Elräkningen kan bli 30-40 procent högre

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Elräkningen kan bli 30-40 procent högre

Elnätsbolagen har vunnit en tvist mot Energimarknadsinspektionen vilket betyder att vi riskerar en chockhöjd elnätsavgift. Beslutet kan innebära 60 miljarder i avgiftshöjningar under fyra år.


Vi kan inte välja elnätsbolag

Att välja elhandelsbolag får vi göra fritt. Men nätavgiften, själva transporten av el, är den del av elräkningen som vi inte kan påverka. Vi är låsta till elnätbolagens monopol och vem vi betalar till beror på vem som äger ledningen till vårt hem. 70 procent av de svenska elnäten ägs av Fortum, Eon och Vattenfall.

Tvist mellan Energimarknadsinspektionen och elnätsbolagen

Energimarknadsinspektionen införde i fjol en reglering av elnätsavgifterna där det bestämdes hur stora avgifter elnätsbolagen får ta ut av sina kunder under åren 2012-2015. 87 av landets elnätsbolag ansåg att de hade rätt att höja elnätsavgifterna mer än vad Energimarknadsinspektionen fastställde. Beslutet överklagades.

Elnätbolagens linje vann i förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten gick på elnätsbolagens linje och anser att Energimarknadsinspektionen använt fel beräkningsmetod. Om beslutet håller även i högre instanser betyder detta att elnätsavgifterna för en genomsnittlig villakund kan bli 30-40 procent högre. ”Vi kommer självklart att överklaga domarna” säger EI:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

Elnätskostnaden står för ungefär en femtedel av en genomsnittlig privatkunds kostnader för elen.

Jämför elpriser

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nya pengar till din pension på väg. Se till att de placeras bra. Deadline idag kl. 23:59!

1 minuts läsning

2,5 procent av din lön sätts in på ditt konto En gång om året kommer de nya premiepensionspengarna in på ditt konto och placeras så som du tidigare har valt. Har du inte gjort några val kan du vara lugn – då placeras de i AP7 Så...

Föregående artikel