Missa inte deadline för att växla in gamla sedlar

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande /
1 minuts läsning
Missa inte deadline för att växla in gamla sedlar

Totalt rör det sig om 4,3 miljarder kronor som cirkulerar i gamla sedlar som det snart inte längre går att betala med. Det handlar om de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna.

 

Den 30 juni blir de ogiltiga

Enklaste sättet att göra sig av med sedlarna är att använda dem att betala med eller sätta in dem på ett bankkonto. Vad man måste vara uppmärksam på är att hälften av alla bankkontor inte hanterar kontanter. Ett alternativ är att vända sig direkt till Riksbanken men då kostar varje ärende 100 kronor.

 

Har du sedlar kvar efter deadline? Då går det att sätta in dem på ett bankkonto till och med den 31 augusti 2016.

 

Nya 100- och 500- kronors sedlar och mynt på väg

I höst kommer de nya sedlarna och även nya mynt: en-, två- och femkrona. De äldre versionerna blir ogiltiga nästa år, den 30 juni 2017.

 

12 000 ton mynt blir ogiltiga!

Det är 1,7 miljarder mynt till ett värde av 2,7 miljarder kronor som blir ogiltiga 30 juni 2017. Riksbanken tipsar om att om man har samlat på sig mycket mynt kan det vara bra att redan nu försöka börja göra sig av med dem eftersom det sommaren 2017 kan bli svårt för banker och butiker att ta emot dem.

 

Så sätt igång och töm madrasserna och kakburkarna. Ett ypperligt tillfälle att skaffa sig ett sparkonto med ränta. Upp till 0,9 % får du idag med insättningsgaranti och fria uttag.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Gör inte som jag gjorde!

3 minuters läsning

  I förra veckan uppdagades det igen att vi fondsparare blir ”lurade”. Denna gång handlade det om en förvaltare som tar ut höga avgifter för en fond utan att leverera bra avkastning. Och samtidigt, enligt artikelförfattaren på SvD, utvä...

Föregående artikel