Krönika - Har det blivit en rättighet att resa bort på semestern?

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Krönika - Har det blivit en rättighet att resa bort på semestern?

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA banken, är vår nya expert i Compricers Expertpanel. Här kan ni läsa hans krönika om rättigheten till semesterresor.


Skolorna har slutat och studenterna har sprungit ut. Tydliga sommartecken som vittnar om att det snart är semesterdags. ”Vad har ni för semesterplaner då?”, ”Var ska ni åka på semester?” är exempel på frågor som nu för tiden ofta ställs i min närhet. Och frågorna fick mig att fundera: Är det numera en rättighet att resa bort på semestern? Många verkar tro det - undersökningar visar nämligen att så mycket som 17 procent någon gång har lånat pengar för att finansiera sin resa!

1938 fick Sverige för första gången lagstadgad semester; två veckors ledighet bjöds det på då. 40 år senare, 1978, fick vi fem veckors ledighet. Ett vanligt semesternöje 1938 var cykelsemester, en tur i staden eller fjällvandring i de svenska fjällen. Något som i mina öron låter härligt och idylliskt men som idag ses som tråkiga och ”budgetalternativ” i jämförelse med att åka till kritvita stränder, shoppa loss i någon storstad eller vandra den vackra Inkaleden i Peru.

Jag tror också tyvärr att vi, via sociala medier, hetsas till att ha en semester full av inbokade häftiga upplevelser. Jag menar, vem får mest likes på Facebook eller Instagram; den som drar iväg på cykelsemester till grannkommunen eller den som postar en bild på en solnedgång från en grekisk ö med vinglaset i förgrunden? Den digitala åldern gör oss också mindre tillgängliga för den vi faktiskt semestrar med och borde spendera tiden tillsammans med.

I genomsnitt lägger vi cirka 18 000 kr på vår semester och det är uppenbarligen här problemen dyker upp. Vi spenderar mer än vi sparar. Det betyder att gemene man i Sverige skulle behöva spara 1 500 kr/månad uteslutande för kommande semesternöjen. Och då ska man komma ihåg att detta är utöver eventuella buffertsparanden och målsparande som redan finns. Jag förstår att ekvationen kan vara svår att få ihop, men det kan också vara en viktig signal att vi inte har råd att låta semestern stiga oss över öronen så att vi spenderar mer än vi har sparat.

Oändliga möjligheter att resa, i kombination med närhet till snabb kredit och en önskan om att vara den coola människan som ständigt är på jakt efter nya äventyr är kanske anledningen till att så många lånar för att ha råd med sin semester? Jag tror många skulle tjäna på att vara avkopplade istället för uppkopplade och gå tillbaka till att semestra som förr: Billigt och mer närvarande! Det tänker i alla fall jag försöka i år. Ha det nu så skönt i hängmattan, var du än väljer att hänga upp den!

Magnus Hjelmér är ICA Bankens vardagsekonom. Han är specialiserad på privatpersoners vardagsekonomiska frågeställningar inom bland annat sparande, konsumtion och lån. Tidigare har Magnus bland annat arbetat som vd för Unga Aktiesparare.

Nu kan ni ställa frågor till Magnus och de andra i Compricers Expertpanel och läsa svar på hundratals frågor våra läsare har ställt oss de senaste åren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fem viktiga aspekter i din hundförsäkring

1 minuts läsning

Förra året betalade svenska husdjursägare 3,1 miljarder i försäkringspremier vilket är dubbelt så mycket som för tio år sedan. Försäkringarna för våra hundar har stigit i pris i takt med att kostnaderna för djurvå...

Föregående artikel