Lovande och skrämmande trender inför 2014

Privatekonomi /
Lovande och skrämmande trender inför 2014

I Kairos Futures trendspaning inför 2014 listas tio omvärldstrender som kommer få stor påverkan på åren framöver. Här kommer en kort summering om trender, några lovande och andra mer skrämmande.

 

 1. Tillbaka till den nya gamla världen

Det har länge talats om megatrenden globaliseringen och ökad öppenhet. Men inte nu längre. Nu rör vi oss tillbaka till den gamla världen där handeln rör sig mot att bli mer regional snarare än mer global.

 

 1. Klassernas återkomst

Klyftan mellan nord och syd delar Europa i separata världar. I norr har de flesta länder återhämtat sig fint efter finanskrisen 2008-2009 och länderna i söder har klarat den sämre. De som idag är lottlösa väntas bli ryggraden i morgondagens samhälle.

 

 1. Slutet på friheten och storebrors återkomst

De västliga demokratierna blir allt mer angelägna om att följa sina medborgares förehavanden, vilket har varit uppenbart i NSA-skandalen. ”Storebror” kommer fortsätta att öka sina ambitioner. I Sverige går samhället ifrån ökad privatisering tillbaka mot mer offentlig verksamhet.

 

 1. Framtidens slut

”Problemet är inte att vi saknar pengar att investera, problemet är att vi inte vet vad vi ska investera i”, sa en investerare till Kairos Future. Trots teknikoptimism, social media boom och ekonomisk optimism vet företagen inte vad de ska satsa på i framtiden.

 

 1. Ropet efter massan

Att få dina kunder, partners, anställda och din globala publik engagerade i din verksamhet blir viktigare.

 

 1. Uppkomsten av autonoma kompisar

Elektronikjätten Foxconn introducerar nu en miljon robotar till sina fabriker i Kina. Oxford-forskare bedömer att 47 procent av alla jobb i USA skulle kunna automatiseras inom 10-20 år. Kommer vi snart hamna i ett land fyllt med Hubots?

 

 1. Gratis energi

Energi har länge betraktats som begränsad och dyr men det håller på att ändras. Solenergi blir allt mer kommersiellt framgångsrikt och i t.ex. Tyskland så har man nått en punkt där det är billigare att köpa solpaneler och producera sin egen elektricitet än att köpa elen ifrån ett elbolag. Även USAs nya ”fracking” teknik, där billig naturgas tas fram påverkar synen på energi.

 

 1. Ickeauktoriserade auktoriteter

Eftersom en allt större del av affärsmodeller bygger på en kombination av insamling av personuppgifter, big data-analys och riktad marknadsföring, kommer de obehöriga myndigheterna fortsätter att växa. Bitcoin är ett exempel på en icke-auktoriserad aktör som lagliga institutioner måste ta ställning till.

 

 1. Avsocialisering

Vi är ständigt uppkopplade och söker konstant efter information. Selfie-trenden gör folk mer självfokuserade, vilket gör oss mindre lyckligare än om vi tänker på andra. Bortkoppling och Mindfullness kommer att börja handla mindre om kommunikation och mer om koncentration. Och utan minskade nivåer av internt oljud är det omöjligt att koncentrera sig.

 

 1. Disciplinens återkomst

Under många år har disciplin varit hett. Man ska gärna springa maraton/Ironman och pressa sig själv till det yttersta. Men disciplinen vänder nu om. Nu handlar det om förmågan att fokusera, att komma ihåg saker och om koncentration. När vi går mot en tankebaserad ekonomi, kommer förmågan att vara mentalt på topp vara en nyckeltillgång.

 

Läs mer om trenderna 2014 i trendspaningsrapporten


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Opel astra sports tourer
 • Lägst årskostnad 4 860 kr
 • Högst årskostnad 7 923 kr
 • Att spara 3 063 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin