Riksbanken utökar stödköpen men låter räntan ligga still

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Riksbanken utökar stödköpen men låter räntan ligga still

Riksbanken meddelade idag att de låter reporäntan ligga still på minus 0,35 procent med motiveringen: ”Den svenska konjunkturen stärks och det finns en tydlig trend uppåt i inflationen. Det råder dock fortsatt osäkerhet kring styrkan i den globala konjunkturen och centralbanker i omvärlden väntas föra en expansiv penningpolitik under en längre tid”.


Den första planerade höjningen av reporäntan skjuts ett halvår fram i tiden jämfört med tidigare bedömning.

Riksbankens direktion bedömer att penningpolitiken behöver bli mer expansiv för att säkerställa kraften i inflationsuppgången. Därför utökas köpen av statsobligationer med ytterligare 65 miljarder kronor vilket gör att köpen uppgår till totalt 200 miljarder kronor vid halvårsskiftet 2016.

Vad händer med styrräntorna i omvärlden?

I förra veckan lämnade Europeiska centralbanken (ECB) styrräntan oförändrad på 0,05 procent och gjorde inga förändringar i programmet för köp av räntepapper. Programmet innebär att centralbanken köper tillgångar för 60 miljarder euro (560 miljarder kronor) i månaden. Dock sa centralbankschefen Mario Draghi på presskonferensen att graden av stimulanser kommer att behöva ses över vid räntemötet i december. Den allmänna övertygelsen är att om ECB sänker sin ränta i december så måste Riksbanken följa efter och sänka den svenska reporäntan för att inte kronan ska bli för stark.

Ikväll (28/10) lämnar Centralbanken Federal Reserve (FED) räntebesked. De flesta tror att FED lämnar styrräntan oförändrat till 0,00-0,25 procent men att dagens besked kommer att ge oss en ledtråd för när räntehöjningen kommer – redan i december eller nästa vår.

Hur låg kan reporäntan bli?

Var räntebotten ligger är det ingen som vet. Om vi tittar på Danmark och Schweiz så verkar minus 0,75 procent fungera. Tor Borg, chefsekonom på SBAB, sa till Svenska Dagbladet igår att han tror att räntebotten ligger på runt -1 procent.

När kommer räntan att höjas igen?

Aftonbladet ställde den frågan till sju experter tidigare i veckan och de flesta tror på en första höjning av reporäntan under slutet på nästa år i takt med att tillväxt och inflation förbättras och att pressen från omvärlden lättar. Roger Josefsson, chefekonom Danske Bank, tror att en höjning dröjer ett gott stycke in i 2017. Efter dagens besked där räntebanan ändras är det möjligt att experternas prognoser om höjd ränta skjuts framåt i tid.

Hur det än blir kan vi räkna med låga bolåneräntor ett bra tag till. SBAB spår att boräntan når en nivå på runt fem procent om fem år vilket anser som en mer ”normal” ränta.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Amorteringskravet stoppas – igen!

2 minuters läsning

Vad har hänt? Finansinspektionen presenterar ett förslag på amorteringskrav i november 2014.   Amorteringskravet slopades 23 april i år efter att kammarrätten i Jönköping sa nej och ifrågasatte om Finansinspektionen hade rätt att fa...

Föregående artikel