Obs: Tilläggslån räknas som nya lån = Amorteringskrav

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Obs: Tilläggslån räknas som nya lån = Amorteringskrav

Funderar du på att utöka ditt bostadslån för en renovering i år? Räkna på utgifterna först. Amorteringskravet kan slå hårt.


Amorteringskravet på gång

Amorteringskravet säger att nya lån ska amorteras med 2 procent om året ner till 70 procent av bostadens värde och sedan vidare till 50 procent med 1 procent per år.

Amorteringstakten bestäms av HELA lånebeloppet – inte bara tilläggslånet

Tilläggslån räknas som nya lån och omfattas av amorteringskravet vilket inte det tidigare lånet gör. Men amorteringstakten, och det är detta som är viktigt att veta om, bestäms av hela lånebeloppet.

Har du ett lån på 2 miljoner med en belåningsgrad på 70 procent idag och inte amorterar, och tar ett tilläggslån på 200 000 kronor får du ett amorteringskrav på 2 procent av 2 200 000 kronor dvs. 3 667 kronor i månaden. Detta till dess att ditt lån åter är nere på 2 miljoner.

Har du ett lån på 2 miljoner med en belåningsgrad på 50 procent idag och inte amorterar, och tar ett tilläggslån på 200 000 kronor får du ett amorteringskrav på 1 procent av 2 200 000 kronor dvs. 1 833 kronor i månaden till dess att ditt lån åter är nere på 2 miljoner.

Bankföreningen har kommit med ett motförslag

Bankföreningen är kritiska till den starka amorteringstakten ett tilläggslån får. De anser att det bryter mot regeringens intention att amorteringskravet bara ska gälla nya lån. Bankföreningens motförslag går ut på att tilläggslånen blir bolån med bolåneränta och möjlighet att binda räntan. Amorteringstiden föreslås bli 10 år.

Finansinspektionens förslag ute på remiss – börjar gälla 1 juni?

Bankföreningen är en remissinstans bland många och remisstiden går ut den 12 februari. Om allt går enligt planerna kommer amorteringskravet att införas den 1 juni. Den 1 maj ska Finansinspektionens förslag till amorteringskrav godkännas av regeringen och det är först då som vi får veta exakt hur kravet kommer att se ut och när det börjar gälla.

Till dess – se över dina lån och räntor så att du inte betalar för mycket.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Här kostar din hemförsäkring mest

1 minuts läsning

60 procents skillnad mellan dyraste och billigaste länet När vi sammanställer alla hemförsäkringar som har tecknat hos Compricer under 2015 ser vi en stor skillnad i pris beroende på var man bor. Dyraste länet är Skåne följt av Stockholm oc...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)