Män är för emotionella, de fokuserar inte och de tar för mycket risk

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
2 minuters läsning
Män är för emotionella, de fokuserar inte och de tar för mycket risk

Så skriver Patrick Collinson på theguardian.com. Han medger att han överdriver och generaliserar lite - men enligt en studie från Warwick Business School fick kvinnor en bättre avkastning än män när de investerade i aktier, just pga dessa beteenden.

Studien undersökte beteendet av 2 800 investerare på det brittiska indexet FTSE 100 under en period på 36 månader. Möjligtvis för få personer och för kort tid för att kunna dra vattentäta slutsatser men intressant ändå. Eller vad tycker ni?

Så vad blev slutsatserna?
Studien kom fram till att den årliga avkastningen för männen landade på 0,14 % över FTSE 100:s utfall. Kvinnornas genomsnittliga avkastning låg på 1,94 % över FTSE 100:s utfall.

Så vad gjorde männen och kvinnorna olika i studien?
Det handlade om vilken typ av aktier dom köpte, hur känsliga de var för nyheter om aktierna och hur länge de hängde kvar vid förlustaktier. 

  • Männen i studien köpte, i genomsnitt, aktier som var mer riskabla än kvinnorna. Aktier som kunde ge stora vinster men som också kunde resultera i stora förluster.
     
  • Männen i studien, i genomsnitt, behöll aktier som gick ner mycket - samtidigt som kvinnor, i genomsnitt, var mer benägna att sälja aktier som föll.
     
  • Männen i studien var också mer känsliga för olika nyheter om en aktie och köpte och sålde oftare enligt nyheten. Kvinnor köpte/sålde aktier 9 gånger om året i genomsnitt samtidigt som männen köpte/sålde 13 gånger per år i genomsnitt.


"Män är bara lite mer benägna att dras till mer spekulativa aktier, medan kvinnor är mer benägna att fokusera på aktier som redan har en bra historik. Kvinnor tar också ett mer långsiktigt perspektiv och handlar mer sällan. Det kan innebära att kvinnor investerar mer för att nå sina finansiella mål, medan män lockas till spänningen i att investera", skriver Neil Stewart, professor på Warwick Business School som ledde studien.

Ps. Att ta mindre risk och att vara mindre aktiv på aktiemarknaden verkar vara något som ger högre avkastning än motsatsen. Något vi kvinnor lyckas oftare med än männen, enligt studien. Vad vi misslyckas med däremot (och som männen är bättre på) är att ta lite risk när det kommer till sparandet i stort. Vi kvinnor har, enligt mig, ofta för mycket pengar på sparkontot. Pengar som inte ger någon avkastning. Det man sparar på lång sikt borde investeras på börsen. Tycker jag.

Låt oss lära av varandra <3

(Här hittar ni Patricks artikel)

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ny regering – 8 punkter som kan påverka din ekonomi

3 minuters läsning

Det kan inte undgått någon att det varit svårt att få till en ny regering i Sverige efter valet i höst. Först avsattes en statsminister, sedan röstades en ny på förslag ned, sedan en till och sen så sa riksdagen ja till Stefan Löfv&eacu...

Föregående artikel