Män är för emotionella, de fokuserar inte och de tar för mycket risk

Spara pengar /
Män är för emotionella, de fokuserar inte och de tar för mycket risk

Så skriver Patrick Collinson på theguardian.com. Han medger att han överdriver och generaliserar lite - men enligt en studie från Warwick Business School fick kvinnor en bättre avkastning än män när de investerade i aktier, just pga dessa beteenden.

Studien undersökte beteendet av 2 800 investerare på det brittiska indexet FTSE 100 under en period på 36 månader. Möjligtvis för få personer och för kort tid för att kunna dra vattentäta slutsatser men intressant ändå. Eller vad tycker ni?

Så vad blev slutsatserna?
Studien kom fram till att den årliga avkastningen för männen landade på 0,14 % över FTSE 100:s utfall. Kvinnornas genomsnittliga avkastning låg på 1,94 % över FTSE 100:s utfall.

Så vad gjorde männen och kvinnorna olika i studien?
Det handlade om vilken typ av aktier dom köpte, hur känsliga de var för nyheter om aktierna och hur länge de hängde kvar vid förlustaktier. 

  • Männen i studien köpte, i genomsnitt, aktier som var mer riskabla än kvinnorna. Aktier som kunde ge stora vinster men som också kunde resultera i stora förluster.
     
  • Männen i studien, i genomsnitt, behöll aktier som gick ner mycket - samtidigt som kvinnor, i genomsnitt, var mer benägna att sälja aktier som föll.
     
  • Männen i studien var också mer känsliga för olika nyheter om en aktie och köpte och sålde oftare enligt nyheten. Kvinnor köpte/sålde aktier 9 gånger om året i genomsnitt samtidigt som männen köpte/sålde 13 gånger per år i genomsnitt.


"Män är bara lite mer benägna att dras till mer spekulativa aktier, medan kvinnor är mer benägna att fokusera på aktier som redan har en bra historik. Kvinnor tar också ett mer långsiktigt perspektiv och handlar mer sällan. Det kan innebära att kvinnor investerar mer för att nå sina finansiella mål, medan män lockas till spänningen i att investera", skriver Neil Stewart, professor på Warwick Business School som ledde studien.

Ps. Att ta mindre risk och att vara mindre aktiv på aktiemarknaden verkar vara något som ger högre avkastning än motsatsen. Något vi kvinnor lyckas oftare med än männen, enligt studien. Vad vi misslyckas med däremot (och som männen är bättre på) är att ta lite risk när det kommer till sparandet i stort. Vi kvinnor har, enligt mig, ofta för mycket pengar på sparkontot. Pengar som inte ger någon avkastning. Det man sparar på lång sikt borde investeras på börsen. Tycker jag.

Låt oss lära av varandra <3

(Här hittar ni Patricks artikel)


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Bmw 118i
  • Lägst årskostnad 12 780 kr
  • Högst årskostnad 17 152 kr
  • Att spara 4 372 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin