Så blir skatten på ISK och KF 2020

3 minuters läsning
Så blir skatten på ISK och KF 2020

Skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar hamnar på lägsta möjliga nivå för 2020. Här hittar du hur skatten beräknas och hur du enkelt kan få en ungefärlig bild av hur mycket skatt du ska betala på ditt sparande.

De rekordlåga räntorna får en positiv effekt på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar under 2020. Det beror på att statslåneräntan är så låg att skatten hamnar på den lägsta möjliga nivån enligt nuvarande regler.

Statslåneräntan 30 november
Den 30 november är en stor dag för alla som älskar den svenska skattelagstiftningen. Det är nämligen statslåneräntan den dagen som påverkar mängder av olika skatteberäkningar under det kommande året.

För dig som har en mer neutral inställning till statslåneräntan, och det är väl de flesta kanske, kommer här en genomgång hur denna påverkar skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar under 2020.

Så beräknas skatten på ISK och KF
Har du haft ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF) ett tag känner du säkert till att dessa schablonbeskattas. Det innebär att man genom en formel kommer fram till en skattesats som tas ut på värdet av ditt sparande vid olika tidpunkter under året.

Det spelar alltså ingen roll om ditt sparande ökat eller minskat i värde. Skatten ska betalas ändå. Motsatsen till detta kan sägas vara ett vanligt sparkonto eller ett traditionellt sparande på en aktie/fonddepå där realiserade vinster beskattas med 30 procent.

Skatteberäkning för ISK och KF
Varje kvartal mäts värdet på ditt kapital och insättningar samt värdepapper som flyttats in i respektive sparform läggs till. 25 % av denna summa multipliceras med statslåneräntan den 30 november året före + 1,00 procentenheter. Summan av detta redovisas som intäkt av kapital och beskattas med 30 %.

Sparar du på ett ISK rapporterar din bank summan till Skatteverket som sedan förtrycker detta i deklarationen året efter. Sparar du på en kapitalförsäkring gör pensionsbolaget denna beräkning och begär in pengarna direkt av dig vid olika tillfällen under året.

Så blir skatten på ISK och KF 2020
Den 30 november sattes statslåneräntan till -0,09 procent. Det innebär att skatten på ISK och KF blir den lägsta möjliga med dagens skattelagstiftning.

Enligt formeln längre upp ska schablonintäkten beräknas genom att ta statslåneräntan den 30 november + 1,00 procentenheter. Summan av det ska sedan beskattas med 30 procent. Det skulle ju då innebära att skatten för 2020 blir 30 procent av 0,91 (-0,09 – 1,00 = 0,91) men tji så får vi inte räkna.

Den 1 januari 2016 infördes nämligen en regel som sätter ett golv för hur låg skatten kan bli. Golvet justerades uppåt 2018 och innebär nu att schablonintäkten ska räknas upp till 1,25 procent om denne skulle understiga denna nivå.

Eftersom 0,91 procent är lägre än 1,25 procent så räknas schablonintäkten upp till 1,25 procent.

Hänger du med?

Det gäller att hålla tungan rätt i mun men vi kommer komma till en jättesmidig lösning längre ned för hur du enkelt kan räkna ut ungefär hur mycket skatten kommer bli på ditt ISK eller KF-sparande under 2020.

Räkneexempel
Låt oss anta att du kommer ha 100 000 kronor i genomsnittligt värde på ditt sparande under 2020.

Detta värde multipliceras med statslåneräntan 30 november året före det vill säga -0,09 % + 1,00 procentenheter dvs 0,91 %.

Eftersom golvet är satt på 1,25 procentenheter så räknas skatten upp till denna nivå vilket blir 1 250 kronor. Denna summa beskattas sedan med 30 % dvs 375 kronor.

Den slutliga skatten är alltså 0,375 % av ditt totala värde. Det kan jämföras med skatten för 2019 som är 0,453 %.

Den superenkla formeln
För att göra det enkelt för dig om du vill få koll på ungefär hur stor skatten blir för 2020 kan du anta hur stort värdet på ditt sparande kommer vara under året och multiplicera med 0,00375.
Skatten på ISK och KF 2020 = Ditt sparande * 0,00375


Text lånad av finansportalen.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nu landar snart årets premiepension – behöver du den?

4 minuters läsning

En gång per år sker en överföring in till dina valda premiepensionsfonder. Den sker nu i mitten av december. Premiepensionen kanske inte kommer bli Årets julklapp, men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på… Var tredje kvinna i Sverige...

Föregående artikel