Hur mycket pengar ska jag ha i reserv?

2 minuters läsning
Hur mycket pengar ska jag ha i reserv?

Så lyder en av de vanligaste frågorna på bloggen. En fråga som har lika många svar som det finns dagar i månaden. Men för alla gäller, pengar på kontot ger en mycket större frihet än det billigaste av kreditkort.


Storleken på vår reserv beror på var vi befinner oss i livet. Som ung singel behöver du sannolikt en mindre reserv än du som bor i villa och har barn. Din personlighet spelar också roll. Vissa tycker att det känna bra med en månadslön i reserv, andra börjar darra om den är under sex.

Själv har jag tre månadslöner på reservkontot. Det möjliggör inte några större utsvävningar i stil med ett års tjänstledighet och road trip i USA. Men det räcker för att jag ska sova gott om natten. Jag behöver inte oroa mig för en trasig diskmaskin eller en stulen telefon. Nu bor jag i lägenhet, bodde jag i villa med alla de extra kostnader det innebär skulle jag snarare sikta mot 6 månadslöner.

Mitt råd är att du funderar över hur stor reserv du behöver för att tåla enklare överraskningar. Trasig bil, nytt kylskåp, två månaders sjukskrivning mm. Räkna i månadslöner och spara på reservkontot. Det här är snabba cash, de ska tillgängliga och stabila när än du behöver dem.

Visst kan kontosparande utan någon nämnvärd tillväxt låta trist, men vi måste piffa upp synen på pengar. En reserv är superviktig. Det är ju den och inte kreditkortet som ger oss trygghet och större möjlighet att själva välja vad vi vill göra i framtiden. Lämna en dålig chef, ta den där långresan du alltid drömt om eller bara slippa stå med tom plånbok när kylskåpet går sönder. Det blir ofta ruskigt dyrt.

Att jobba upp en tillräcklig reserv tar tid, så få inte panik om den inte är på plats i eftermiddag. Ha tålamod och börja spara lite varje månad. Först när reserven är på plats kan du börja spara till stora drömmar som lägenhet, resor mm. Då kan vi också kräva mer tillväxt, eftersom vi tål att värdet varierar mer. Vi ska ju spara så länge.

/Johanna Kull
Sparanalytiker på Avanza

Johanna Kull är ny expert i vår expertpanel. Hon är utbildad nationalekonom och arbetar som Sparanalytiker på Avanza. Hon arbetar med att inspirera och vägleda sparare inom områden som fonder, räntor, pension, aktier, skatt mm. Hon föreläser, bloggar, twittrar och pratar ekonomi och omvärld ur ett plånboksperspektiv.

Har ni frågor till Johanna kan ni ställa dem här: Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur får du ekonomin att gå ihop som student?

1 minuts läsning

Gör en budget! 10 100 kronor per månad kostar en students vardag i genomsnitt enligt Sveriges förenade studentkårer (vård och nöjen INTE inräknat) samtidigt som studiemedel för heltidsstudier är 9 904 kronor per månad. Vem som helst kan s...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)