
Planerar du ett bröllop eller behöver du hjälp med att hitta alternativ för att hålla nere kostnaderna? Nedan ger Sharon Lavie, familjeekonom Ikano Bank, tips om lokal, mat, dryck, antal gäster, dekorationer, klädsel och inbjudan.
Under våren och sommaren passar många par på att gifta sig. De flesta planerar för sitt bröllop under en lång tid och har därför kunnat förutse och spara för de utgifter som ett bröllop ofta kan medföra. En undersökning som Ikano Bank beställt av undersökningsföretaget Yougov (maj 2019) visar att:
- Vi är i snitt beredda att lägga ca 42 000 kronor på vårt bröllop. Storstadsbor spenderar gärna en högre slant, 56 200 kronor medan landsbygden klara sig på betydligt mindre 26 900 kronor.
- Men i praktiken så lägger vi i snitt bara drygt hälften 25 000 kronor. 55% svarar att de lägger mindre än 10 000 kronor.
- Den åldersgrupp som spenderar mest på sitt bröllop är unga mellan 18-29. De lägger i snitt nästan 52 000 kronor medan par över 60 år endast spenderade drygt 12 000 kronor.
- 61% av bröllopsparen håller sig till bröllopsbudget. Men de som spräcker gör det med 16 000 kronor i snitt. Svårast har unga för att få ihop kalkylerna men vi blir bättre på att planera med åldern. I storstäder överskred 48% sin budget jämfört med 25% på landsbygden.
- 41% av de som är 60 år och äldre svarar på att de vill gifta sig i en hemtrevlig miljö så som i hemmet eller i trädgården. Medan de yngsta mellan 18 och 29 helst vill gifta sig i en lantlig miljö.
- 70% av de tillfrågade tycker att det är viktigare att hålla sig till sin budget än att få sitt drömbröllop. För att få bättre koll kan du göra en egen bröllopsbudget på Ikanos Bröllopsräknare.
Planerar du för ett bröllop eller behöver du hjälp med att hitta alternativ för att hålla nere på kostnaderna så att de passar din plånbok? Kanske kan något av förslagen nedan passa just dig.
Lokal
Det första beslutet du behöver ta är var du vill ha festen. Olika lokaler sätter olika begränsningar för andra val så som antal gäster, mat och dryck samt påfrestar festbudgeten olika mycket.
- Hemma – Att bjuda till fest hemma är absolut billigast. Det kostar inget extra, men beroende på hur stort du bor kan det avgöra hur många gäster du kan bjuda in. Du får dessutom städa och diska både före och efter.
- Partytält – Har du en trädgård kan ett bra alternativ vara att hyra ett partytält. Kostnaden varierar med storleken och om du ska ha väggar/fönster eller ett öppet tält. Priser från drygt 1000 kr och upp mot 5000 kr. Tänk på att möbler inte ingår och det måste du antingen fixa själv eller hyra separat.
- Föreningslokal – Har ni en lokal på gården eller kanske en ”byagård” så går det oftast att kunna hyra. Fördelen är att de får in lite mer gäster, oftast ingår möbler och det finns ett kök där man kan förbereda och förvara mat och dryck. Du kan laga maten själv eller beställa catering. Du får oftast städa lokalen efteråt. Oftast billigare än att hyra festlokal.
- Restaurang – Vill du slippa disk, dukning och laga mat kan ett alternativ vara att boka bord på en restaurang. Är ni ett större sällskap kanske ni kan få en egen avdelning. Ibland får du underhållning på köpet. Hör med restaurangen om de planerar något särskilt just den kvällen.
- Festlokal - Bokar du festlokal får du ofta en evenemangsansvarig som lotsar dig genom valen och hjälper dig med allt från att dukning, dekoration, musik, mat och dryck. Detta alternativ är klart dyrast och du betalar ofta en summa för lokalen och dessutom per kuvert. Det finns oftast ingen möjlighet att bjuda på egenköpt alkohol så även det blir dyrare. På vissa platser får du dessutom betala för hyra av bordslinne, ljud och ljus, bordsdekorationer som blommor etc.
Mat
Som värd vill man gärna bjuda sina gäster på något att äta oavsett om det är några skålar med snacks eller en fin middag där maten serveras vid sittande bord. Hur maten serveras sätter ofta en stor prägel på festen. Vilken väljer du?
- Knytis – Det billigaste alternativet är att du ber dina gäster att stå för en viss rätt och på så sätt fördelar matkostnader på alla. Ett annat alternativ är att man meddelar att gästerna tar med det de själv vill äta men tillagar/tillreder det ihop. Tex kan du föreslå att gästerna tar med sig något att grilla och du tillhandahåller en stor grill och kanske tillbehör till maten, som sallad bröd, såser etc.
