar sig. Så när vi betat av dagens väder och hur vi båda kände värdparet kom vi därför in på frågan om vad vi jobbade med. Efter att jag talat om vad jag arbetar med kom vi helt naturligt in på sparande och privatekonomi. Nu berättade Anders sin historia. Om hur tålamod och ränta på ränta-effekten förändrat hans liv.

Anders hade i början av 90-talet fått en summa pengar över efter en lägenhetsförsäljning. Närmare bestämt 200 000 kr. Själv hade han aldrig haft något större intresse för vare sig aktier eller fonder, men han ville ändå ge pengarna chansen att växa till något större.

Anders placerade därför pengarna i en bred Sverigefond. Han hade i en tidning läst en intervju med en av fondens förvaltare och tyckte att personen i fråga verkade jordnära och vettig. 200 000 kr åkte därför in i fonden och sedan dess har Anders inte gjort någonting. Idag, 23 år senare, är värdet på Anders fondkonto nära 10 miljoner. Ja du läste rätt, hans sparande har vuxit hela 3 800 procent.

Tre lärdomar:

  1. Time in the market är bättre än tajming the market – Att köpa fonder/aktier när det gör som ondast är svårt och våra drömmar om att köpa på botten och sälja på toppen grusas lätt. Låter vi våra känslor styra blir ofta helt tvärtom. Nej, strunta i att tajma marknaden var istället långsiktig, så blir du en vinnare över tid.
     
  2. Ränta på ränta-effekten är världens åttonde underverk. Orden lär ha yttrats av Albert Einstein. Om just det stämmer är tveksamt men det är däremot inte själva innebörden. Att ränta-på-ränta gör underverk det kan alla enas kring.
     
  3. Du behöver inte vara börsintresserad för att vara en vinnare – Det krävs inga kunskaper för att bli en vinnare på börsen. Det enda som krävs är en förståelse för att det är på börsen inte på sparkontot som pengar växer bäst över tid. Välj breda fonder, antingen billiga indexfonder med max 0,4 procent i avgift eller de bästa av de dyrare aktiva fonderna. Men väljer du en dyrare fond, då ska det också vara en bäst i klassen fond, helst med 5 stjärnor i Morningstarbetyg.


Kommer du håg dessa tre lärdomar så är du ett bra steg på vägen till en alldeles egen solskenshistoria.

Lycka till!

Skriven av Johanna Kull, sparanalytiker Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Låna max 4,5 gånger din inkomst

1 minuts läsning

”En viss åtstramning har skett. Men det är inte så att bankerna har gjort en kraftig åtstramning de senaste två åren”, säger Erik Thedéen, chef för FI. Skuldkvotstak innebär att det finns ett tak på hur mycket man f&a...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)