Finns det något i höstbudgeten till förmån för oss pensionärer?

1 minuts läsning
Finns det något i höstbudgeten till förmån för oss pensionärer?

Hej, härligt att du frågar! Det är säkert många som är nyfikna på föreslagen i höstbudgeten. I budgetpropositionen föreslår Regeringen att bostadsbidraget för pensionärer ska höjas. Det finns också ett förslag om en ny trygghetspension.

Höjt bostadstillägg

Det höjda bostadstillägget ska börja gälla den första 1 januari nästa år. Dels föreslås att konsumtionsstödet i bostadstillägget ska höjas med 200 kronor för ogifta och 100 kronor för gifta. Dels föreslås att bostadskostnadstaket, det vill säga den maximala bostadskostnad som kan beaktas vid beräkning av bostadstillägg, höjs från 7 000 till 7 500 kronor per månad.

Förslaget innebär att bostadstillägget ökar med 200 kronor per månad för de som har en bostadskostnad under 7 000 kronor per månad. Som mest innebär förslagen en ökning av bostadstillägget om 450 kronor per månad. Detta gäller för dem med en bostadskostnad på 7500 kronor eller mer per månad.

Ny trygghetspension

Den nya trygghetspensionen påverkar kanske inte personer som redan är pensionärer så mycket, men berör blivande pensionärer. Tanken med förslaget, som innebär att särskilda regler för äldre ska införas i sjukersättningen, är att skydda de personer som slitit ut sig i arbetslivet och inte orkar jobba fram till pensionen. Förslaget innebär att äldre personer som är sjuka, istället för att behöva ta ut sin ålderspension i förtid, ska få förbättrade möjligheter att få sjukersättning. 

Svaret på vår läsares fråga är skrivet av Shoka Åhrman, Sparekonom SPP, och expert i Compricers Expertpanel


Lästips: Höstbudgeten: Så påverkas din ekonomi

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Se upp för bedragare i sociala medier

2 minuters läsning

“Om det låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det” Det kända uttrycket passar bra in här. Och nu varnar Finansinspektionen för att det har blivit allt vanligare att bedragare kontaktar konsumenter via sociala medier för ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)