Höjd pensionsålder = tusenlappar mer i pension

Pension /
Höjd pensionsålder = tusenlappar mer i pension

En grundskollärare som idag är 55 år kommer behöva arbeta till 68 år och får en pensionsökning med omkring 4 000 kronor per månad före skatt.

Förra året fattade riksdagen beslut om att införa riktåldrar i pensionssystemet. Enligt ett pressmeddelande från Swedbank betyder införandet av riktåldrar att den ålder man tidigast kan ta ut allmän pension kopplas till förväntad medellivslängd. Enligt förslag från Pensionsmyndigheten kommer riktåldern för pension bli 67 år för en person som idag är 60 år. För en person född 1983 eller senare blir riktåldern 70 år eller högre.

Följande faktorer kommer även ge oss högre pension: Fler år i arbete innebär = mer pengar hinner sättas av till pensionen, pensionskapitalet hinner ge avkastning under fler år och utbetalningarna av pensionen fördelas på färre antal år. 

Swedbank ger följande exempel i sitt pressmeddelande

  • För en grundskollärare som idag är 45 år, och med den nya riktåldern arbetar fyra år längre, kommer pensionen bli 5 500 kronor högre per månad före skatt. I stället för en pension på 58 procent av slutlönen kommer den bli 73 procent.
     
  • För en undersköterska som idag är i 45-årsåldern blir pensionen 4 700 kronor högre per månad före skatt, en ökning från 64 procent till 80 procent av slutlönen.

 
Tre tips för en bättre pension. Om du hellre lyssnar på tipsen klicka på klippet nedan (1.57 min)

1. Det viktigaste för din framtida pension är att du får tjänstepension från din arbetsgivare. Har du ingen tjänstepension via ditt jobb (eller om du är egen företagare) så får du spara privat med avdragsrätt vilket är förmånligt eftersom du då får spara oskattade pengar och skatta för dem sen när du tar ut dem. 

2. Förutom att du har tjänstepension så är det viktigt för din framtida pension att du väljer bra sätt att spara till din pension. Se över val av fonder och se till att du har så låga avgifter som möjligt. En hög avgift kan göra att din pension blir 20-30 procent lägre i slutändan. Se alltså över i vad dina pensionspengar sparas i din premiepension, i din tjänstepension och i din privata pension om du har en sån.

3. Vill du höja din framtida pension sätt upp ett privat sparande och börja spara tidigt (ränta på ränta effekten ge dig en fantastiskt avkastning). Säg att du redan vid 25 år börjar spara 500 kronor i månaden till din pension. Om börsen kommer att utvecklas som den gjort historiskt betyder det att du vid pension (67 år) kommer att ha närmare 2 miljoner kronor sparat. 250 000 kr av dessa är faktiska pengar som du har sparat - resten är avkastning.

 

 


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Kia nya sportage 1,7 crd sportage
  • Lägst årskostnad 4 668 kr
  • Högst årskostnad 7 876 kr
  • Att spara 3 208 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin