Stora skillnader i pris på motorcykel-försäkringar

Stora skillnader i pris på motorcykel-försäkringar

Betalar du 4 593 kronor eller 23 158 kronor för din motorcykelförsäkring?

Våren har kommit och ett typiskt vårtecken är att vi börjar se motorcyklar på vägarna. En jämförelse av mc-försäkringar på compricer.se i april i år visar på stora skillnader i pris mellan försäkringsbolagen och även på skillnader i pris beroende på var man bor.

 

Skillnad på över 18 000 kronor per år beroende på vilket försäkringsbolag du väljer

 

En standardmotorcykel, som Kawasaki modell Versys 650 årsmodell 2009 i Stockholm, kostar 4 593 kronor per år att försäkra med det billigaste bolaget i jämförelsen. Det dyraste bolaget tar ut en kostnad på 23 158 kronor för en liknande försäkring. En skillnad på över 18 000 kronor.

 

Samma motorcykel går att försäkra i Linköping för mellan 2 073 kronor och 14 211 kronor beroende på vilket försäkringsbolag man väljer. 12 138 kronor går det alltså att spara genom att välja rätt försäkringsbolag. I Växjö försäkras en liknande motorcykel för mellan 2 209 kronor och 15 900 kronor. Sparmöjligheten här är 13 691 kronor. Att försäkra sin motorcykel är billigast i Linköping och dyrast i Stockholm.

 

Vad du än väljer för försäkringsbolag är det viktigt att jämföra både premie, självrisker och omfattning i försäkringen.

 

Tre olika typer av bilförsäkring:

 

Obligatorisk trafikförsäkring

Den obligatoriska trafikförsäkringen ersätter skador på annans egendom eller annans personskador. Om du krockar med ett annat fordon ersätter trafikförsäkringen skador på det andra fordonet och skador på föraren. Trafikförsäkringen ersätter även skador på fotgängare och cyklister.

 

Halvförsäkring

Halvförsäkring innehåller trafikförsäkring och ett visst skydd för fordonet. Skydd för brand-, maskin- och glasskador, stöld och rättskydd ingår.

 

Helförsäkring

Helförsäkring ger dig det bästa skyddet för din motorcykel och täcker vagnskador plus det som halvförsäkringen täcker. Helförsäkring täcker även ersättning för skador på din egen motorcykel vid en trafikolycka eller om du t ex kör i diket. Du kan också få ersättning vid skadegörelse på din motorcykel om du har en helförsäkring.

 

Betalar du för mycket för din mc-försäkring?

Jämför motorcykelförsäkring här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sparar du till ditt barn?

2 minuters läsning

Att spara till sina barn är något de flesta föräldrar vill göra men har olika förutsättningar för. Vårt viktigaste jobb som föräldrar, när det kommer till ekonomi, är att lära våra barn att hantera pengar och betydels...

Föregående artikel