Så blir skatten på ISK och KF 2020

Spara pengar / Aktiedepå /
Så blir skatten på ISK och KF 2020

Skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar hamnar på lägsta möjliga nivå för 2020. Här hittar du hur skatten beräknas och hur du enkelt kan få en ungefärlig bild av hur mycket skatt du ska betala på ditt sparande.

De rekordlåga räntorna får en positiv effekt på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar under 2020. Det beror på att statslåneräntan är så låg att skatten hamnar på den lägsta möjliga nivån enligt nuvarande regler.

Statslåneräntan 30 november
Den 30 november är en stor dag för alla som älskar den svenska skattelagstiftningen. Det är nämligen statslåneräntan den dagen som påverkar mängder av olika skatteberäkningar under det kommande året.

För dig som har en mer neutral inställning till statslåneräntan, och det är väl de flesta kanske, kommer här en genomgång hur denna påverkar skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar under 2020.

Så beräknas skatten på ISK och KF
Har du haft ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF) ett tag känner du säkert till att dessa schablonbeskattas. Det innebär att man genom en formel kommer fram till en skattesats som tas ut på värdet av ditt sparande vid olika tidpunkter under året.

Det spelar alltså ingen roll om ditt sparande ökat eller minskat i värde. Skatten ska betalas ändå. Motsatsen till detta kan sägas vara ett vanligt sparkonto eller ett traditionellt sparande på en aktie/fonddepå där realiserade vinster beskattas med 30 procent.

Skatteberäkning för ISK och KF
Varje kvartal mäts värdet på ditt kapital och insättningar samt värdepapper som flyttats in i respektive sparform läggs till. 25 % av denna summa multipliceras med statslåneräntan den 30 november året före + 1,00 procentenheter. Summan av detta redovisas som intäkt av kapital och beskattas med 30 %.

Sparar du på ett ISK rapporterar din bank summan till Skatteverket som sedan förtrycker detta i deklarationen året efter. Sparar du på en kapitalförsäkring gör pensionsbolaget denna beräkning och begär in pengarna direkt av dig vid olika tillfällen under året.

Så blir skatten på ISK och KF 2020
Den 30 november sattes statslåneräntan till -0,09 procent. Det innebär att skatten på ISK och KF blir den lägsta möjliga med dagens skattelagstiftning.

Enligt formeln längre upp ska schablonintäkten beräknas genom att ta statslåneräntan den 30 november + 1,00 procentenheter. Summan av det ska sedan beskattas med 30 procent. Det skulle ju då innebära att skatten för 2020 blir 30 procent av 0,91 (-0,09 – 1,00 = 0,91) men tji så får vi inte räkna.

Den 1 januari 2016 infördes nämligen en regel som sätter ett golv för hur låg skatten kan bli. Golvet justerades uppåt 2018 och innebär nu att schablonintäkten ska räknas upp till 1,25 procent om denne skulle understiga denna nivå.

Eftersom 0,91 procent är lägre än 1,25 procent så räknas schablonintäkten upp till 1,25 procent.

Hänger du med?

Det gäller att hålla tungan rätt i mun men vi kommer komma till en jättesmidig lösning längre ned för hur du enkelt kan räkna ut ungefär hur mycket skatten kommer bli på ditt ISK eller KF-sparande under 2020.

Räkneexempel
Låt oss anta att du kommer ha 100 000 kronor i genomsnittligt värde på ditt sparande under 2020.

Detta värde multipliceras med statslåneräntan 30 november året före det vill säga -0,09 % + 1,00 procentenheter dvs 0,91 %.

Eftersom golvet är satt på 1,25 procentenheter så räknas skatten upp till denna nivå vilket blir 1 250 kronor. Denna summa beskattas sedan med 30 % dvs 375 kronor.

Den slutliga skatten är alltså 0,375 % av ditt totala värde. Det kan jämföras med skatten för 2019 som är 0,453 %.

Den superenkla formeln
För att göra det enkelt för dig om du vill få koll på ungefär hur stor skatten blir för 2020 kan du anta hur stort värdet på ditt sparande kommer vara under året och multiplicera med 0,00375.
Skatten på ISK och KF 2020 = Ditt sparande * 0,00375


Text lånad av finansportalen.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Saab 9-5 vector sportcom
  • Lägst årskostnad 2 184 kr
  • Högst årskostnad 3 304 kr
  • Att spara 1 120 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin