Se upp för snabba cash – så undviker du skuldfällan

"Några snabba klick och sedan är den din". Det kan vara lätt att nappa på ett erbjudande om en uppskjuten betalning. Särskilt om du kanske inte ser någon egentligen hake? Lönen kanske trillar in om ett par dagar och långivaren kanske varken tar ut någon märklig ränta eller extraavgift. Men här gäller dessvärre det klassiska uttrycket. "Låter det lite för bra för att vara sant, så är det också oftast det".
De senaste veckorna har det rapporterats om hur betalbolag och kreditgivare med en aggressiv marknadsföring lockar konsumenter till just den här typen av lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Kronofogden har också larmat om att rekordmånga ansökt om skuldsanering. Det är lätt att hamna i en negativ spiral. Och snabba blancolån kan lätt bli en dyr affär.
Finansinspektionen gick nyligen ut och meddelade att de skärper sina rekommendationer till kreditgivare.
Här är några tips för att undvika att fastna i lånekarusellen:
- Ta makten över flödet
Vi är impulsdrivna och lockas gärna av pangerbjudanden. För att inte blir utsatt för fler frestelser än nödvändigt kan ett bra första steg vara att kontinuerligt avregistrera dig från mejl med sockrade erbjudanden, särskilt de som endast handlar om lån och pengar.
- Hugg miniräknaren
Innan du signar upp för en uppskjuten betalning eller ett nytt lån, räkna på vad avgiften och räntan faktiskt blir. Ett lån på 80 000 kr med ränta på 8 procent innebär att lånet kostar 6 400 kr under ett år, eller 533 kr i månaden. Det är pengar som du kan göra mycket annat roligt för, eller kanske inte ens har råd med.
- Städa bland lånen
Boka in två timmar i kalendern för att gå igenom alla olika lån och betalningsplaner som du har. Räkna på vad de kostar och om det är något du kan betala tillbaka snabbare. Låter det tråkigt? Tro mig det är värt det, du kommer garanterat uppskatta känslan efteråt när du upplever att du har koll på din ekonomi.
Om det gått så långt att skulderna är mer än du klarar av att betala tillbaka? Det finns ingen quick fix, men det finns hjälp.
- Köpstopp
Steg ett. Skittrist, men har du inte råd att betala för det du redan köpt kan du inte fortsätta shoppa. Du måste helt enkelt bita i det sura äpplet. Begränsa inköpen till det allra mest nödvändiga så att pengarna räcker till mat och boende.
- Avbetalningsplan
Ta hjälp med att inventera dina lån, räntor och utgifter och gör en plan för hur du varje månad ska betala av dem. Prioritera de med högst ränta först eftersom det är dem som snabbt tickar upp i kostnad.
- Skuldsanering
Har du så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsaneringen pågår under fem år då man bland annat lever på existensminimum. Det är extremt tufft och ett sistahandsalternativ, men de som genomgått den kan sedan starta ett nytt liv.

Om skribenten
Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!