”Mycket bra tidpunkt att binda ditt bolån”

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
”Mycket bra tidpunkt att binda ditt bolån”

Efter Riksbankens besked om att behålla räntan oförändrad på 1 procent pekar nu många experter på att det är en bra tidpunkt att binda sina lån.


Svårt att göra fel just nu

Riksbanken meddelade igår (13/2) att de behåller reporäntan oförändrad på 1 procent. Och enligt ränteexperter är det svårt att göra fel som bolånetagare just nu. Nu är ett bra tillfälle att binda sitt bolån om man vill ha trygghet och veta vad man ska betala varje månad. ”Har man en skör ekonomi bör man binda nu”, säger Claes Hemberg till Dagens Nyheter, även om han förespråkar rörliga lån för de som kan. Vad man bör tänka på är att inte binda lånet längre än den tid man har tänkt bo kvar. Löser man lånet i förtid får man betala en så kallad ränteskillnadsersättning.

Rörlig ränta har varit bäst sedan mitten på 90-talet

Enligt Swedbanks uträkning så har det sedan mitten på 90-talet varit mycket svårt att spara pengar på att ha bunden ränta. Under de senaste femton åren har vi dock haft nedåtgående räntor. Om vi nu sakta men säkert får högre räntor kan det visa sig att en bunden ränta lönar sig.

”Räntemarknaden är genuint svårbedömd”

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, rekommenderar att sprida bindningstiderna: En blandning av tremånadersränta (rörlig) och femårsränta, om man planerar att bo kvar så länge i sin bostad.

Bästa officiella bolåneräntorna (3 månaders) just nu:

 • Skandiabanken: 2,87 %
 • Bättre bolån: 2.96 %
 • SBAB Bank: 2.96 %
 • Ikano Bank: 2.96 %
 • Nordea: 2.98 %
 • SEB: 3.00 %
 • Handelsbanken: 3.00 %

 

Bästa officiella bolåneräntorna (5 års bindningstid) just nu:

 • Skandiabanken: 3.24 %
 • Danske Bank: 3.35 %
 • Länsförsäkringar: 3.40 %
 • Nordea: 3.41 %
 • SEB: 3.45 %
 • Handelsbanken: 3.45 %
 • Bättre Bolån: 3.48 %

 

(Baserat på ett lån på en miljon kronor, 13/2 2013)

 

Jämför bolån och hitta lägsta räntan

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Stora skillnader på elpriser beroende på var du bor

1 minuts läsning

Rörligt elavtal mest gynnande i vinter På grund av väl fungerande kärnkraftverk och rikligt med vatten i magasinen har priserna på rörligt avtal visat sig vara bäst just nu. I södra Sverige är priserna mellan rörligt och fast elavtal st&oum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)