Få ner dina utgifter

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
5 minuters läsning
Få ner dina utgifter

Om du har följt vår ekonomiskola har du gjort en budget och sett över dina inkomster. Nu är det dags för att gå igenom dina utgifter: Lån, försäkringar, transport, livsmedel, prenumerationer, abonnemang och kläder. Hur mycket kan du spara?

Du kan nämligen spara pengar genom att bestämma dig för att tex inte åka på den där semesterresan, inte köpa en ny jacka i år och inte äta lunch med kompisarna på fredag. Eller så bestämmer du dig för att du vill göra alla de där sakerna – och sparar in på andra utgifter för att göra det möjligt. Genom att jämföra, köpa smart och prioritera kan du ofta få ner dina kostnader rejält och fortsätta göra det du helst av allt vill göra, eller till och med göra mer av det du tycker är kul, och kan dessutom få pengar över till ett sparande. Och sparade pengar växer över tid och gör så att du får råd med ännu fler roliga saker i framtiden.

Följande områden hittar du i ekonomiskolan del 3:

 1. Bostad

  Vill du få ner din boendekostnad, som för många av oss är vår största utgiftspost, finns det några olika saker du kan göra. Att flytta till en mindre bostad eller en bostad längre ifrån en stad eller stadskärna kan få ner kostnaderna rejält. Vill du bo kvar i din bostad och äger den kan du spara en hel del på att få ner räntan på bolånet. Går du till fler långivare och ber om ett ränteerbjudande har du möjlighet att sänka din räntekostnad rejält.

  Exempel: För varje miljon du lånar sparar du 3 500 kronor per år (efter ränteavdrag) om du får ner räntan från 2 till 1,5 procent. Har du ett lån på 3 miljoner kan du alltså bara genom att kontakta några långivare spara 10 500 kronor per år.

  Se över ditt bolån här >>
   
 2. Försäkringar

  Det finns ofta mycket att spara även genom att se över sina försäkringar. Börja med att se över om du behöver alla försäkringar du har. Är du dubbelförsäkrad? Gå sedan igenom de försäkringar du behöver och se till att de täcker det du har behov av. Kolla sedan upp vad du betalar för dem och jämför priset med likvärdiga försäkringar hos andra försäkringsbolag. Kan du komma ner i pris med bibehållet skydd? Börja med din bilförsäkring om du har en sådan, där brukar det gå att spara mycket.

  Se över dina försäkringar här >>
   
 3. El

  Pengarna du betalar för din el går troligtvis till två olika bolag: ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag. Elnätsbolaget äger elnätet där du bor och levererar elen till din bostad. I och med att elnätsbolagen har ett så kallat naturligt monopol är du tvungen att ha ett visst elnätsbolag. Här kan du alltså inte göra något för att få ner priset. Elhandelsbolaget däremot är det bolag du köper själva elen ifrån. Här har du möjlighet att byta till det bolag som har bäst erbjudande. I ekonomiskolan får du tips om att göra ett aktivt val, jämföra priserna och se över din elförbrukning.

  Se över ditt elpris här >>
   
 4. Transport

  Om du åker kommunalt, cyklar eller går till jobbet finns det troligtvis inte så mycket du kan göra för att minska dina transportkostnader. Men om du tar bilen varje dag finns det desto mer att spara. Mest sparar du genom att inte ha bil alls. De flesta av oss tror att kostnaden för att äga en bil är betydligt lägre än vad den är. Inte sällan glömmer vi bort värdeminskning, fordonsskatt, försäkringar, service och reparationer. Beräkningar visar att genomsnittsbilen i Sverige kostar runt 6 000 kronor i månaden att äga.
   
 5. Livsmedel

  När det gäller livsmedel finns det mycket pengar att spara. Du kan köpa mindre dyr mat, planera dina måltider, handla i en lågprisbutik, begränsa dina restaurangbesök och ta med dig matlåda till jobbet. Har du lunchlåda fyra gånger i veckan under ett arbetsår sparar du alltså mellan 9 000 och 12 000 kronor. Och undersökningar visar att en familj på fyra personer kan spara upp till drygt 20 000 kronor per år bara genom att byta butik.
   
 6. Andra lån

  Det finns bra besparingspotential även på andra lån än bolånet. Det bästa är förstås att spara till det du vill köpa istället för att ta lån. Men ibland behöver vi låna och då finns det en hel del du kan göra för att få ner kostnaderna.

  Se över dina privatlån här >>
   
 7. Prenumerationer och abonnemang

  Prenumererar du på en tidning du inte hinner läsa? Betalar du för något barnspel på nätet som barnen för länge sedan har slutat att spela? Har du alla streamingtjänster samtidigt? Behöver du ha det stora tv-paketet? Tittar du på alla kanaler? Och till sist, har du rätt mobilabonnemang? Använder du all surf som du betalar för? Använder du ett kontantkort trots att det kanske blir billigare med ett abonnemang? 
   
 8. Kläder och skor

  Hur stora klädkostnader har du? Du kan minska dina utgifter genom att handla mer på second hand, ha klädbytardagar med dina vänner och ge bort och ta emot urväxta barnkläder. Fundera också över hur ofta du använder de kläder du köper. Kanske kan du shoppa färre plagg men med möjlighet till smarta kombinationer? Det finns även ställen där du kan hyra kläder, även till vardags. Det kan vara en bra lösning för dig som känner att du måste variera dig mycket i ditt arbete. Du kommer inte bara att spara en hel del pengar, du bidrar till miljön också. 


Här hittar du del 3 av Ekonomiskolan: Dina utgifter. Del 1 och 2 hittar du här: Compricers Ekonomiskola

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv. Alla läsare av vår ekonomiskola kan köpa den med rabatt här: Bokus. Ange kampanjkoden dinekonomi i kassan så dras din rabatt automatiskt.

Du hittar också vår skola hos Prisjakt som även ger er tips och trix om hur du kan shoppa smart.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Helikopterpengar - pengar till alla medborgare?

2 minuters läsning

Ännu vet vi inte de exakta ekonomiska effekterna som kommer att kvarstå efter att hälsoproblemen blivit hanterbara. Men en sak är alla enade om och det är att det krävs både kortsiktiga och långsiktiga insatser i den recession vi är på vä...

Föregående artikel