Få ner dina utgifter

Spara pengar /
Få ner dina utgifter

Om du har följt vår ekonomiskola har du gjort en budget och sett över dina inkomster. Nu är det dags för att gå igenom dina utgifter: Lån, försäkringar, transport, livsmedel, prenumerationer, abonnemang och kläder. Hur mycket kan du spara?

Du kan nämligen spara pengar genom att bestämma dig för att tex inte åka på den där semesterresan, inte köpa en ny jacka i år och inte äta lunch med kompisarna på fredag. Eller så bestämmer du dig för att du vill göra alla de där sakerna – och sparar in på andra utgifter för att göra det möjligt. Genom att jämföra, köpa smart och prioritera kan du ofta få ner dina kostnader rejält och fortsätta göra det du helst av allt vill göra, eller till och med göra mer av det du tycker är kul, och kan dessutom få pengar över till ett sparande. Och sparade pengar växer över tid och gör så att du får råd med ännu fler roliga saker i framtiden.

Följande områden hittar du i ekonomiskolan del 3:

 1. Bostad

  Vill du få ner din boendekostnad, som för många av oss är vår största utgiftspost, finns det några olika saker du kan göra. Att flytta till en mindre bostad eller en bostad längre ifrån en stad eller stadskärna kan få ner kostnaderna rejält. Vill du bo kvar i din bostad och äger den kan du spara en hel del på att få ner räntan på bolånet. Går du till fler långivare och ber om ett ränteerbjudande har du möjlighet att sänka din räntekostnad rejält.

  Exempel: För varje miljon du lånar sparar du 3 500 kronor per år (efter ränteavdrag) om du får ner räntan från 2 till 1,5 procent. Har du ett lån på 3 miljoner kan du alltså bara genom att kontakta några långivare spara 10 500 kronor per år.

  Se över ditt bolån här >>
   
 2. Försäkringar

  Det finns ofta mycket att spara även genom att se över sina försäkringar. Börja med att se över om du behöver alla försäkringar du har. Är du dubbelförsäkrad? Gå sedan igenom de försäkringar du behöver och se till att de täcker det du har behov av. Kolla sedan upp vad du betalar för dem och jämför priset med likvärdiga försäkringar hos andra försäkringsbolag. Kan du komma ner i pris med bibehållet skydd? Börja med din bilförsäkring om du har en sådan, där brukar det gå att spara mycket.

  Se över dina försäkringar här >>
   
 3. El

  Pengarna du betalar för din el går troligtvis till två olika bolag: ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag. Elnätsbolaget äger elnätet där du bor och levererar elen till din bostad. I och med att elnätsbolagen har ett så kallat naturligt monopol är du tvungen att ha ett visst elnätsbolag. Här kan du alltså inte göra något för att få ner priset. Elhandelsbolaget däremot är det bolag du köper själva elen ifrån. Här har du möjlighet att byta till det bolag som har bäst erbjudande. I ekonomiskolan får du tips om att göra ett aktivt val, jämföra priserna och se över din elförbrukning.

  Se över ditt elpris här >>
   
 4. Transport

  Om du åker kommunalt, cyklar eller går till jobbet finns det troligtvis inte så mycket du kan göra för att minska dina transportkostnader. Men om du tar bilen varje dag finns det desto mer att spara. Mest sparar du genom att inte ha bil alls. De flesta av oss tror att kostnaden för att äga en bil är betydligt lägre än vad den är. Inte sällan glömmer vi bort värdeminskning, fordonsskatt, försäkringar, service och reparationer. Beräkningar visar att genomsnittsbilen i Sverige kostar runt 6 000 kronor i månaden att äga.
   
 5. Livsmedel

  När det gäller livsmedel finns det mycket pengar att spara. Du kan köpa mindre dyr mat, planera dina måltider, handla i en lågprisbutik, begränsa dina restaurangbesök och ta med dig matlåda till jobbet. Har du lunchlåda fyra gånger i veckan under ett arbetsår sparar du alltså mellan 9 000 och 12 000 kronor. Och undersökningar visar att en familj på fyra personer kan spara upp till drygt 20 000 kronor per år bara genom att byta butik.
   
 6. Andra lån

  Det finns bra besparingspotential även på andra lån än bolånet. Det bästa är förstås att spara till det du vill köpa istället för att ta lån. Men ibland behöver vi låna och då finns det en hel del du kan göra för att få ner kostnaderna.

  Se över dina privatlån här >>
   
 7. Prenumerationer och abonnemang

  Prenumererar du på en tidning du inte hinner läsa? Betalar du för något barnspel på nätet som barnen för länge sedan har slutat att spela? Har du alla streamingtjänster samtidigt? Behöver du ha det stora tv-paketet? Tittar du på alla kanaler? Och till sist, har du rätt mobilabonnemang? Använder du all surf som du betalar för? Använder du ett kontantkort trots att det kanske blir billigare med ett abonnemang? 
   
 8. Kläder och skor

  Hur stora klädkostnader har du? Du kan minska dina utgifter genom att handla mer på second hand, ha klädbytardagar med dina vänner och ge bort och ta emot urväxta barnkläder. Fundera också över hur ofta du använder de kläder du köper. Kanske kan du shoppa färre plagg men med möjlighet till smarta kombinationer? Det finns även ställen där du kan hyra kläder, även till vardags. Det kan vara en bra lösning för dig som känner att du måste variera dig mycket i ditt arbete. Du kommer inte bara att spara en hel del pengar, du bidrar till miljön också. 


Här hittar du del 3 av Ekonomiskolan: Dina utgifter. Del 1 och 2 hittar du här: Compricers Ekonomiskola

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv. Alla läsare av vår ekonomiskola kan köpa den med rabatt här: Bokus. Ange kampanjkoden dinekonomi i kassan så dras din rabatt automatiskt.

Du hittar också vår skola hos Prisjakt som även ger er tips och trix om hur du kan shoppa smart.


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se​​


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 21000 kWh/år
 • Lägst årskostnad 5 636 kr
 • Högst årskostnad 13 598 kr
 • Att spara 7 962 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin