Reporäntan behålls oförändrad!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Reporäntan behålls oförändrad!

Riksbanken beslöt vid senaste räntemötet att behålla reporäntan på 1,50 procent med motivering att det efter den kraftiga inbromsningen i svensk ekonomi nu finns ljusglimtar.


Även reporäntebanan är oförändrad där reporäntan väntas ligga kvar på denna låga nivå drygt ett år framöver. För att understödja återhämtningen behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv skriver Riksbanken idag i ett pressmeddelande.
 

Osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen i omvärlden är stor. Läget i euroområdet är fortfarande problematiskt och de statsfinansiella problemen kan förvärras och få ytterligare negativa effekter på svensk ekonomi. I ett sådant läge kan räntan behöva bli lägre. Samtidigt kan förtroendet för den ekonomiska utvecklingen återvända snabbare än väntat, vilket kan leda till en högre efterfrågan i svensk ekonomi. Detta skulle i så fall motivera en högre räntebana”, skriver Riksbanken.
 


 

Mellan förra räntemötet och gårdagens möte har alla storbanker och SBAB sänkt sina 3-månadersräntor. Hur bankerna gör den här gången återstår att se.

 


Jämför bolån

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Maria 42 år har blivit äldre!

2 minuters läsning

Mikael 40 år och Maria 42 år har blivit äldre, fetare, skaffat sig högre utbildning och lägger mer och mer pengar på kommunikation. Maria är gift, har två barn och arbetar inom vård och omsorg. Mikael jobbar inom tillverkningsindustrin. Marias f...

Föregående artikel