Högre inkomst betyder inte alltid högre konsumtion

Privatekonomi /
Högre inkomst betyder inte alltid högre konsumtion

I måndags meddelade Kungliga Vetenskapsakademien att Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne går till Angus Deaton för ”Hans analys av konsumtion, fattigdom och välfärd”.


Hans viktigaste forskargärning, Deatonparadoxen, handlar om att konsumtionen varierar mindre än inkomsten. En plötslig inkomstökning för hela ekonomin behöver inte resultera i en lika stor konsumtionsökning. Genom att granska enskilda individers konsumtionsbeslut kan man förstå hur stora grupper, även samhället som helhet, kommer att reagera vid t.ex. inkomst eller prisförändringar.

Deatons forskning handlar i huvudsak om tre frågor:

 

1. Hur fördelar konsumenterna sina utgifter på olika varor?


Vi behöver, förutom att förklara och förutse olika konsumtionsmönster, också utvärdera hur olika reformer (ändringar i skatter och avgifter) påverkar olika grupper i samhället. Tidigare forskning bygger på att alla individer i ett samhälle agerar på samma sätt vid en inkomstökning. Tillsammans med kollegan John Muelbauer publicerade Deaton en modell 1980 som istället börjar på mikronivå, med hushållens konsumtion, och bygger sedan upp hur hela ekonomin skulle reagera på till exempel reformer och plötsliga konjunkturnedgångar.

 

2. Hur mycket av samhällets totala inkomster konsumeras och hur mycket sparas?


Deatons forskning visar att de verkliga sambanden mellan konsumtion och konjunktur inte går att förklara om man utgår ifrån samhällets totala konsumtion och inkomst. Man bör istället börja med att titta på hur enskilda individer anpassar sin konsumtion till sina egna inkomster och sedan genom aggregation förstå hur samhället som helhet agerar.

 

3. Hur kan vi bäst mäta och analysera välfärd och fattigdom?


Deatons forskning demonstrerar hur information om enskilda hushålls konsumtion kan användas för att klarlägga mekanismer bakom ekonomisk utveckling. Genom att använda hushållsundersökningar har han upptäckt fallgropar när man jämför fattigdom över tid och mellan olika länder. Även konkreta frågor såsom samband mellan inkomst och kaloriintag har kunnat belysas genom att använda hushållsdata. Deatons forskning har fått betydande konsekvenser för att förstå hur många människor i världen som faktiskt lever i extrem fattigdom.

"Genom att belysa sambanden mellan de enskilda individernas val och utfallen för hela samhället har hans arbeten hjälpt till att stöpa om forskningen inom mikroekonomi, makroekonomi och utvecklingsekonomi", skriver akademien i motiveringen.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Lexus is200
  • Lägst årskostnad 7 676 kr
  • Högst årskostnad 10 195 kr
  • Att spara 2 519 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin