Investera i guld?

Privatekonomi /
Investera i guld?

Hur gör man om man vill investera i guld? Och är det ett bra alternativ till aktier och sparkonto?


Jag var med i P4 extra och pratade om guld som investering häromveckan. Guldpriset har stigit den senaste tiden och det lockar många att investera i ädelmetallen. Frågan jag fick var: Är det läge nu för oss att lägga hela vår pension i guld?

Mitt svar: Neeeej!

Det är lätt att dras med i hypen kring olika investeringar. När börsen stiger vill många hoppa på, när priset på guld skenar vill vi inte missa uppgången och när priset på oljan sjunker och sen börjar gå upp vill vi inte missa tåget. Men var försiktiga! Att tajma marknaden och tjäna pengar på specifika investeringar är svårt och ofta förlorar man mer än man vinner. Så vill du investera i guld se till att sprida riskerna. Investera en liten del av ditt kapital och investera resten i andra råvaror, i olika länder och i andra aktier och fonder.

Guld kan absolut vara bra som en del i en portfölj

Vill du investera i guld så ska du investera i guld.  Ingen pappersvaluta har överlevt mer än några århundraden medan värdet på guld har bestått över tusentals år. Och kanske kan det vara ett bra sätt att sprida riskerna när börsen är skakig och experimentet med minusränta och tryckta pengar rullar vidare. Även attacken mot svenska mediehus nyligen visar på hur sårbar vår digitala tillvaro är, inte minst när det gäller finansbranschen. Men kom ihåg, lägg inte allt i en korg – sprid riskerna!

Vill du investera i guld som en spekulation eller investering?

Då bör du investera i en fond med fokus på guld eller investera i ett guldbolag genom att köpa aktier i företaget. Det finns ett antal guldfonder som investerar i guldbolag och/eller i fysiskt guld. Titta på avgifter och avkastning innan du bestämmer dig. Det finns också ett antal guldbolag t.ex. Semafo och Lundin Gold som du kan investera i. Detta kräver dock att du är insatt och kan värdera bolagen vilket kan vara knepigt.

Vill du investera i guld för att säkra tillgångar för t.ex. en kollaps av det ekonomiska systemet?

Då är det fysiskt guld som gäller. Guld har alltid fungerat som betalmedel men kostar ganska mycket att hantera. Dels måste du förvara guldet i bankfack hos banken (lägg det inte hemma – försäkringen täcker inte) och sen kostar det en del att köpa och sälja fysiskt guld.

Här kan ni lyssna på inslaget om guld i P4 Extra

Lite guldkuriosa:

 1. Idag (23/3) kostar ett gram guld 327 kronor. För 10 år sedan låg priset på 148 kronor per gram.
   
 2. Uppskattningsvis har över 170 000 ton guld utvunnits genom tiderna. Om vi skulle samla ihop allt guld som finns i världen och smälta det skulle klumpen forma en kub med drygt 20 meter långa sidor.
   
 3. På Manhattan i New York ligger Federal Reserve Bank. Fem våningar under gatuplanet finns ett valv där ett stort antal länder har hela eller delar av sin guldreserv. USA, som har världens största guldreserv, har det mesta av sitt lager i Fort Knox.
   
 4. Experter uppskattar att det fortfarande finns reserver på 50 000 ton guld som skulle kunna utvinnas. Över hela världen utvinns varje år omkring 2 600 ton guld.
   
 5. Det finns idag drygt 900 guldgruvor i drift världen över. Kina är det land som producerar mest guld, följt av Australien, USA, Ryssland och Sydafrika.
   
 6. De första guldmynten präglades i Libyen och Anatolien på 600-talet f.Kr. I Sverige präglades de första reguljära guldmynten (Gyllen) år 1568.Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Hyundai i 30
 • Lägst årskostnad 2 316 kr
 • Högst årskostnad 6 552 kr
 • Att spara 4 236 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Två av tio har fått sämre ekonomi pga corona
Två av tio har fått sämre ekonomi pga corona
Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?
Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?
Hur mycket bör du spara på lång sikt? Och hur och när ska du investera för bäst avkastning?
Hur mycket bör du spara på lång sikt? Och hur och när ska du investera för bäst avkastning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin