Lägsta elpriserna på 15 år kommer sänka dina elkostnader rejält

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Lägsta elpriserna på 15 år kommer sänka dina elkostnader rejält

Har du bundet elavtal? Då kommer du att märka av en stor skillnad när ditt avtal går ut. Du kommer sänka kostnaderna markant pga. att vi idag har de lägsta elpriserna på 15 år.

Ungefär 40 procent av svenskarna har bundna elavtal

Det är dessa som kan förvänta sig betydligt lägre elkostnader när avtalen går ut. Självklart beror det på när de band elpriset. De som har haft ett bundet avtal en längre tid kommer att märka stor skillnad.

 

På ett kvartal har rörligt elpris sjunkit med nästan 15 öre/kWh

På ett kvartal har Fortum, som erbjuder lägst rörligt elpris i elområde 3, sänkt elpriset med 14,75 öre/KWh från 70,56 öre/kWh (31/3) till 55,81 öre/kWh (14/7).  

 

Två tusen kronor billigare att binda idag än för drygt två år sedan

Gör du av med 20 000 kWh/år blir kostnaden drygt 15 700 kronor om du binder ditt elpris på tre år idag med Nordic Green Energy (78,94 öre/kWh) som erbjuder lägst pris.

 

Band du ditt avtal på tre år i mars 2013 fick du lägst pris hos Telinet Energi med 87,77 öre/kWh vilket blir en kostnad på drygt 17 500 kronor dvs. knappt 2 000 kronor mer än med dagens bundna pris.

 

Spara 2 500 kronor genom att välja ett avtal med lägre pris

Även om det rörliga elpriset är lågt och troligtvis kommer att vara lågt ett bra ta framöver så skiljer det ungefär 2 500 kronor per år mellan det lägsta och det högsta elpriset.

 

[banner type="power" header="Inte jämfört på länge..eller binda inför vintern?" text="Oavsett vad jämför ditt elavtal idag!" buttontext="Jämför elpriser"]

 

Spara 30 procent på din elkostnad genom ett samtal

Det är fortfarande 700 000 hushåll som har ett tillsvidareavtal/anvisningsavtal. Det är det avtal du får om du inte väljer elbolag, om ditt bundna elavtal går ut och du inte agerar eller om du flyttar utan att göra ett nytt val.

 

Det kanske inte är i hängmattan mitt i sommaren som du som mest funderar på vilket elavtal du ska välja… men med ett samtal kan du sänka dina elkostnader med 30 procent och få ett juste tillskott till nästa års semester!

 

*Uträkningarna är baserade på en villa i elområde 3 med en förbrukning på 20 000 kWh/år

 

Jämför elpriser här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

För första gången sparar fler kvinnor än män!

1 minuts läsning

  Stor skillnad i kontinuerligt sparande sedan 1996 1996 hävdade 55,4 procent av männen och 48,9 procent av kvinnorna att de sparar kontinuerligt. Sedan dess har sparandet ökat kraftigt inom båda könen men ökningen bland kvinnor har gått snabbare. ...

Föregående artikel