Så sparar du 35 000 kronor per år

Spara pengar /
Så sparar du 35 000 kronor per år

Låt 2020 bli året då du fick koll på hela din ekonomi och krattade manegen för att kunna spara in tusentals kronor varje år. Om du inte har bytt bank, försäkringsbolag, avtal och fonder på länge kan du spara upp till 35 000 kronor. Per år.

Du vet att du borde ta tag i dina avtal, förhandla om din bolåneränta, ta med matlåda till jobbet och se över dina försäkringar. Du vet att du förlorar pengar varje dag som du inte tar tag i det. Men du kommer inte igång. Det vill vi ändra på.
 
Under mina 8 år som sparekonom på Compricer har jag lärt mig en hel massa om hur vi hanterar våra pengar. Vad som är svårt och varför vi inte kommer igång. I våras bestämde jag mig för att sammanfatta allt jag lärt mig i en ekonomibok. Och nu är den här: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv. Med boken vill jag hjälpa alla att ta bra beslut och få mer pengar över. På ett enkelt och lättfattligt sätt.
 
En bra ekonomi innebär nämligen mindre oro och gör att du kan känna dig trygg i alla faser av livet. En bra ekonomi betyder frihet att leva det liv du önskar och är avgörande för vilka beslut du kan fatta. Visste du att en bra ekonomi även hänger ihop med god hälsa? Genom små förändringar kan du snabbt få ett rikare liv med bättre hälsa, trygghet, frihet och möjlighet att uppnå dina drömmar.
 
Spartips från boken:
 
 • Jämför butikerna. Det förekommer stora skillnader mellan butikerna. Undersökningar visar att en familj på fyra personer kan spara upp till drygt 20 000 kronor per år bara genom att byta butik. Exakt samma produkter många tusenlappar billigare!
   
 • Bolån. För varje miljon du lånar sparar du 3 500 kronor per år (efter ränteavdrag) om du får ner räntan från 2 till 1,5 procent. Har du ett lån på 3 miljoner kan du alltså bara genom att kontakta några långivare spara 10 500 kronor. Per år. Här hittar du bankernas räntor >>
   
 • Ränta på ränta. Säg att dina föräldrar förstod storheten i ränta på ränta-effekten och dessutom kunde avvara 10 000 kronor när du föddes. Om de investerade dessa pengar i en global indexfond med låga avgifter skulle du om du är 20 år idag ha 47 000 kronor och om du är 70 år idag ha 2 186 000 kronor. Exemplet är beräknat på att börsen stiger med i snitt 8 procent per år.
   
 • Pension. Efterlevandeskydd. När du ansöker om att ta ut din premiepension kan du välja till ett efterlevandeskydd, vilket gör att din pension betalas ut till närstående om du skulle avlida. Ett exempel från Pensionsmyndigheten visar att du får nästan 28 procent högre premiepension utan efterlevandeskydd. Viktigt att göra ett välgrundat val här.
   
 • Spara inte dina pengar hos storbanken. Svenskarna förlorade cirka 8,4 miljarder kronor 2018 på grund av att de hade sitt kontosparande på konton utan ränta. Det är cirka 1 000 kronor per person. Idag finns det ett antal konton med ränta. Och insättningsgaranti. Du hittar dem här: Jämför sparränta och sparkonto
   
 • Uppskattning av vad en person som tar tag i sin ekonomi kan spara. Per år:
  Bolån: Genomsnittslån på 3 miljoner kronor - 10 500 kronor.
  - Försäkringar: bil och hem - 3 000 kronor.
  - Elavtal: 2 000 kronor.
  - Transport: 2 000 kronor.
  - Sparkonto: 500 kronor.
  - Fonder (vanligt sparande och pension): 6 500 kronor.
  - Mat och andra rörliga kostnader: 10 500 kronor.
Sparpotential: 35 000 kronor per år. Att göra roligare saker för och/eller spara med ränta på ränta till en fin framtid.

Just nu får alla Compricers kunder köpa boken Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv till rabatt hos Bokus. Använd kod compricer i kassan så dras rabatten automatiskt. Erbjudandet gäller t.o.m. 31 januari 2020.
Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se​

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
 • Lägst årskostnad 6 473 kr
 • Högst årskostnad 12 225 kr
 • Att spara 5 752 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin