Lovande och skrämmande trender inför 2014

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Lovande och skrämmande trender inför 2014

I Kairos Futures trendspaning inför 2014 listas tio omvärldstrender som kommer få stor påverkan på åren framöver. Här kommer en kort summering om trender, några lovande och andra mer skrämmande.

 

  1. Tillbaka till den nya gamla världen

Det har länge talats om megatrenden globaliseringen och ökad öppenhet. Men inte nu längre. Nu rör vi oss tillbaka till den gamla världen där handeln rör sig mot att bli mer regional snarare än mer global.

 

  1. Klassernas återkomst

Klyftan mellan nord och syd delar Europa i separata världar. I norr har de flesta länder återhämtat sig fint efter finanskrisen 2008-2009 och länderna i söder har klarat den sämre. De som idag är lottlösa väntas bli ryggraden i morgondagens samhälle.

 

  1. Slutet på friheten och storebrors återkomst

De västliga demokratierna blir allt mer angelägna om att följa sina medborgares förehavanden, vilket har varit uppenbart i NSA-skandalen. ”Storebror” kommer fortsätta att öka sina ambitioner. I Sverige går samhället ifrån ökad privatisering tillbaka mot mer offentlig verksamhet.

 

  1. Framtidens slut

”Problemet är inte att vi saknar pengar att investera, problemet är att vi inte vet vad vi ska investera i”, sa en investerare till Kairos Future. Trots teknikoptimism, social media boom och ekonomisk optimism vet företagen inte vad de ska satsa på i framtiden.

 

  1. Ropet efter massan

Att få dina kunder, partners, anställda och din globala publik engagerade i din verksamhet blir viktigare.

 

  1. Uppkomsten av autonoma kompisar

Elektronikjätten Foxconn introducerar nu en miljon robotar till sina fabriker i Kina. Oxford-forskare bedömer att 47 procent av alla jobb i USA skulle kunna automatiseras inom 10-20 år. Kommer vi snart hamna i ett land fyllt med Hubots?

 

  1. Gratis energi

Energi har länge betraktats som begränsad och dyr men det håller på att ändras. Solenergi blir allt mer kommersiellt framgångsrikt och i t.ex. Tyskland så har man nått en punkt där det är billigare att köpa solpaneler och producera sin egen elektricitet än att köpa elen ifrån ett elbolag. Även USAs nya ”fracking” teknik, där billig naturgas tas fram påverkar synen på energi.

 

  1. Ickeauktoriserade auktoriteter

Eftersom en allt större del av affärsmodeller bygger på en kombination av insamling av personuppgifter, big data-analys och riktad marknadsföring, kommer de obehöriga myndigheterna fortsätter att växa. Bitcoin är ett exempel på en icke-auktoriserad aktör som lagliga institutioner måste ta ställning till.

 

  1. Avsocialisering

Vi är ständigt uppkopplade och söker konstant efter information. Selfie-trenden gör folk mer självfokuserade, vilket gör oss mindre lyckligare än om vi tänker på andra. Bortkoppling och Mindfullness kommer att börja handla mindre om kommunikation och mer om koncentration. Och utan minskade nivåer av internt oljud är det omöjligt att koncentrera sig.

 

  1. Disciplinens återkomst

Under många år har disciplin varit hett. Man ska gärna springa maraton/Ironman och pressa sig själv till det yttersta. Men disciplinen vänder nu om. Nu handlar det om förmågan att fokusera, att komma ihåg saker och om koncentration. När vi går mot en tankebaserad ekonomi, kommer förmågan att vara mentalt på topp vara en nyckeltillgång.

 

Läs mer om trenderna 2014 i trendspaningsrapporten


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bara 1 av 12 av storbankernas fonder har slagit index 2013!

1 minuts läsning

  Elva av tolv aktiefonder missade målet Dagens industris kartläggning (10/1 2014) av de fyra storbankernas tre största aktiefonder visar på ett mycket dåligt resultat. Endast vid 6 av 36 möjliga tillfällen de senaste tre åren har fonderna sl...

Föregående artikel