Hur mycket pengar ska jag ha i reserv?

Spara pengar /
Hur mycket pengar ska jag ha i reserv?

Så lyder en av de vanligaste frågorna på bloggen. En fråga som har lika många svar som det finns dagar i månaden. Men för alla gäller, pengar på kontot ger en mycket större frihet än det billigaste av kreditkort.


Storleken på vår reserv beror på var vi befinner oss i livet. Som ung singel behöver du sannolikt en mindre reserv än du som bor i villa och har barn. Din personlighet spelar också roll. Vissa tycker att det känna bra med en månadslön i reserv, andra börjar darra om den är under sex.

Själv har jag tre månadslöner på reservkontot. Det möjliggör inte några större utsvävningar i stil med ett års tjänstledighet och road trip i USA. Men det räcker för att jag ska sova gott om natten. Jag behöver inte oroa mig för en trasig diskmaskin eller en stulen telefon. Nu bor jag i lägenhet, bodde jag i villa med alla de extra kostnader det innebär skulle jag snarare sikta mot 6 månadslöner.

Mitt råd är att du funderar över hur stor reserv du behöver för att tåla enklare överraskningar. Trasig bil, nytt kylskåp, två månaders sjukskrivning mm. Räkna i månadslöner och spara på reservkontot. Det här är snabba cash, de ska tillgängliga och stabila när än du behöver dem.

Visst kan kontosparande utan någon nämnvärd tillväxt låta trist, men vi måste piffa upp synen på pengar. En reserv är superviktig. Det är ju den och inte kreditkortet som ger oss trygghet och större möjlighet att själva välja vad vi vill göra i framtiden. Lämna en dålig chef, ta den där långresan du alltid drömt om eller bara slippa stå med tom plånbok när kylskåpet går sönder. Det blir ofta ruskigt dyrt.

Att jobba upp en tillräcklig reserv tar tid, så få inte panik om den inte är på plats i eftermiddag. Ha tålamod och börja spara lite varje månad. Först när reserven är på plats kan du börja spara till stora drömmar som lägenhet, resor mm. Då kan vi också kräva mer tillväxt, eftersom vi tål att värdet varierar mer. Vi ska ju spara så länge.

/Johanna Kull
Sparanalytiker på Avanza

Johanna Kull är ny expert i vår expertpanel. Hon är utbildad nationalekonom och arbetar som Sparanalytiker på Avanza. Hon arbetar med att inspirera och vägleda sparare inom områden som fonder, räntor, pension, aktier, skatt mm. Hon föreläser, bloggar, twittrar och pratar ekonomi och omvärld ur ett plånboksperspektiv.

Har ni frågor till Johanna kan ni ställa dem här: Compricers Expertpanel


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 7000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 2 099 kr
  • Högst årskostnad 4 215 kr
  • Att spara 2 116 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Ytterligare krisåtgärder: Riksbanken utökar tillgångsköp från 300 till 500 miljarder kronor.
Ytterligare krisåtgärder: Riksbanken utökar tillgångsköp från 300 till 500 miljarder kronor.
Extremt höga elpriser i södra Sverige
Extremt höga elpriser i södra Sverige
Varför kostar det pengar att byta bank med bundet lån?
Varför kostar det pengar att byta bank med bundet lån?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin