Höjd pensionsålder = tusenlappar mer i pension

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
2 minuters läsning
Höjd pensionsålder = tusenlappar mer i pension

En grundskollärare som idag är 55 år kommer behöva arbeta till 68 år och får en pensionsökning med omkring 4 000 kronor per månad före skatt.

Förra året fattade riksdagen beslut om att införa riktåldrar i pensionssystemet. Enligt ett pressmeddelande från Swedbank betyder införandet av riktåldrar att den ålder man tidigast kan ta ut allmän pension kopplas till förväntad medellivslängd. Enligt förslag från Pensionsmyndigheten kommer riktåldern för pension bli 67 år för en person som idag är 60 år. För en person född 1983 eller senare blir riktåldern 70 år eller högre.

Följande faktorer kommer även ge oss högre pension: Fler år i arbete innebär = mer pengar hinner sättas av till pensionen, pensionskapitalet hinner ge avkastning under fler år och utbetalningarna av pensionen fördelas på färre antal år. 

Swedbank ger följande exempel i sitt pressmeddelande

  • För en grundskollärare som idag är 45 år, och med den nya riktåldern arbetar fyra år längre, kommer pensionen bli 5 500 kronor högre per månad före skatt. I stället för en pension på 58 procent av slutlönen kommer den bli 73 procent.
     
  • För en undersköterska som idag är i 45-årsåldern blir pensionen 4 700 kronor högre per månad före skatt, en ökning från 64 procent till 80 procent av slutlönen.

 
Tre tips för en bättre pension. Om du hellre lyssnar på tipsen klicka på klippet nedan (1.57 min)

1. Det viktigaste för din framtida pension är att du får tjänstepension från din arbetsgivare. Har du ingen tjänstepension via ditt jobb (eller om du är egen företagare) så får du spara privat med avdragsrätt vilket är förmånligt eftersom du då får spara oskattade pengar och skatta för dem sen när du tar ut dem. 

2. Förutom att du har tjänstepension så är det viktigt för din framtida pension att du väljer bra sätt att spara till din pension. Se över val av fonder och se till att du har så låga avgifter som möjligt. En hög avgift kan göra att din pension blir 20-30 procent lägre i slutändan. Se alltså över i vad dina pensionspengar sparas i din premiepension, i din tjänstepension och i din privata pension om du har en sån.

3. Vill du höja din framtida pension sätt upp ett privat sparande och börja spara tidigt (ränta på ränta effekten ge dig en fantastiskt avkastning). Säg att du redan vid 25 år börjar spara 500 kronor i månaden till din pension. Om börsen kommer att utvecklas som den gjort historiskt betyder det att du vid pension (67 år) kommer att ha närmare 2 miljoner kronor sparat. 250 000 kr av dessa är faktiska pengar som du har sparat - resten är avkastning.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så byter du sparkonto och får högre ränta

3 minuters läsning

Säg nej till nollräntekonton Nyligen publicerade Statistiska Centralbyrån en rapport som visar att svenska bankkunder förlorar miljarder kronor varje år på sparkonton utan ränta. I mars låg räntan för nyinsättningar på rö...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)