Så sparar du 35 000 kronor per år

Spara pengar /
3 minuters läsning
Så sparar du 35 000 kronor per år

Låt 2020 bli året då du fick koll på hela din ekonomi och krattade manegen för att kunna spara in tusentals kronor varje år. Om du inte har bytt bank, försäkringsbolag, avtal och fonder på länge kan du spara upp till 35 000 kronor. Per år.

Du vet att du borde ta tag i dina avtal, förhandla om din bolåneränta, ta med matlåda till jobbet och se över dina försäkringar. Du vet att du förlorar pengar varje dag som du inte tar tag i det. Men du kommer inte igång. Det vill vi ändra på.
 
Under mina 8 år som sparekonom på Compricer har jag lärt mig en hel massa om hur vi hanterar våra pengar. Vad som är svårt och varför vi inte kommer igång. I våras bestämde jag mig för att sammanfatta allt jag lärt mig i en ekonomibok. Och nu är den här: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv. Med boken vill jag hjälpa alla att ta bra beslut och få mer pengar över. På ett enkelt och lättfattligt sätt.
 
En bra ekonomi innebär nämligen mindre oro och gör att du kan känna dig trygg i alla faser av livet. En bra ekonomi betyder frihet att leva det liv du önskar och är avgörande för vilka beslut du kan fatta. Visste du att en bra ekonomi även hänger ihop med god hälsa? Genom små förändringar kan du snabbt få ett rikare liv med bättre hälsa, trygghet, frihet och möjlighet att uppnå dina drömmar.
 
Spartips från boken:
 
 • Jämför butikerna. Det förekommer stora skillnader mellan butikerna. Undersökningar visar att en familj på fyra personer kan spara upp till drygt 20 000 kronor per år bara genom att byta butik. Exakt samma produkter många tusenlappar billigare!
   
 • Bolån. För varje miljon du lånar sparar du 3 500 kronor per år (efter ränteavdrag) om du får ner räntan från 2 till 1,5 procent. Har du ett lån på 3 miljoner kan du alltså bara genom att kontakta några långivare spara 10 500 kronor. Per år. Här hittar du bankernas bolån >>
   
 • Ränta på ränta. Säg att dina föräldrar förstod storheten i ränta på ränta-effekten och dessutom kunde avvara 10 000 kronor när du föddes. Om de investerade dessa pengar i en global indexfond med låga avgifter skulle du om du är 20 år idag ha 47 000 kronor och om du är 70 år idag ha 2 186 000 kronor. Exemplet är beräknat på att börsen stiger med i snitt 8 procent per år.
   
 • Pension. Efterlevandeskydd. När du ansöker om att ta ut din premiepension kan du välja till ett efterlevandeskydd, vilket gör att din pension betalas ut till närstående om du skulle avlida. Ett exempel från Pensionsmyndigheten visar att du får nästan 28 procent högre premiepension utan efterlevandeskydd. Viktigt att göra ett välgrundat val här.
   
 • Spara inte dina pengar hos storbanken. Svenskarna förlorade cirka 8,4 miljarder kronor 2018 på grund av att de hade sitt kontosparande på konton utan ränta. Det är cirka 1 000 kronor per person. Idag finns det ett antal konton med ränta. Och insättningsgaranti. Du hittar dem här: Jämför sparränta och sparkonto
   
 • Uppskattning av vad en person som tar tag i sin ekonomi kan spara. Per år:
  Bolån: Genomsnittslån på 3 miljoner kronor - 10 500 kronor.
  - Försäkringar: bil och hem - 3 000 kronor.
  - Elavtal: 2 000 kronor.
  - Transport: 2 000 kronor.
  - Sparkonto: 500 kronor.
  - Fonder (vanligt sparande och pension): 6 500 kronor.
  - Mat och andra rörliga kostnader: 10 500 kronor.
Sparpotential: 35 000 kronor per år. Att göra roligare saker för och/eller spara med ränta på ränta till en fin framtid.

Just nu får alla Compricers kunder köpa boken Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv till rabatt hos Bokus. Använd kod compricer i kassan så dras rabatten automatiskt. Erbjudandet gäller t.o.m. 31 januari 2020.
Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så får du fattigjanuari att aldrig inträffa igen

2 minuters läsning

För att ändå göra det bästa av situationen skulle jag vilja föreslå att januari är en ypperlig tidpunkt för att lägga grunden för ett starkt privatekonomiskt 2020. Sätt av några kvällar hemma, gör pyttipanna av den sist...

Föregående artikel