- Hemlagat – Lagar du all mat hemma så håller du ner kostnaderna i jämförelse av att köpa maten från restaurang. Det kräver både tid, möjlighet till förvaring av den färdiglagade maten och uppvärmningsmöjligheter under festdagen. Är ni ett litet sällskap kan det funka perfekt. Är ni många kanske dina grannar kan hjälpa till genom att låna ut kyl/frysutrymme och tillgång till ugnar under festen.
- Buffé – Genom att beställa färdiglagad kallskuret eller varmmat som tillhandahålls på stora serveringsfat och formar kommer du undan problemet med tillaga mycket mat till många. Detta alternativ är givetvis dyrare än om du lagar själv men i kostnaden brukar det ingå både rejäla portioner och tillbehör som sallad, bröd och såser. Blir det något över, kan du använda det som matlåda. Beställer du från matbutik brukar det hamna på mellan 100-150 kr/person.
- Servering vid bord – Väljer du att ha bordsservering så brukar maten bli som dyrast. Oavsett om du bjuder in till en restaurang eller hyr in catering för kvällen. Förutom maten ska du betala för serveringspersonal vilket gör att priserna blir högre.
- Kuvert-avgift – Ett alternativ för dig som vill slå till på stort men ändå inser att kostnaden blir för hög. Tar du en kuvert-avgift så kan det vara trevligt om du tydligt meddelar att det ersätter t.ex. bröllopsgåvan.
Dryck
Det svårt att ha en fest utan dryck. Med det sagt behöver det inte alltid innebära alkoholhaltiga drycker. Det är inte alltid man kan välja hur drycken ska serveras beroende på var man är. Här kommer några alternativ man kan fundera över.
- Bjuda på allt- Vill du bjuda på all dryck under festen råder jag att behålla kvitton. Fråga din livsmedelsbutik om du får lov att lämna tillbaka oöppnad dryck om det skulle bli mycket över. På Systembolaget har du öppet köp i två veckor från köp-datumet.
- Dryckesbiljetter – Du kan välja att bjuda på ett begränsat antal glas dryck under kvällen. På så sätt får du en uppfattning om vad drycken kommer att kosta dig. Vill gästerna ha dryck utöver detta kan de köpa mer dryck själv i baren.
- Bestämt antal glas till varje rätt – Väljer du bordsservering kan du välja att bjuda på dryck till maten. Ofta räknar man med ett glas till varje rätt.
- Öppen bar – Detta är ett liknande alternativ till att bjuda på allt, förutom att du använder dig av festlokalens servering även för drycken. Detta kan bli ett riktigt dyrt alternativ och helt omöjligt att förutsäga vad notan kommer landa på. Väljer du detta alternativ råder jag till att förhandla till dig riktigt bra priser för alkoholen. Ta sikte på systembolagets priser men var medveten om att du förmodligen inte kommer nå hela vägen fram.
Antal gäster
Ett annat sätt att klara sig på mindre budget är att begränsa antalet gäster som du bjuder in. Fundera vilken bröllopsfest du vill ha. För vissa är det viktigt att ha en stor fest med många inbjudna och för andra är det viktigaste att kunna dela dagen med allra närmaste familj och vänner. Bjuder du många kanske du inte hinner umgås med alla och är ni få kanske det blir en lite lugnare tillställning.
Dekorationsblommor
Enkla värmeljus eller fint vikta servetter kan räcka långt. Ibland vill man ändå fixa lite extra. Hur du väljer att dekorera speglar både dig och festen du arrangerar.
- Plocka sommarblommor – Har du turen och prickar säsongen rätt är det billigaste alternativet att plocka sommarblommor från ängar och diken. Du kan med lätthet plocka flera buketter och verkligen vara överflödig med blommor. Förutom att det är vackert finns det nog ingen annan dekoration som ger en somrigare känsla.
- Köpa blommor och arrangera själv – Köper du blommorna själv kan du oftast hitta en hel del i din livsmedelsbutik eller vända dig till blomsterhandeln. Av erfarenhet brukar blommorna från blomsterhandeln stå sig lite längre, men är syftet att dekorera för en kväll så är det billigare att köpa från livsmedelsbutiken. Du eller en vän arrangerar blommorna själv om du tycker det är roligt. Ett enkelt sätt att piffa upp vanliga snittblommor är att knyta runt ett fint band. En enkel sökning på Internet kan de dig massa med inspiration!
- Köpa färdiga blomsterarrangemang – Vill du ha proffsiga bordsdekorationer är det viktigt att du är ute i god tid med din beställning och är tydlig med vad du önskar dig. Blomsterhandeln har högtryck under vissa perioder och för att de ska kunna ta hand om din beställning är det bra att göra det i god tid. Försök att hitta inspirationsbilder som du kan ta med dig och visa din florist. Ju mer detaljer om färger, önskade blommor och vilken fest du planerar för desto bättre kan floristen möta dina förväntningar. Anger du att du ska ha en bröllopsbukett kan i vissa fall priset bli högre än om du utelämnar denna detalj. Jag har sett brudbuketter som kostat 7000 kr så jag gissar att det kan bli hur dyrt som helst.
Kläder
De flesta har kläder som passar till fest. Ibland är festen av en karaktär där man kanske vill klä upp sig lite extra. Här kommer några alternativ till hur du kan lösa din klädsel för en speciell kväll.
- Låna – Vill du ha något nytt behöver det inte alltid betyda att du behöver köpa kläder, skor och accessoarer. Kanske har du en fin bröllopsklänning i släkten eller en snygg frack som brudgummen kan låna av en bekant?
- Hyra – Att hyra kläder är väldigt vanligt för formella tillställningar som bal och bröllop. Priset för att hyra en bröllopsklänning eller frack ligger på ungefär 1/3 av köpepriset. Hyr du en märkesklänning kan även hyrpriset bli väldigt högt.
- Köpa second hand – Andrahandsmarknaden för festkläder är stor. Du kan hitta plagg som endast blivit använda en gång på de flesta säljsajter som Blocket eller Tradera mfl. Ofta till halva priset eller lägre. Tänk på att beställa kläderna i god tid så du hinner tvätta dom om det behövs och inspektera att de är hela och passar. Fråga gärna innan beställningen om det är någon fläck eller hål i plagget. Ett annat alternativ är att gå in på secondhandbutiker där du ibland kan hitta fantastiska vintage-plagg till bråkdelen av priset.
- Köpa nytt – Väljer du att köpa nytt kan kostnaden variera hur mycket som helst. Kanske hittar du den perfekta utstyrseln i din favorit klädkedja? Nytt behöver inte alltid bli dyrt. Det beror självklart på vad du söker efter. Många har fått upp ögonen för att köpa bröllopskläder på internet där varor från länder utanför EU kan ha mycket attraktiva prislappar. Väljer du det ska du komma ihåg att det ofta tillkommer både tull och moms utöver priset som du betalar för kläderna. Glöm inte heller att beställa i tid så du garanterat får dina kläder innan din planerade fest och har tid att göra ändringar eller finna andra alternativ och plagget inte blev som du tänkt dig.
Inbjudan
Oavsett hur du bjuder in dina gäster är det bra om du är ute i god tid och dessutom ger dem lite svarstid. Att be en gästa att o.s.a. (om svar anhålles) eller helt enkelt meddela om de kommer eller inte är standard. Se till att sista datum för svar ger dig möjlighet att göra ändringar i de bokningar du har gjort utan kostnad.
- Maila – Snabbaste och billigaste sättet att skicka en personlig inbjudan utan någon som helst kostnad.
- Bjuda in via sociala media – Idag kan man skapa en egen Facebook sida just för ditt evenemang. Du kan hålla gruppen stängd och bara bjuda in de du vill. Information kan lätt delas med alla och gästerna har chans att chatta lite med varandra innan festen.
- Göra egna kort – Du kan köpa blanka inbjudningskort och skriva din egen inbjudan. Eller så köper du fint papper i hobbybutiken och skapar din egen kreation. Förutom kostnaden för korten så tillkommer så klart porto.
- Beställa förtrycka inbjudningar – Proffsigt och snyggt blir det om du beställer inbjudningskort direkt från tryckeriet. Det finns otroligt många olika utföranden och val du kan göra avseende typsnitt, färg och papperskvalité. Beställningarna görs i 10 –tal och det tillkommer frakt. Dessutom behöver du betala porto när de ska skickas ut.
Hur ditt bröllop ska bli och hur mycket pengar du vill lägga på det är så klart bara du som kan bestämma. Jag hoppas att checklistan kan ge dig inspiration samtidigt som du klarar av att hålla din budget. Är du nyfiken på att se vad ditt bröllop kan komma att kosta. Gå in på vår Bröllopsräknare som du finner här: https://ikanobank.se/rikare-vardag/guider/brollop

Om skribenten
Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted-bolagen Hypoteket, Lendo, Kreddy, Insurello och SAVR och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!