Sverige kan bli det första kontantlösa samhället. Men går det för fort?
En studie av marknaden gjord av Kungliga tekniska högskolan (KTH) på uppdrag av konsumentverket visar på en snabb minskning av kontanthanteringen i Sverige. Enligt Svensk Handel görs redan idag 80 procent av alla transaktioner i detaljhandeln med kort.
Studien visar att två tredjedelar av Sveriges handlare uppger att de kommer att sluta att acceptera kontanter senast år 2030. ”Det går väldigt fort just nu. För bankerna innebär hanteringen av kontanter bara en kostnad, så kontanter kommer bara att finnas så länge människor och butiker efterfråga dem”, säger Niklas Arvidsson, docent i industriell dynamik och lektor KTH till SvD.
Kontanthantering i handel styrs av två olika lagar; Riksbankslagen, som säger att kontanter i svenska kronor är lagliga betalmedel och Avtalsrätten, som säger att så länge en butik har tydlig information om att de inte accepterar kontanter får de säga nej till en kund.
Ett kontantlöst samhälle innebär fördelar såsom ökad säkerhet och billigare hantering av transaktioner. Nackdelarna innebär ett mer sårbart samhälle (attentat, strömavbrott, IT-system etc) och att små handlare och vissa grupper i samhället riskerar att få problem när möjligheten till kontant betalning försvinner.
Den snabba utvecklingen och den snabbt minskade tillgången till kontanter oroar politiker. En utredning bestående av representanter från alla åtta Riksdagspartiers har tillsats. Mats Dillén som leder utredningen säger: ”Så vitt jag förstår så finns det inget annat land i världen som slutar att använda kontanter så snabbt som vi här i Sverige. Det finns riskscenarier kopplade till den här snabbt minskade kontantanvändningen, att en del hushåll och företag får problem att utföra sina betaltjänster. Vi måste funder på hur man ska kunna säkerställa att man på ett rimligt sätt ska kunna utföra sina betaltjänster i hela Sverige”.
I en undersökning några år sedan ansåg två av tre svenskar att kontanter är en mänsklig rättighet. Vad tycker du?
Nyheter för dig och din plånbok!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.