Stark krona ger billig semester men hotar inflationen

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Stark krona ger billig semester men hotar inflationen

En stark krona betyder att det blir billigare för oss svenskar att semestra utomlands, se listan nedan.

Det kan också betyda att vår export sjunker och att vi importerar deflation – motsatsen till inflation. Med Riksbankens tvåprocentiga mål för inflationen är valutan något Riksbanken håller björnkoll på.

Riksbanken har lovat att agera vid stark krona – valutaåtgärder?

Riksbanken hoppas på att högre importpriser (resultat av svag krona) ska hjälpa upp inflationen som ska ligga på två procent enligt Riksbankens mål. Blir kronan för stark i relation till omvärldens valutor har Riksbanken lovat att de kommer att pressa tillbaka kronan, på ett eller annat sätt.

En stärkt krona kan resultera i en ytterligare sänkning av reporäntan och utökade stödköp av obligationer. Riksbanken kan också ta till valutaåtgärder där de medvetet försvagar kronan. Dessa är dock kontroversiella och valutafonden IMF har manat Riksbanken att undvika dem i det längsta. Totalt sett skapas ingen tillväxt av att valutakurser svänger eftersom det som svenska exportföretag skull tjäna på en svag valuta skulle andra länder förlora på.

31 procent billigare att semestra i Brasilien. Dyrare i USA och Japan.

Den svenska kronan är stark just nu vilket har gjort det billigare att resa utomlands för oss svenskar under 2015. Privata affärer har gjort en sammanställning över olika valutors förändring mot den svenska kronan under året som har gått:
 

Land Valuta Skillnad mot SEK 1 år (%)
Australien AUD -10,3
Brasilien BRL -31,5
Kanada CAD -12,0
Schweiz CHF 7,5
Kina CNY -0,4
Tjeckien CZK 1,7
Danmark DKK -3,1
Euroland EUR -2,8
Storbritannien GBP 1,5
Hongkong HKD 5,6
Ungern HUF -3,2
Indonesien IDR -4,4
Indien INR -1,8
Island ISK 5,7
Japan JPY 6,7
Sydkorea KRW -5,4
Marocko MAD -1,5
Mexiko MXN -13,8
Norge NOK -8,8
Nya Zeeland NZD -11,7
Polen PLN -5,0
Ryssland RUB -13,1
Saudiarabien SAR 5,6
Singapore SGD -2,1
Thailand THB -4,5
Turkiet TRY -20,2
USA USD 5,6
Sydafrika ZAR -28,0
 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Varför stödköper Riksbanken statsobligationer?

5 minuters läsning

Jag får många frågor från läsare som undrar vad det egentligen betyder att Riksbanken köper statsobligationer: Varför och vad vill man uppnå? Är det samma sak som att trycka mer pengar? För att förklara detta så ställde jag ...

Föregående artikel
Lagändring: Plocka ut pensionen i förtid. Bör du göra det?
1 minuts läsning